Studerende og iværksætter: Kan min kreative side gå hånd i hånd med titlen som akademiker?

Hvor mange akademikere skal der til for at skifte en pære? Svaret er otte – en til at skrue pæren fast og syv til at måle, veje, observere, dokumentere, teoretisere, evaluere og en til at formidle resultatet. En vittighed som for mange nok ikke er særlig sjov, men for mig er der også sandheder forbundet med den.

Af Henriette Winther

Syerske, designer, kreativ ildsjæl og iværksætter - kært barn har mange navne. Og nu har jeg fået en titel mere: Akademiker. Den havde jeg ikke troet, jeg ville få, men i 2019 startede jeg på kandidaten Materiel Kultur Didaktik, en kandidat jeg i flere år havde taget tilløb til at søge ind på.  

Samtidig var jeg selvstændig alt mulig kvinde bag tøjbrandet ”Løs på tråden”. Alligevel valgte jeg at forfølge begge drømme på én gang. For hvor svært kan det være at drive virksomhed og gå på universitetet på samme tid?  

Ret svært, viser det sig. For det var langt fra nemt for mig at starte på universitetet. Flere af mine medstuderende kunne fra dag et slynge de vildeste akademiske gloser ud, med teorier, begreber og fremmedord af en anden verden. Et akademisk sprog som for mig var helt uforståeligt - hvorfor ikke bare sige, hvad de mente med helt almindelige ord?  

Ikke timer nok i døgnet

Mængden af tunge tekster stablede sig op, og hurtigt opdagede jeg, at jeg ofte kun kunne nå at skimme, eller at jeg ikke havde tid til at møde op til forelæsninger. Mit kreative, kunstneriske virke og det akademiske føltes som to fremmede verdener, jeg skulle have til at mødes og gå op. 

Kampen for at overleve både i den ene og den anden verden kulminerede. Jeg havde ikke timer nok i døgnet til fortsat at kunne sy og producere i min forretning, og jeg havde ikke timer nok i døgnet til at være studerende. Så en af delene måtte vige pladsen. Min indre 12-talspige hader at bukke under. Men i vinteren 2022 tog jeg beslutningen om at lukke ned for ”Løs på tråden” på ubestemt tid. Det gjorde ondt.

Men jeg har givet plads til at blive færdig for at kunne åbne op og søge nye veje. Fra skabende håndværker til analyserende akademiker. En transformation jeg ikke havde kunnet forestille mig. Nu er mit håb, at jeg i fremtiden kan få mine to fagligheder til at mødes. 

Det, jeg har gjort, er rettidig omhu. For alternativet kunne jo blive, at jeg ikke kunne magte nogen af delene.

 

Om skribenten: 31 år, tekstilformidler, cand.pæd

Læs om dagpenge og opsigelse

 

 

knap - Bliv medlem

 

 

Bliv klogere på fremtidens arbejdsmarked

Vi afholder løbende events, hvor du kan møde erhvervslivet, få inspiration til at tage det næste skridt i arbejdslivet eller høre om tendenser på arbejdsmarkedet.

Gå til siden (Selv-)udvikling