23. okt. 2023

”Pernille er vores bedste investering. Nogensinde”.

Hvad har tømning af skraldespande, gulvvask og vinduespudsning tilfælles med ambitiøse klimamål og grøn bæredygtighed?

En hel del. I hvert fald hvis du spørger servicevirksomheden Partneren A/S i Søborg. 

Her har det tætte samarbejde mellem firmaets administrerende direktør og en ung akademiker ikke bare resulteret i grønnere rengøringsløsninger til kunderne, men også i en bedre bundlinje for virksomheden. 

Tekst Rie Helmer
Foto Henrik Hertz


Erhvervsrengøring. 
Det lyder mere som noget med knofedt og udvidet kørekort til kost og spand, end ambitiøse klimamål og et skarpt fokus på grøn bæredygtighed. 

Men hos servicevirksomheden Partneren A/S i Søborg i Storkøbenhavn er bæredygtighed og grøn omstilling øverst på dagsordenen. Her kan kunder som PensionDanmark, Visma og Royal Arena ikke alene få gjort rent i kontormiljøer og koncertsale. De får også en specialiseret rådgiver indenfor miljø- og klimaansvar med i købet. En sparringspartner, som kan udfordre og rådgive om databaseret bæredygtighed og grønnere rengøringsløsninger. Til erhvervskundernes store tilfredshed. 

Succesen med at skrue op for de bæredygtige ambitioner på kundernes vegne skyldes især et tæt parløb mellem virksomhedens administrerende direktør og en ung akademiker med naturvidenskabelig baggrund. 

Et vigtigt spørgsmål førte til databaseret overblik

Det begyndte egentlig med et behov for overblik, fortæller administrerende direktør i Partneren A/S, Catja Winther. 

Tilbage i 2019 ville hun gerne have et tydeligere billede af, hvordan det egentlig så ud med bæredygtigheden. Både hos rengøringsfirmaet selv og hos firmaets kunder. 

Spørgsmålet, der skulle besvares, var, hvor det allerede gik godt med at tage klima-ansvar, og – måske især – hvor der var plads til forbedring. 

I dag ved Catja Winther og hendes medarbejdere ret præcist, hvordan det går med de grønne ambitioner, både hos Partneren A/S selv og hos en lang række af virksomhedens kunder. 

Siden dengang i 2019 har firmaet nemlig udviklet deres helt egen CO2-beregner. Og på baggrund af den også opfundet et digitalt Klimadashboard. 

Et visuelt værktøj, som hjælper rengøringsvirksomhedens kunder med at træffe grønnere valg på et kvalificeret, databaseret grundlag.


Det skulle være en akademiker

”Vi havde allerede adgang til en masse data, som vi kunne gøre tydeligere og mere brugbare. Og da vi testede det nye værktøj på nogle af vores store kunder, blev de også virkelig begejstrede”, fortæller Catja Winther. 

Ambitionerne var med andre ord tårnhøje, men Catja Winthers kalender var også godt proppet i forvejen. Så inden længe opstod ideen om at få en medarbejder med en bæredygtig baggrund med på holdet.  

”Det skulle være en akademiker. Det var jeg ikke i tvivl om”, siger Catja Winther. Hun uddyber: 

”Når man arbejder med så bred en agenda som bæredygtighedsagendaen, så kræver det en person, der både forstår sig på tal og data, som kan sætte sig hurtigt ind i kompleks, ingeniørtung viden, som kan navigere i diverse certificeringer, læse og forstå en lang række indviklede EU-krav og ikke mindst har evnerne til at kommunikere med en masse forskellige mennesker”. 

Akademikeren kendte ikke til rengøringsbranchen

Det var derfor også cirka sådan, indholdet lød i den jobbeskrivelse Pernille Kassow blev præsenteret for tilbage i marts 2022. 

I dag er hun CSR- og bæredygtighedsansvarlig i Partneren A/S, men dengang var hun nyuddannet kandidat i naturforvaltning fra Københavns Universitet.

”Jeg kendte hverken Partneren eller branchen overhovedet”, siger Pernille Kassow.

”Men jeg havde jo nok en lille fordom om, at rengøringsbranchen var ret konservativ, orienteret mod at levere service og ikke så meget mere”, siger hun og fortsætter: 

”Samtidig var det en stilling, som jeg sagtens kunne se mig selv i. Også selv om det føltes som et stort ansvar at blive projektleder for så vidtrækkende en opgave som nyuddannet i sit første job”. 

Et match, der er spot on

I dag husker de begge tilbage på en jobsamtale, der forløb over al forventning. 

Pernille Kassow, for sin del, fik hurtigt en fornemmelse af, at hun både ville få massiv støtte og opbakning og samtidig masser mulighed for at sætte sit eget præg på jobbet. 

Og for Catja Winther var matchet lige fra begyndelsen ”spot on”, som hun siger. Hun beskriver sit førstehåndsindtryk af Pernille således:  ”Nysgerrig. Videbegærlig. Dedikeret. Og samtidig ydmyg”. 

Som en opdagelsesrejsende uden atlas

Catja Winther valgte lige fra første gang de mødtes, at Pernille Kassow skulle være en del af Partneren A/S.  

Og allerede fra dag ét fik hun brug for mange af sine kompetencer fra studiet. Det allerførste projekt, hun fik fingrene i, var nemlig at sætte sig grundigt og minutiøst ind i hele virksomheden. 

Registreringen af virksomheden skulle bane vejen for, at Partneren kunne blive Svanemærket og B Corp certificeret - begge miljømærkningsordninger, der kræver, at der er styr på virksomhedens grønne omstilling ned til mindste detalje. 

”Det føltes næsten som at være opdagelsesrejsende uden et atlas”, griner Pernille Kassow. 

Hun skulle nemlig kortlægge hele virksomheden. Ud i alle afkroge og få styr på, hvem der havde hvilke oplysninger. Det var en opgave, der krævede at Pernille Kassow tog hele værktøjskassen fra studiet i brug. Lige fra evnen til hurtigt at overskue komplekse sammenhænge til kompetencen at kunne formidle et budskab til vidt forskellige målgrupper.

”Det var et virkelig gennemgribende stykke arbejde. Men det er netop det, jeg har med fra studiet: Kompetencerne til at overskue helt nyt og ukendt stof og til at bevare overblikket. Og evnen til at kommunikere med vidt forskellige mennesker”, forklarer hun. 

I dag kommer vores serviceledere af sig selv til hende for at drøfte, hvordan den kemi og de metoder, de bruger i jobbet, kan indgå i en bæredygtig udvikling”

Catja Winther

”Det, man skal vide om servicebranchen er, at både arbejdet og sproget er meget ”hands on”, supplerer Catja Winther. 

”Vores serviceledere er sindssygt dygtige til det, de gør. Så det er vigtigt at kommunikere til dem på en måde, der fanger deres interesse og gør det tydeligt, hvor deres arbejde kan gøre en grøn forskel. Det kan Pernille. I dag kommer vores serviceledere af sig selv til hende for at drøfte, hvordan den kemi og de metoder, de bruger i jobbet, kan indgå i en bæredygtig udvikling”, forsætter hun. 

Resultaterne kan ses på øget omtale og efterspørgsel

Her, mindre end to år efter Catja Winthers fastansættelse af Pernille Kassow, kan de se tilbage på en tid fuld af landvindinger. 

”I den tid, Pernille har været her, er der virkelig sket meget”, siger Catja Winther. 

Hun fortæller, at det blandt andet kan mærkes på mere omtale, en nominering som bæredygtighedscase i Dagbladet Børsen, øget efterspørgsel på foredrag om, hvordan Partneren griber bæredygtighedsagendaen an og på kundernes interesse. 

”Når Pernille er med mig ude hos kunderne og præsentere Partnerens Klimadashboard, er det tydeligt, at hun kommer med en høj faglighed og autoritet”, siger Catja Winther. 

”Vi kan mærke, at kunderne ikke bare bliver imponerede over selve værktøjet, men også over, at vi kan tale med på et akademisk plan, at vi kender alle forkortelserne. Det medvirker til, at vi bliver opfattet som en kompetent sparringspartner. Og det er med til både at skabe opmærksomhed fra nye kunder og til at fastholde vores nuværende kunder”, siger Catja Winther og smiler:  

”Ja, Pernille er totalt blevet min wingwoman”.

Inviteret med ind i det strategiske rum

Blandt Pernille Kassows studiekammerater har jobbet i et rengøringsfirma vakt både undren og nysgerrige spørgsmål. 
Men selv er hun ikke i tvivl om, at hun har fået mere ansvar og hurtigere end mange af hendes tidligere medstuderende. 

"Der er et kæmpe potentiale for akademikere ved at få job i en SMV, fordi råderummet her er langt større end det typisk er i en større virksomhed". 

Pernille Kassow

”Jeg er blevet inviteret med helt ind i det strategiske rum og har fået lov til at være med til at sætte retning for virksomheden. Det er gået op for mig, at der er et kæmpe potentiale for akademikere ved at få job i en SMV, fordi råderummet her er langt større end det typisk er i en større virksomhed. 

På spørgsmålet om, hvad hun har været mest overrasket over, svarer Pernille Kassow: 
”At de har turdet ansætte en som mig”. 

Hun uddyber: 
”For mig var det vigtigt, at jeg ikke skulle gå på kompromis i mit arbejde med bæredygtighed. Jeg vil gøre det ordentligt, og det kræver en arbejdsplads, der også vil det”.


Brug pengene på at beholde vigtig viden i huset

Netop det, at opgaven bliver løst med grundighed og kvalitet, og at al den akkumulerede viden og erfaring bliver i huset, er afgørende for administrerende direktør i Partneren A/S, Catja Winther. 
   
”Man skal ikke tage fejl: Vi er i en meget prisbevidst branche”, siger hun. 

”Mange mindre virksomheder af vores størrelse vover ikke springet med en egentlig ansættelse og bruger i stedet penge på konsulentbistand. Eller også udskyder de at tage hul på den bæredygtige agenda og kommer for sent i gang”, siger Catja Winther. 

”Men det, at vi har forankret Pernilles viden i virksomheden, har rigtig godt kunnet betale sig for os. Det kan vi blandt andet se på, at det har givet en større fastholdelse af vores kunder”, siger Catja Winther. 

Hun understreger sit budskab ved at opsummere: 

”Der er ingen tvivl om, at for os har ansættelsen af Pernille været den bedste investering nogensinde”.