28. sep. 2022

En værdifuld sten i skoen

Hvad sker der, når en traditionelt set meget lidt omstillingsparat branche som byggeriet, bliver ”disrupted” af en uddannet filosof?

I Hobro-virksomheden BM Byggeindustri har ansættelsen af en anderledes tænkende akademiker foreløbigt ført til, at virksomheden ikke alene er blevet grønnere. Byggefirmaet har også på bare ét år fået indarbejdet bæredygtighed i hele virksomhedens DNA, strategi og fremtidsplaner.

”Kender du det, at man tror, man har købt noget, men så viser det sig, at være noget helt andet? Sådan havde de det nok i BM Byggeindustri, da de ansatte mig”, griner Thomas Sørensen.

Det seneste år har han bestredet stillingen som bæredygtighedsansvarlig i Hobrovirksomheden BM Byggeindustri.

Virksomheden bygger hele moduler i rent træ, og det betyder, at CO2-udslippet i forvejen var lavere end for andre mere klassiske byggematerialer, som for eksempel beton og gasbeton. Men der skulle endnu mere turbo på den grønne omstilling, og derfor gik BM Byggeindustri sidste sommer på jagt efter en ny medarbejder til at løfte opgaven.

”Vi fik ni mulige bud fra jobcenteret, da vi søgte en, som skulle hjælpe os med certificeringer af bæredygtigt byggeri”, forklarer Simon Hasbøg, salgschef og medindehaver af BM Byggeindustri.

”De andre kandidater var mere klassiske; bygningskonstruktører og ingeniører. Men så var der også Thomas, en filosof, i bunken. Og vi undrede os helt vildt over, hvorfor de sendte os ham. Men han havde erfaring med bæredygtighed, og vi var nysgerrige nok til at invitere ham til samtale. Jeg kan huske, at jeg allerede under første samtale noterede: ”Kæmpe begrebsforståelse og formidlingsevne”. For det var jo interessant, hvordan den sparring og det helikopterblik på BM Byggeindustri kunne bruges”.

Succeshistorier hædres med Akademikerprisen

Netop det umage match mellem en filosof og en byggevirksomhed i Nordjylland er en af mange gode historier om, hvad der sker, når små og mellemstore virksomheder springer ud i at ansætte højtuddannede.

BM Byggeindustri er af samme grund netop blevet nomineret til Akademikerprisen 2022 for sit gode eksempel på, hvordan en højtuddannets kompetencer og mindset kan være med til at skabe udvikling og fremdrift i en mindre eller mellemstor virksomhed.

Det er Akademikernes A-kasse, der står bag Akademikerprisen, som uddeles en gang årligt, næste gang den 22. november 2022. Prisen er stiftet for at hylde små og mellemstore virksomheder, som har skabt resultater med ansættelsen af akademikere. 

En anderledes værktøjskasse

Hos BM Byggeindustri er det især den anderledes måde at se verden på, som Thomas Sørensen bidrager med. Netop helikopterblikket og evnen til at overskue større mængder information er nogle af de redskaber, som Thomas Sørensen har taget med sig fra universitetet. Som højtuddannet har han en helt anderledes tilgang til systemer, rutiner og forandringsprocesser end sine kolleger. Og så besidder han samtidig evnen til at lytte og reflektere.

”Den ene del af mit job er at kunne stille spørgsmål og tale med mennesker. Den anden del er at systematisere, lave og forandre processer og skabe nye rutiner. Der hjælper det, at jeg er vant til at læse 600 siders gammel tysk filosofi og ret hurtigt kan danne mig et overblik. Det er en af de akademiske kompetencer, jeg bruger i mit arbejde”, forklarer Thomas Sørensen.

Værktøjerne fra universitetet bruger han blandt andet, når vidt forskellige fagligheder skal samles om det fælles mål om mere bæredygtighed i produktionen.  

”Det er jo ikke bare et spørgsmål, om vi skal købe den blå lim eller den mere bæredygtige hvide lim”, forklarer Thomas Sørensen med et tænkt dagligdags eksempel.

”Det, der skal til, er en helt grundlæggende ændring i rutinerne, og en samtale om, hvorfor vi gør, som vi gør. Det handler om meget mere end certificeringer. Vi skal ikke bare vide, hvorfor vi skifter limen ud med en mere bæredygtig en af slagsen. Vi skal også have dialogen om, hvorfor vi overhovedet vil være mere bæredygtige. Det åbner for nye spørgsmål, som hvorfor vi er sat i verden, og hvad vi egentlig vil med virksomheden”, siger Thomas Sørensen.

Citat Simon Hasbøg fra BM Byggeindustri

Fra stående applaus til ny strategi

Det er netop den type spørgsmål og diskussioner, som BM Byggeindustri slet ikke var klar over, at de inviterede indenfor med ansættelsen af en filosof.

Simon Hasbøg husker tilbage på en af de første præsentationer, Thomas Sørensen lavede for ledergruppen og indkøbsafdelingen:

”Vi fik med det samme en oplevelse af, at det her var markant anderledes end det, vi var vant til. Thomas’ filosofiske baggrund betød, at hans præsentation åbnede for helt nye lag af refleksion. Han stillede spørgsmål til alt: Hvorfor vi tænkte, som vi gjorde, hvad hvis vi gjorde sådan i stedet for sådan, hvad ville det betyde, hvis vi gjorde noget helt andet, end vi plejer osv. Da han var færdig med præsentationen, var direktør Tom Mikkelsen og jeg lige ved at rejse os op og give stående applaus”, siger Simon Hasbøg. ”Fordi der blev rykket fuldstændig rundt på, hvordan vi anskuede det hele”.

Thomas Sørensen endte dermed ikke blot med at stå for bæredygtighedscertificeringerne i virksomheden. Ledelsen inviterede ham også til at deltage aktivt i arbejdet med en ny strategi, ikke alene indenfor bæredygtighed, men for hele virksomhedens vision og mission. Og for Thomas Sørensen er det et rent drømmejob.

”Jeg synes, det er så fedt! Her kan jeg være med til at bygge noget op fra bunden. Jeg oplevede helt fra begyndelsen, at der virkelig blev lyttet til mig. Det er ikke altid, de forstår, hvad jeg siger med det samme, for jeg kan godt blive lidt for abstrakt”, griner han, men forsætter straks mere seriøst: ”Det kan kun lykkes, fordi jeg sidder i en ledergruppe, som lytter. Det er den vigtigste forudsætning for en positiv forandring, at der er dialog og åbenhed. Og det er der her. Mit input bliver virkelig anerkendt”.

 

Medarbejdere i BM Byggeindustri

Alle odds var imod filosoffen

Med 110 ansatte med håndværkerbaggrund alene i produktionen, og i en konservativ branche som byggeriet, kunne det ellers godt syne som noget af en udfordring at dæmme op for modstand og modvilje overfor forandring. Men her er Thomas Sørensens tilgang til løbende dialog med hele organisationen væsentlig. For at imødegå frygten for forandring er det nemlig helt afgørende, at alle ansatte, lige fra medarbejderne i elementproduktionen i produktionshallerne til montagefolkene på byggepladserne, har forståelse for og indsigt i overgangen til bæredygtigt byggeri.

”Der, hvor vi oplevede store styrker ved Thomas’ tilgang var, at han fik alle til at tage ejerskab til forandringen”, fortæller Simon Hasbøg.

”Han havde jo ellers alle odds imod sig: Filosof, sjællandsk accent og et stort ”LOVE” trykt på t-shirten. Men selv håndværkerne ude i hallen har købt ind på vores fælles rejse. Thomas har været utrolig god til at få alle til at tage ejerskab til idéen. Vi har sørget for, at alle virkelig forstår, hvorfor vi skal ændre på tingene, og det har gjort hele forskellen”.

Drilleri og stenen i skoen

Alligevel har filosoffen ikke helt kunnet undgå at få sin andel af skepsis og drilleri. For eksempel er han blevet kaldt slipsedreng og spurgt, om alle nu skal til at møde ind på job i slips og skjorte.

”Jeg kan da sagtens mærke, at jeg kommer med noget ”disruption” og er en lille, irriterende sten i skoen med alle mine spørgsmål. Men det er superfedt!”, siger Thomas Sørensen.

”For når en flok håndværkere driller mig, ved de jo ikke, at det netop er den situation, jeg trives bedst med. For så er der dialog. Det kan godt være, at de henvendte sig med en antagelse om, at nu skal filosoffen ned med nakken. Men de glemmer jo, at de er på min hjemmebane. Alle muligheder for at komme i dialog, betragter jeg som positive muligheder”.

Udover at bidrage med et helt nyt blik på virksomheden og bane vej for mere bæredygtighed, har ansættelsen af Thomas Sørensen også fået ledelsen til at købe ind på endnu mere forandring.

 

Brædder

En byggevirksomhed med en mission

Ansættelsen af Thomas har vist os værdien af at kunne noget andet, end vi plejer, og det har givet os mod til at tage endnu flere chancer og kigge lidt mere til siden, end vi er vant til. Vi har fået øjnene op for, at vi også ønsker mere diversitet og kulturforandring i BM Byggeindustri”, siger Simon Hasbøg.

Thomas Sørensen ser det også som et stort plus, at indgangsvinklerne mellem kollegerne er så forskellige som muligt. Som han siger:

”Min opgave er at gøre byggeriet så grønt som muligt. Jeg bekymrer mig overhovedet ikke om, at det bliver så billigt som muligt, for det gør alle de andre jo. Derfor er det rigtig vigtigt, at de er der, og at jeg er der. For på den måde bliver spændfeltet af muligheder jo bredere”.

Thomas Sørensen har også fået ansvar for arbejdsmiljø i virksomheden. For det handler ikke kun om at gøre alting på en ny måde. Det handler også for BM Byggeindustri om, hvad man kan gøre for dem, der allerede er der. Og for det omgivende samfund.

”Man kan godt sige, vi er lidt på en mission. Vi vil transformere byggebranchen ved at tage ansvar, både for medarbejderne, for den grønne omstilling, og for de boliger, vi laver og det aftryk, vi sætter i verden”, slutter salgschef og medindehaver af BM Byggeindustri, Simon Hasbøg.