4. jan. 2022

Nyuddannet: Et graduate-program kan være vejen til drømmejobbet

Det er ikke altid nemt for nyuddannede akademikere at lande det første job. Men en del virksomheder har særlige graduate-programmer, som sikrer, at unge talenter får chancen. Vi tog en snak med ATP og Grundfos om deres graduate-forløb.

Et graduate-program er typisk et tidsbegrænset forløb på 1-2 år, hvor du kommer rundt i virksomhedens forskellige afdelinger. Det er en mulighed for nyuddannede akademikere til at komme ind i ofte meget populære virksomheder, hvor det ellers ville være svært for yngre profiler – uden den store erfaring – at få en fod indenfor.

Birgitte Dam, som er Global Graduate Programme Manager hos Grundfos, forklarer, at det er vigtigt at sikre, at de får yngre talenter med på holdet.

”De bidrager til den interne talentpool i Grundfos og sikrer, at vi har nogle forandringsagenter, der kan hjælpe os med at opnå vores strategier. Programmet er på 2 år med fire rotationer, hvor den ene er i udlandet. Du vil blive bedt om at træde ud af din komfortzone, men ellers er det dig, der har styrepinden på, hvilke projekter du gerne vil arbejde på. Du bliver selvfølgelig støttet af en mentor, coach, buddy og de andre graduates,” siger hun.

Hos ATP har de et lignende forløb med fokus på kompetenceudvikling, hvor du kan prøve sig selv af inden for forskellige områder. 

”Vores program er på et år, men du får en regulær fastansættelse fra første dag. Hos os er graduate-programmet meget som at søge et almindeligt job, men vi sørger for mere personlig og faglig udvikling i det første år, og tilbyder på den måde en mulighed for at kickstarte karrieren i gode hænder,” fortæller Rie Haubjerg Bang, som er HR udviklingskonsulent og programleder for graduates.

Hun understreger, at det stærke fællesskab er en styrke både for graduates og for ATP.

”ATP er en stor organisation, og det er en klar styrke, når vi har et netværk blandt de ansatte, der går på tværs af koncernen. Derudover er der mange af vores graduates, som fremhæver det positive ved at begynde sammen med andre nyuddannede, som er det samme sted i karrieren, og som går med mange af de samme tanker og overvejelser,” siger hun.

Motivationen er afgørende

Birgitte Dam forklarer, at ansøgningsprocessen hos Grundfos består af en skriftelig ansøgning, en række test og personlighedsanalyse efterfulgt af et todages såkaldt ’Assessment Centre’, hvor kandidaterne bliver introduceret til virksomheden og laver en case sammen med de andre kandidater.

Hun er klar over, at processen kan virke voldsom for nogen, men hvert element er vigtigt for at blive skarpe på, hvad kandidaterne forventer, og om det er noget, virksomheden kan imødekomme.

”Vi har mere fokus på mennesket end på de kompetencer og færdigheder, der allerede er i værktøjskassen. Man skal være lidt ekstra nysgerrig og modig på sig selv, for at lykkes som graduate,” siger hun.

Hos ATP ligner ansøgningsprocessen på mange måder en almindelig jobsøgning til en større virksomhed. Men Rie Haubjerg Bang understreger, at der er væsentlige forskelle.

”Det kan godt være, at ansøgningsprocessen ligner den samme, som når man søger et almindeligt job hos os. Men den adskiller sig, idet at vi kigger efter nogen, der har en vis sult og lyst til at lære nyt. Du skal ville den stejle læringskurve og kunne sætte dig ind i ting, du ikke har kendskab til i forvejen. Du skal besidde nysgerrighed og være motiveret i både din egen og andres udvikling på det hold, du er på. Netværk og vidensdeling er vigtige elementer i programmet,” siger hun.

Og hun fortsætter:

”Jeg synes, du skal søge en graduate-stilling, hvis du ønsker en fastansættelse, et unikt netværk og vil deltage i et skræddersyet program, der gør dig klogere på dig selv. Klogere på hvordan du bringer dine styrker bedst i spil i dine opgaver og dermed sætter kursen for dit arbejdsliv.”