5. jan. 2021

Nyuddannede skal forstå virksomhederne for at lande første job

Sofie havde som erhvervsantropolog brug for at oversætte sine evner til noget, virksomhederne kunne bruge. Det var først, da hun lærte dét, at hendes karriere tog fart.

Sofie Gro Søndergaard blev færdig som erhvervsantropolog i 2011, og hun var fra studiet klar over, at det ikke var alle arbejdsgivere, der kunne se, hvordan hendes kompetencer kunne passe ind hos dem.

”Som antropolog er jeg blevet set som et eksotisk væsen. Som ung og nyuddannet var jeg også en smule usikker, så det er vigtigt, at man allierer sig med nogen og får hjælp til at oversætte, hvad man kan, til noget, som forretningen kan forstå,” forklarer hun.

Efter studiet søgte Sofie flere jobs, men fik ikke megen respons. Gennem Akademikernes A-kasse blev hun så anbefalet at kigge på en ordning ved navn Innobooster, hvor små og mellemstore virksomheder kan få støtte til udviklingsprojekter – herunder ansættelse af medarbejdere.

”Med den mulighed i lommen kontaktede jeg små virksomheder og fik et års kontrakt hos mediet Sundhedsmedierne. Jeg var den eneste med min faglighed der, og de kunne se værdien af mit arbejde og min viden som antropolog. Jeg arbejdede blandt andet med kommunikation, feltarbejde, fokusgrupper med læger og patienter. Og alt det kunne vi så skrive artikler om,” fortæller hun.

Brug selvtilliden fra første job

Efter et år i jobbet havde Sofie fået tilstrækkelig selvtillid og tro på egne evner til at overveje næste skridt i karrieren.

”Man mangler erfaring og selvtillid som nyuddannet. Da jeg havde fået det, gik jeg i gang med at søge videre. Jeg arbejdede freelance og havde blandt andet også en periode på Ugebrevet A4,” siger hun.

Så en dag dukkede den helt rigtige stilling op hos LEO Pharma. Det var i 2014, og Sofie har arbejdet der lige siden.

”Jeg har været i forskellige afdelinger og arbejdet med at tilvejebringe indsigter i patienters brug af vores produkter og strategisk udvikling. Også her handler det om at kunne oversætte sin viden til den praktiske virkelighed,” fortæller hun.

Sofie mener, at nyuddannede skal sørge for at holde deres netværk ved lige og droppe tanken om drømmejobbet, når de går i gang med jobsøgningen.

”Det hjalp mig at tale med mine gamle studiekammerater, så vi kunne fastholde fagligheden og bruge hinanden til at sparre med. De relationer fra studiet bruger jeg stadig. En anden ting jeg vil sige til nyuddannede er, at det er vigtigt ikke at tænke i drømmejobbet. Drop den lineære tanke, og pas på med at være for pæn i din tilgang til jobsøgningen.”

Og hun fortsætter.

”Du skal turde være fræk. Søg også ting, du ikke passer perfekt til. Fortæl ikke, hvad du kan, men hvad virksomheden kan udrette med dig på holdet,” slutter hun. 

 

Som medlem kan du gratis tage vores online kursus "Forretningsforståelse". Bliv klogere på hvordan du omsætter din viden til resultater og værdi for en arbejdsgiver. Log ind på Mit AKA og find kurset under "Digitale medlemstilbud".