Af Martin Ellermann (mae@aka.dk)
Ida Støier lavede frivilligt arbejde under sit studie. Og det blev den direkte vej til en fast stilling. I et frivilligt job kan du nemlig få ansvar og mulighed for at vise dit talent – ofte i højere grad end du kan i studiejobs og introstillinger.
”Hvis man har lyst til at skabe noget, så kan man udrette meget via frivilligt arbejde. Jeg var super glad for det. Alle er passionerede. Alle er der af lyst. Du arbejder kun sammen med motiverede mennesker,” siger hun.
I dag er Ida fastansat som Account Manager hos Pleo, men vejen dertil gik via frivilligt arbejde hos Djøf og tænketanken Frej. Her fik hun de kompetencer, hendes nuværende arbejdsgiver søgte.
”Jeg har selv valgt de roller, jeg ville have i det frivillige arbejde. I Djøf lavede jeg arrangementer for studerende. Det vil sige, jeg udviklede dem fra ide til handling og fandt spændende oplægsholdere. I Frej lærte jeg, hvordan man skaber et godt fællesskab, laver workshops og får forskellige personligheder til at arbejde sammen,” fortæller hun.
Passion og ansvar
Ida begyndte som frivillig, mens hun studerede på CBS. Hun ville egentlig gerne have haft et studiejob, men det var svært at finde noget relevant.
”Det er ikke let at finde gode studiejob i København. Så jeg overvejede, hvad jeg ellers kunne gøre. Nogle venner fortalte mig, at Djøf har netværk for frivilligt arbejde, og det blev starten på det,” siger hun.
Ida forklarer, at hun fik ansvar og lov til at præge opgaverne fra dag et.
”I et almindeligt job handler det meget om at blive lært op i noget. Men i frivilligt arbejde er tilgangen mere ’fedt du er her, hvad har du lyst til at bidrage med?’” siger hun.
Venner og netværk
Ifølge Ida bør du overveje, hvad du vil have ud af arbejdet. Og den menneskelige dimension er vigtigere for hende end de konkrete kompetencer.
”Jeg endte med at elske det. Men det er vigtigt, at du gør det, fordi du har lyst. Formålet er ikke bare at få noget på cv’et. Måske startede jeg af de forkerte grunde, men du skal ikke kun tænke på målet. Processen er vigtig,” siger hun.
Ida understreger, at det har stor betydning at få lov at beskæftige sig med det, du brænder for. Og det er ikke altid i de lønnede stillinger, at du har de muligheder.
”Selvfølgelig skal man arbejde med sine svagheder, men du skal også udvikle dine styrker, og det fik jeg lov til i mit arbejde," siger hun.
Et andet aspekt ved frivilligt arbejde er det sociale.
”Fælleskabet er centralt. I får en mission sammen, og det gør noget magisk ved venskaber. Jeg mødte nye mennesker og fik nye input og indsigter,” slutter hun.