7. apr. 2017

Bittesmå køkkenhaver kan blive en stor forretning

Startup: Iværksætter vil gøre det almindeligt at dyrke radisser, broccoli og ærter i vindueskarmen.

Af Martin Ellermann (mae@aka.dk)

Iværksætteren Helle Haugaard udvikler og sælger små haver – så små at de kan være i en æske. Konceptet hedder Tiny Gardens, og i øjeblikket har Helle sin daglige gang på Akademikernes A-kasses Startup-forløb, hvor hun henter inspiration, input og rådgivning, så den lille virksomhed kan spire.

”Ambitionen med at være her på Startup er at udvikle virksomheden og helst finde en partner. Jeg er ikke forretningskvinde og har brug en, der kan sælge og være mentor for mig,” fortæller hun.

Helle er uddannet hortonom med en ph.d. i plantesygdomme. Hun startede Tiny Gardens, da hun ville dele glæden ved at få ting til at gro.

”Du kan dyrke rucola, radisser og meget mere – ligesom du kender det fra karse i vindueskarmen. Og jeg går meget op i, at æskerne er pæne og dekorative. Smag og æstetik er afgørende for mig,” forklarer hun.

Ikke kun business

Helle Haugaard har kørt Tiny Gardens som hobbyvirksomhed i nogle år, men nu er hun klar til at tage det næste skridt og udvide forretningen. Det er dog vigtigt for hende, at bæredygtighed og socialt ansvar indgår i alt, hvad hun foretager sig.

”Mine produkter bliver lavet på et beskyttet værksted i Høje Taastrup. Og det er generelt ikke penge, der motiverer mig. Jeg vil gerne bruge min virksomhed til at skabe arbejdspladser for folk på kanten,” siger hun.

Selvom Tiny Gardens-ejeren har fokus på miljø, samfundsansvar og bæredygtighed, så er hun klar over, at der skal mere til. Og det er her Startup-programmet hos Akademikerens A-kasse kan gøre en forskel.

”Jeg er her for at lære. Jeg skal blive en hårdere forretningstype, der er mere end en stærk CRS-profil. Mine mentorer her på Startup er gode til at give mig det kommercielle mind-set, jeg har brug for,” fortæller hun.

Haverne skal blomstre

Lige nu er Helle Haugaard ved at afklare, hvilke målgrupper hun skal sælge til – og hvor meget, hun kan levere. Webshoppen har kørt noget tid, og hun mener selv, at der er potentiale til yderligere vækst.

”Jeg har jo allerede gjort karriere, så nu vil jeg gøre en forskel. Måske får jeg ikke den traditionelle investor, da profit ikke er mit hovedformål. Men selvfølgelig skal jeg tjene penge,” slutter hun.

Læs mere om Tiny Gardens her.

Helle Haugaard

Helle Haugaard