Gå videre til hovedindhold

Joy Mogensen: ”Jeg har ikke det behov for at bevise mig selv, som jeg havde som yngre”

På Joy Mogensens CV står der både borgmester og kulturminister og nu også vandrehjemsforpagter. Hun har oplevet både med- og modgang privat og professionelt, og begge dele har hun lært af. Mest af alt at det, hun arbejder med, skal være meningsfyldt og gøre en forskel for mennesker.

18. november 2024

Af Lene Lykke Hovmand

 

Da Joy Mogensen efter at have forladt politik sagde ja til at blive vandrehjemsforpagter, mødte det en hel del undren blandt folk, hun kendte, og i mediernes spalter. Hvordan kunne hun dog gå fra at have ministerbil til at skulle servere morgenmad og tage opvasken på et vandrehjem, lød det for eksempel. Men for hovedpersonen selv gav det mening, fordi det stadig handlede om at få tingene til at glide, nu bare i en mindre skala. Så hun undrede sig selv over de mange spørgsmål, hun fik om sit store karriereskift. 

”Og hvis jeg skal være en lille bitte smule grov, så vil jeg sige, at som politiker tilbringer man jo også utrolig meget tid med at rydde op i alle mulige andres efterladenskaber og i alt muligt, som kan være gået galt et eller andet sted,” siger Joy Mogensen. 

Siden 2021 har Joy Mogensen været forpagter på Roskilde Danhostel, og selvom det er noget helt andet end at kunne skrive minister på CV’et, så har jobbet faktisk nogle ting til fælles med det politiske arbejde. Det fortæller hun i podcasten 'Vis mig dit CV'. 

Det, som gør mig glad, er, at det stadigvæk er problemløsning, der giver mening, men det er problemløsning, som er relativt enkel i forhold til, hvad jeg har prøvet.

”Det, som gør mig glad, er, at det stadigvæk er problemløsning, der giver mening, men det er problemløsning, som er relativt enkel i forhold til, hvad jeg har prøvet. Det er jo præcis lige så meningsfuldt og en lige så givende interaktion, jeg har med mennesker. Jeg har tilbragt næsten 20 år af mit liv med de store komplekse samfundsopgaver, og det er sjovt og meningsfuldt, men jeg har givet mit engagement et andet billede nu. Jeg er stadigvæk politisk aktiv. Nu er jeg det bare i foreningslivet eller bestyrelser,” fortæller hun. 

Medvind og modvind

Joy Mogensen har interesseret sig for politik siden gymnasietiden, hvor hun ”gik til DSU (socialdemokratisk ungdom, red.), som man går til spejder eller klaver,” som hun forklarer i podcasten. Hun kom tidligt i gang med sin politiske karriere. Faktisk så tidligt og så hurtigt, at hun ikke nåede at få gjort sit studie færdigt, men sprang direkte fra et konsulentjob og ud i at være aktiv politiker – og dermed også ud i en karriere, som skulle give hende masser af medvind og senere også kraftig modvind.

Medvind oplevede Joy Mogensen især, efter at hun i en alder af kun 30 år blev borgmester i Roskilde Kommune. Med både musikfestival, vikingeskibe og domkirke bidrog den verdenskendte by til, at hun fik kulturområdet godt ind under huden. Modvind oplevede hun til gengæld, da hun i corona-årene varetog posten som kirke- og kulturminister. Hun mødte ikke bare stor modstand, da hun skulle varetage et område, som var meget hårdt ramt af nedlukningerne, men også da hun blev ramt af et stor personlig krise. Lige inden corona-krisen ramte, mistede hun nemlig midt i travlheden som minister sin ufødte datter.

Hun var væk fra Christiansborg i nogle måneder, og da hun vendte tilbage, var det til hård kritik fra det pressede kulturliv, men også til angreb, som flyttede sig væk fra hendes politiske arbejde og blev personlige.

Noget af det hårdeste, hun oplevede i perioden, var de ubehagelige beskeder og kommentarer, hun fik på sociale medier.

”Der var en masse gode mennesker derude, men der var også en hel masse, som faktisk ikke havde nogen grænser i forhold til, hvad de kunne finde på at sige eller true med at gøre ved andre,” siger hun. 

I Danmark er vi faktisk gode ved hinanden, selv når vi er uenige, men de der mange, mange beskeder med virkelig grænseoverskridende indhold, som jeg fik, var en af grundene til, at jeg forlod politik.

Joy Mogensen gav ikke op på trods af modstanden, men tog sin opgave på sig, samtidig med at hun privat var i dyb sorg over tabet af sin datter. I dag er hun fuld af beundring for dem, der overkommer at blive i politik og kontinuerligt børste kommentarer og trusler af sig.

”I Danmark er vi faktisk gode ved hinanden, selv når vi er uenige, men de der mange, mange beskeder med virkelig grænseoverskridende indhold, som jeg fik, var en af grundene til, at jeg forlod politik. Jeg plejer at beskrive beskederne som dråber, der falder med jævne mellemrum på en betonsten, fordi i starten gør det ikke noget. De preller bare af, og skidt med det, men med tiden kan de faktisk godt lave et hul, og det var det, jeg kunne mærke. At det hul var ved at blive for stort, og at jeg ville blive kyniker,” fortæller hun.

Har genfundet arbejdsglæden

Siden Joy Mogensen forlod politik, har hun fået en søn, og med hendes nuværende job har hun meget mere tid og overskud til familielivet. Om hun skal tilbage til politik, må fremtiden vise, men lige nu har hun genfundet arbejdsglæden i jobbet på vandrehjemmet efter en svær periode.  

”Det, som gør mig glad, er, at det stadigvæk er problemløsning, der giver mening, men det er problemløsning, som er relativt enkel i forhold til, hvad jeg har prøvet. Det kan stadigvæk være enormt frustrerende og alt muligt, men der er nogle håndtag, man kan tage fat i, og så kan man få det til at passe sammen,” fortæller hun. 

Det giver mig stadigvæk friheden til at dyrke min politiske interesse på en anden måde.

Med karriereskiftet er Joy Mogensen kommet længere væk fra rampelyset, men tættere på essensen af at møde mennesker og at løse deres behov, og det har været et drive hos hende siden hendes allerførste jobs i studietiden som blandt andet avisbud og guide på Kanalrundfarten.

”Og så er der jo noget praktisk i, at det er et job, som passer godt ind i livet som småbørnsmor. Det giver mig stadigvæk friheden til at dyrke min politiske interesse på en anden måde. Jeg kunne sagtens stadig være på Roskilde Danhostel om fem år, hvis alting går godt, men jeg ved det simpelthen ikke. Jeg har ikke det behov for at bevise mig selv, som jeg havde som yngre.

Om 'Vis mig dit CV'

I løbet af et helt arbejdsliv får de fleste menneskers CV knaster eller huller, eller forgrener sig i uventede retninger. Men det er ikke altid vi stopper op og reflekterer over vores karrierevej.

Det giver vi os tid til i denne podcast, hvor vi tager udgangspunkt i samtaler med kendte og mindre kendte danskere. Du kan bl.a. møde tidligere minister Manu Sareen, journalist Paula Larrain og skuespiller og psykolog David Owe, der deler historierne bag titlerne i CV’et.

Samtalerne med de 10 gæster kan forhåbentlig inspirere og motivere dig til at tage dit eget arbejdsliv op til revision og genoverveje skønhedspletterne på dit CV.

Vært: Louise Graa Christensen

 

'Vis mig dit CV' - podcast om arbejdslivets vildveje, knaster og huller

Vis mig dit CV

'Vis mig dit CV' har lært mig, at det gode arbejdsliv kan have mange ansigter

Eva Steensig: ”Jeg er simpelthen kommet til at arbejde med det, jeg elsker allermest”

Joy Mogensen: ”Jeg har ikke det behov for at bevise mig selv, som jeg havde som yngre”

Tarek Ziad Hussein: ”Der må være nogen derude, der kan bruge en jurist, der også er lidt rapkæftet og kan finde ud af at bruge nogle argumenter”

David Owe: ”Det ramte mig – er det sådan her, mit liv skal se ud?”

Martin Borre: ”Altså, jeg var jo bare fodboldspiller”

Iværksætter Clara Filippa: “Skal jeg elske alt ved det her studie?”

Paula Larrain: ”Vi skal turde tale om de uperfekte ting”