Studiejob og dagpenge
Du kan godt arbejde i dit studiejob, efter du er nyuddannet. Når du er medlem af en a-kasse, kan du få suppleret din løn med dagpenge.
Når du er nyuddannet, er der en masse ting, som du skal tage stilling til. Blandt andet om du fortsat kan beholde dit studiejob eller om din studieansættelse udløber i forbindelse med at du afslutter dit studie. Det kan også være, at du vælger at opsige dit studiejob. Lige meget hvad din situation er, er der nogle ting du skal være opmærksom på.
Du fortsætter i dit studiejob
Du kan fortsætte med dit studiejob på deltid, når du er ledig. I det tilfælde kan du søge om supplerende dagpenge. Det gør du ved at angive, at du fortsætter i et job, når du udfylder en ledighedserklæring (din ansøgning om dagpenge). Når du modtager supplerende dagpenge skal du stå til rådighed og søge job på fuld tid.
Du skal kunne stoppe i morgen
For at kunne modtage supplerende dagpenge, skal du stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Det betyder, at du skal kunne sige op på dit studiejob og tage et fuldtidsjob dagen efter.
Hvis du har et opsigelsesvarsel, kan du leve op til reglen om rådighed ved at få din arbejdsgiver til at underskrive en frigørelsesattest. Et opsigelsesvarsel indebærer, at du skal blive på din arbejdsplads i en periode, som regel en måned, efter du har sagt op.
Med frigørelsesattesten tillader din arbejdsgiver, at du kan stoppe uden varsel, hvis du bliver tilbudt et fuldtidsjob.
Du bliver altså frigjort fra dit opsigelsesvarsel.
Vi skal modtage en underskrevet frigørelsesattest fra dig senest 5 uger efter, du er berettiget til dagpenge.
Eksempel
Vi skal have en underskrevet frigørelsesattest fra dig senest 5 uger efter den dag, du har ret til dagpenge. Det betyder, at hvis du er færdiguddannet 5. januar og opfylder kravene til at modtage dagpenge, har du ret til dagpenge fra 6. januar.
Vi skal så have din frigørelsesattest senest 5 uger efter denne dato, dvs. inden 9. februar. Også selvom du først får godkendelsen til at modtage dagpenge eksempelvis 8. januar.
Dit studiejob udløber eller du bliver sagt op
Hvis dit studiejob er afhængigt af, at du er under uddannelse eller hvis din arbejdsgiver opsiger dig, så kan du - indtil din ansættelse stopper - søge om supplerende dagpenge og fortsætte i dit studiejob samtidig med, at du modtager dagpenge. Du skal dog stadig stå til rådighed og søge job på fuld tid.
Det er vigtigt at du ikke opsiger studiejobbet, selvom jobbet er betinget af, at du er under uddannelse.
Du vil opsige dit studiejob
Siger du selv dit studiejob op, kan du risikere at få 3 ugers karantæne for at være selvforskyldt ledig. Det er du som udgangspunkt, hvis:
- du har været medlem af Akademikernes A-kasse eller en anden a-kasse i mere end 1 år på din sidste arbejdsdag, og
- du ville kunne få dagpenge på baggrund af dit arbejde (dvs. du har optjent dagpengeret som lønmodtager).
Du får ikke en karantæne, hvis du har en gyldig grund til at sige op.
Har du været medlem i mindre end et år
Har du været medlem af Akademikernes A-kasse eller en anden a-kasse i mindre end et år, når du afslutter din uddannelse, kan du først modtage dagpenge som nyuddannet 1 måned + 1 dag efter du har modtaget din sidste karakter (karensperiode). Og hvis du har været medlem af en a-kasse i mindre end et år, skal du have sagt dit studiejob op og være fratrådt din stilling, inden du færdiggør din uddannelse. Ellers vil du få en karantæne på 111 timer (svarer til 3 uger uden dagpenge). Karantænen er udover karensperioden.
Du kan ikke bruge en eventuel karantæne til at holde ferie
For i den periode skal du – ligesom når du modtager dagpenge - stå til rådighed for arbejde, være tilmeldt som ledig på jobnet.dk, deltage i møder, søge arbejde og opdatere din joblog.
Læs om hvad du skal gøre, når du lige er blevet ledig
Læs om muligheden for at få dagpenge som lønmodtager i stedet for som nyudannet