Overvejer du at blive iværksætter? Læs med her

At starte sin egen virksomhed er den vildeste udviklingsrejse, men den er ikke for alle, lyder det fra Jesper Sylvester, som selv blev iværksætter i 2008 og blandt andet afholder workshops i iværksætteri. Her får du hans bud på, hvad det kræver at blive sin egen chef og hans tre bedste råd til nye og kommende iværksættere.

 

 

Af Lene Roe Rasmussen Foto Camilla Hey

 

Først og fremmest: Hvad vil det sige at være iværksætter?

”Der findes ingen fast definition. Det kan for eksempel være, du vælger at gå selvstændig med egen kommunikationsvirksomhed, du udvikler en ny app, åbner egen butik eller noget helt fjerde. Fællesnævneren er dog, at du som iværksætter er proaktiv, at du er villig til at løbe en risiko og endelig, at du selv har det bærende ansvar for at få din idé realiseret.”

 

Hvordan finder du ud af, om iværksætteri er noget for dig – og er det overhovedet noget for alle?

”Det handler først og fremmest om at finde ud af, hvor selvdreven du er. Er du selvstændig iværksætter, står du med ansvaret alene. Selvfølgelig kan du have nogle forpligtelser over for en eventuel investor, men at the end of the day er det dig, der driver værket. De fleste lader sig overbevise om, at det er noget, de snildt kan klare. Min erfaring er dog, at iværksætteri ikke er for alle. Det kræver nogle særlige egenskaber, som du enten har – eller ikke har. Det er som regel ikke en dårlig idé eller mangel på faglige kompetencer, der gør, at folk ikke lykkes. Det skyldes snarere, at de ikke magter det bærende ansvar. Måske er du god til at udvikle på din idé, men får du den ikke ud over stepperne, er det jo ét fedt.”

 

Bliver mange overraskede over, at de, udover deres speciale, skal have en vis social kunnen?

”Det kommer bag på rigtig mange, at en af de vigtigste ting ved at være iværksætter, er salg. Du skal kunne opsøge mennesker, skabe relationer og få et stærkt netværk. Det er der mange personlighedstyper, der ikke bryder sig om. Er det tilfældet hos dig, kan du selvfølgelig vælge at sætte et team, hvor en anden står for den del.”

 

Hvad holder typisk folk tilbage fra at blive iværksætter?

”Der er to overordnede ting: Den ene er økonomi, altså risikovilligheden. Den anden er manglende viden. Mange er for eksempel ikke klar over, at du ikke behøver at kvitte dit job fra den ene dag til den anden. Ligesom der heller ikke er mange, der ved, at du gerne må påbegynde din iværksætterrejse, mens du er på dagpenge. Derfor vil jeg råde til, at man for eksempel melder sig til et iværksætterprogram.”

 

Kan man tale om ”rigtige” kontra ”forkerte” bevæggrunde for at blive iværksætter?

”Jeg plejer at tale om langvarige motivationsfaktorer og kortvarige motivationsfaktorer. Der er dem, der gør det, fordi det er noget, de har drømt om i lang tid. Og så er der dem for hvem, det er et fravalg. At starte noget op fra bunden tager meget længere tid, end du tror, så du skal selvfølgelig brænde for din idé og have lyst til at arbejde med den i lang tid. Desuden går der ofte lang tid, før der kommer et økonomisk flow, du reelt set kan leve af. Så dit primære formål skal ikke være, at du vil tjene en masse penge. En mere bæredygtig bevæggrund er, at du brænder for at løse et bestemt problem – eller, at du befinder dig bedre med de vilkår, du har som iværksætter, for eksempel ved at bestemme selv.”

 

Hvad kræver det rent praktisk at kaste sig ud i livet som iværksætter?

”Det afhænger af, hvilken type iværksætteri du skal starte. Har du ikke en opsparing, skal du måske låne penge i banken. Det kræver en forretningsplan, hvor du ganske kortfattet beskriver din idé, og hvad det kræver at finansiere den. En specialist vil vurdere, hvor meget du kan forvente af omsætning, og hvad dine udgifter vil være. Det gælder for alle former for iværksætteri, at du behøver en finansiering, så du kan dække dit private forbrug. Derfor er det vigtigt, at du ikke ender med det, der kaldes ’økonomisk optimisme’. Mange kommer til at forvente, at de starter på samme lønniveau som på deres tidligere job, men det modsatte gør sig ofte gældende. Derfor er det væsentligt at overveje, om der er nogle ting, der kan nedjusteres i dit privatforbrug.”

 

Hvordan finder man den rette balance mellem arbejdsliv og privatliv?

”Det er alfa og omega, at du har opbakning hjemmefra. Hvis ikke du kan komme hjem og dele dine frustrationer – som der uundgåeligt vil være i starten – vil du tabe pusten og miste motivationen.”

 

Skal man arbejde solen sort for at få succes med sin idé?

”Nej, er det korte svar. Men først og fremmest kommer det an på, hvad din idé er. Der er jo ikke nogen, der siger, at du skal have en virksomhed, som vækster helt eksplosivt, hvilket ofte vil betyde, at du arbejder i døgndrift for at gå ud og sikre markedsandele. Størstedelen af danske iværksættervirksomheder er små nichevirksomheder, som laver en ganske god omsætning. For langt de fleste ligger drivkraften i at lave noget, de synes er fedt, samtidig med at de kan leve efter en vis standard, der også indebærer ting, der ikke er forbundet med et arbejde. Jo mere du kan tilpasse din økonomi, jo mindre behøver du at arbejde.”

 

De vigtigste ting at vide på forhånd …?

”Du skal være klar over, hvilken rejse du begiver dig ud på. Derudover er det vigtigt at gøre dig bevidst om, hvilke personlige kompetencer, det kræver at starte noget selv. Ikke mindst skal du være villig til at gå ud og dele din idé med en masse mennesker og stille dig sårbar i forhold til at lade andre vurdere den. Det kræver, at du øver dig i at kommunikere og være okay med, at folk måske ikke umiddelbart forstår formålet med det samme. Endelig er det vigtigt, at du gør dit benarbejde, inden du hovedkulds kaster dig ud i iværksætteri. Dermed øger du nemlig sandsynligheden for at lykkes med din idé.”

 

 

 

knap - Bliv medlem

 

 

Startup-tilbud

Går du selv rundt med en iværksætter i maven? Eller er du bare nysgerrig på, hvad det betyder at være selvstændig?

I vores startup-tilbud kan du finde hjælp til alt lige fra den indledende afklaringsfase, hvor du finder ud af om livet som selvstændig er noget for dig, til udviklingen af din forretning, så du kan leve af den – uanset om du er soloselvstændig konsulent eller en del af et team, der drømmer om at udvikle en app. 

Gå til siden Iværksætteri