19. mar. 2020

Covid-19: FAQ for ledige

Opdateret 17. december 2021: Pga. den voldsomt stigende smitte har politikerne besluttet, at vi i en periode kan afholde obligatoriske samtaler telefonisk. Det gælder fra mandag 20. december 2021 til og med fredag 14. januar 2022. 

Hvordan afholder I de obligatoriske karrieresamtaler? 

Pga. den voldsomt stigende smitte har politikerne besluttet, at vi i en periode kan afholde obligatoriske samtaler telefonisk. Det gælder fra mandag 20. december 2021 til og med fredag 14. januar 2022. 

Er du allerede indkaldt til en samtale i den periode, skal du blot være klar med telefonen på samme tidspunkt, som du skulle have været på vores kontor. Vi ringer op til dig.                                                                                                               

Hvordan afholder I de frivillige karrieresamtaler?

Når det gælder de frivillige karrieresamtaler, kan du selv vælge, om du vil booke en telefonisk eller fysisk samtale. Det gør du, som du plejer, på Mit AKA. Er der ingen ledige tider, så ring eller skriv til os, så finder vi en tid.

Har du behov for akut karriererådgivning, vil du også fortsat kunne ringe ind på vores hovednummer (33 95 03 95). Vi har åbent mandag – tirsdag og torsdag - fredag kl. 9-15.

Skal jeg møde op til aktiveringstilbud?

Ja, jobcentrenes virksomhedsrettede indsats blev genåbnet i foråret 2021. Det betyder, at du igen har pligt til at deltage, og at det har konsekvenser for dine dagpenge, hvis du udebliver eller stopper i aktiveringstilbud.

Du skal selvfølgelig kun i praktik eller lignende hos virksomheder, der overholder sundhedsmyndighedernes retningslinjer. Dit jobcenter vil også skulle tage hensyn, hvis du eller dine pårørende er i risikogruppen for corona.

 

Kan jeg få dagpenge, når mine børn er sendt hjem fra institution og skole pga. smitterisiko?

Ja, så længe du er tilmeldt jobcenteret som ledig, kan du modtage dine dagpenge.

Jeg er sendt i isolation, hvad betyder det for mine dagpenge?

Hvis myndighederne har sendt dig i isolation, fordi der er risiko for, at du er smittet med covid-19, så skal du sygemeldes. Du kan kontakte os per telefon eller besked. 

Kan jeg tage mine danske dagpenge med til udlandet (PDU2)

Ja, de almindelige regler gælder stadigvæk. Vi vil dog anbefale dig at holde øje med rejsevejledninger, og vær opmærksom på, at det kan være begrænset, hvad du kan få af hjælp af udenlandske myndigheder og os i perioden. 

Kan jeg få dagpenge, selvom jeg befinder mig i udlandet og ikke kan komme retur til Danmark, inden min PDU2 udløber? 

Ja, når du er strandet i udlandet pga. Corona-epidemien og ikke har mulighed for at vende tilbage til Danmark, kan du få dagpenge, selvom fristen er udløbet. Når du vender tilbage til Danmark, skal du straks tilmelde dig som ledig på jobnet.dk. Sørg også for at gemme dine billetter eller kvittering eller anden dokumentation for din hjemrejsedato.

Sørg for at gemme dokumentation for, at det ikke har været muligt at vende tilbage til Danmark til tiden. Du skal sende dokumentationen til os, når du er hjemme i Danmark igen. 

Min ret til dagpenge udløber snart, hvad skal jeg gøre?

Politikerne har besluttet, at forlænge dagpengeperioden med 2 måneder, hvis din ret til dagpenge udløber i perioden 1. november 2020 til 30. april 2022. De ekstra 2 måneder skal ligge i umiddelbar forlængelse af det tidspunkt, hvor din ret til dagpenge – inkl. en evt. forlænget ret – udløber, og du skal bruge de ekstra dagpenge i løbet af 3 måneder. 2 måneders dagpenge svarer til 320,66 timer (2x160,33 ). Herefter kan din ret til dagpenge ikke forlænges yderligere. 

Hvilke politiske hjælpepakker er der i forhold til dagpenge?

Ligesom i foråret 2020 blev der både i december 2020, januar, februar og april 2021 indgået politiske aftaler om nye hjælpepakker, hvor dit forbrug af dagpenge bliver sat på pause. Sammenlagt har hjælpepakkerne sat forbruget af dagpenge på pause i perioden 1. januar – 30. juni 2021. 

Det betyder, at du 1. juli 2021 havde lige så mange timer tilbage med dagpenge, som du havde 31. december 2020.

I november 2020 blev der besluttet en anden type hjælpepakke til ledige, hvor du får 2 måneders ekstra dagpenge, hvis din ret til dagpenge udløber i perioden 1. november 2020 til 31. oktober 2021. I juni 2021 er perioden forlænget til 30. april 2022. I de måneder, hvor dit forbrug er sat på pause, vil din ret til dagpenge ikke kunne udløbe.