Netværk og LinkedIn

Netværk handler om gode relationer, der på sigt kan åbne døre. Et godt overblik over dit netværk kan gøre dine muligheder mere synlige.

Et godt redskab i jobsøgningen kan være at kortlægge dit netværk. Her kan du inddrage både personerne tættest på dig (familie og venner) samt de mere perifere bekendtskaber (gamle skolekammerater, tidligere kolleger, interessefæller m.fl.).

Undersøgelser har vist, at det er i den sidste gruppe, der er mest at hente. Overvej derfor, om du ikke nu skal genoptage kontakten med nogle af de mennesker, du med årene er gledet lidt væk fra.

 

Ludobrikker i forbindelse

 

Hjælpen skal gå begge veje

Du kan ikke forvente, at folk i dit netværk kan skaffe dig et job. Men ved at spørge dem til råds og ved selv at være til rådighed for dem, styrker du muligheden for, at de vil stå inde for dig og lægge et godt ord ind for dig, hvis muligheden skulle byde sig. Det handler kort sagt om at skabe værdi for andre. Derfor skal du være indstillet på både at modtage og give i de relationer, du indgår i.

Netværk tager tid

Du må være tålmodig med dit netværk. Det er ikke til at vide, hvornår en af dine kontakter pludselig kan åbne en dør for dig. Så bevar roen, og vær noget for andre.

Sørg for at holde kontakten – for eksempel på de sociale medier – og undgå at alt, du taler om, handler om din jagt på jobbet.

Netværk handler om at skabe gode relationer, der gør, at folk får lyst til at hjælpe dig.

Alle virksomheder og de fleste jobsøgende er på LinkedIn. Så få styr på dit online-CV, så det står knivskarpt, når arbejdsgivere og rekrutteringskonsulenter gennemgår din side.

LinkedIn har flere hundrede millioner brugere på verdensplan, og i Danmark har omkring to millioner en profil. Ledere, HR og rekrutteringsfirmaer bruger ofte mediet meget aktivt i deres søgen efter medarbejdere, så LinkedIn er et vigtig redskab i din jagt på jobbet.

 

Mobiltelefon med oversigt over sociale medier

 

Vis, hvad du kan

Tænk på din profil som et levende CV, hvor du løbende tilføjer kompetencer, anbefalinger, jobbeskrivelser, links og meget mere. Sørg for at bruge de rigtige nøgleord, og start med en skarp profiltekst, hvor du kort beskriver, hvem du er. Profiler med et professionelt foto får også mere opmærksomhed, så find det helt rigtige udtryk, og du bør altid gå ud fra, at en potentiel arbejdsgiver vil nærstudere din LinkedIn-profil.

Sæt dit netværk i system

LinkedIn giver dig desuden mulighed for at udvikle og pleje dit netværk. Her kan du danne dig et overblik over dine relationer, hvem der arbejder hvor, og hvem der eventuelt kan hjælpe dig i din jobsøgning. Tag gerne kontakt til folk, men husk ’at netværke’ ikke blot er at spørge til jobmuligheder. Du skal dyrke og pleje dine relationer, så begge parter får noget ud af det.