Den gode ansøgning

Få styr på struktur og indhold i din ansøgning. En god og relevant ansøgning er målrettet både stillingen og arbejdspladsen.

Fokusér på modtagerens behov og din motivation for at søge stillingen. Dit skriftlige præsentationsmateriale skal ikke være hele historien om dig. Formålet er nemlig alene at komme ind ad døren til en jobsamtale. Gør dig derfor umage med at målrette ansøgning såvel som CV ved at beskrive det vigtigste og fortælle, hvordan du kan skabe værdi for virksomheden.

Modsat CV'et er ansøgningen din mulighed for at give liv til din historie. Tænk her og nu, når du arbejder med at beskrive det, du har på hjerte. Din ansøgning skal supplere dit CV og dermed give andre informationer, hvor du fortæller historier og beskriver dit bidrag i fremtidsform.

Det er en klassisk misforståelse, at ansøgningen er et resumé af CV'et.

 

Sidste brik i puslespillet

 

Ansøgningens opbygning

Drop de klassiske indledninger som "Jeg tillader mig hermed at søge om stillingen som ..." eller "Jeg har med interesse læst stillingsopslaget." Gå i stedet lige på og fortæl om din motivation og det du brænder for.
Du kan bidrage med dine kompetencer – personlige og faglige. Beskriv dem gerne i stikordssætninger og opstil dem eventuelt i få punkter.

Svar på spørgsmålene i jobannoncen ved at give et par konkrete eksempler på resultater, du kan skabe, og hvordan du vil gå til opgaverne i det nye job. Beskriv derefter, hvad det er, du gør, når du opnår gode resultater og løser opgaver på en god måde. Understøt dine historier med få eksempler på tidligere successer. For mange eksempler forvirrer læseren.

Brug underoverskrifter, så teksten får en klar struktur

Afslut med målet om en jobsamtale. Du har brugt tid på at målrette dit skriftlige præsentationsmateriale. Derfor håber du ikke bare på, men ser frem til at blive inviteret til en jobsamtale, hvor du kan høre mere om jobbet og uddybe dine kompetencer.

Læs ansøgningen højt for dig selv og sov på det, inden du sender den.

Undgå floskler

Floskler bidrager ikke med noget positivt, så drop: ”Jeg er god til at holde mange bolde i luften”. Vis i stedet med eksempler, hvordan du holder overblik og løser mange opgaver sideløbende. Drop også: ”Jeg er god til at arbejde selvstændigt og i teams”. Du er sandsynligvis bedre til det ene end det andet, så overvej hvad der passer bedst til det job, du søger.

Hør podcasten: Styr udenom de klassiske fejl i ansøgningen

Respekter ansøgningsgenren

Du har én side at gøre godt med – og kun én. Lad være med at bruge skriftstørrelse syv eller at fylde siden helt ud. Husk ansøgningen blot er en indledende introduktion om dig. Til jobsamtalen kan du så vise din personlighed, uddybe din faglige profil og folde eksemplerne fra din ansøgning ud.

De bedste råd fra vores jobkonsulenter

Se videoen og få vores jobkonsulenters bedste råd til, hvordan du skriver en god og skarp jobansøgning. Vi har også talt med flere virksomhedschefer og spurgt dem om, hvad de vægter højest, når de modtager en jobansøgning.