Få penge som nyuddannet: Forskel på a-kasse og fagforening

Har du styr på din økonomi efter studiet? Lær forskellen på fagforening, a-kasse, dagpenge og kontanthjælp.

Hvad er egentlig forskellen på en a-kasse og en fagforening? Langt fra alle studerende kan svare på det. Men det kan have afgørende betydning for din økonomi, når du bliver færdig med din uddannelse.

”En a-kasse er en arbejdsløshedsforsikring. Via dit medlemskab af a-kassen sikrer du dig, at du er kan få  dagpenge, hvis du skulle blive arbejdsløs,” forklarer karriererådgiver i Akademikernes A-kasse, Jannik Talleruphuus.

En fagforening kan blandt andet hjælpe dig med juraen i forbindelse med arbejdsforhold og ansættelseskontrakt, men det er altså a-kassen, der sikrer dig mulighed for dagpenge efter studiet.

Men hvad er forskellen på dagpenge og kontanthjælp? Kan man ikke bare droppe medlemskabet af en a-kasse og få kontanthjælp i stedet?

”Kontanthjælp kan du søge om via din kommune og vil typisk være et væsentlig lavere beløb,” fortæller Jannik Talleruphuus.

Kort fortalt er kontanthjælp en nødløsning til mennesker, der ikke kan forsørge sig selv. Det er udelukkende en hjælp til at overleve, og et krav er, at du først bruger de midler, du har. Det vil sige, du skal bruge din opsparing, sælge bolig, bil og andet af værdi.

3 afgørende grunde til, at a-kassen er vigtig for studerende og nyuddannede

  1. Du får i langt de fleste tilfælde flere penge i hænderne som dagpengemodtager end som kontanthjælpsmodtager

  2. Du får højt kvalificerede karriererådgivning fra konsulenter, der kender dig, din faglighed og din situation

  3. Du får rådgivning, workshops og andre tilbud, der gør, at du kommer i job hurtigere.

Økonomisk sikkerhedsnet og jobskaber

Vi er både økonomisk sikkerhedsnet og jobskaber for akademikere. Vi arbejder for at synliggøre din værdi som akademiker på arbejdsmarkedet og bringer medlemmer og virksomheder sammen med fokus på at matche de rette kompetencer med de rigtige job.

Fordele ved a-kassen for nyuddannede

I Akademikernes A-kasse vil vi gøre alt, hvad vi kan for, at hjælpe dig til dit første job efter uddannelsen, så du kan komme ud og bruge dine talenter.

Du får rådgivning og sparring fra vores karrierekonsulenter, og vi har en lang række kurser, workshops og andre tilbud til dig - som selvfølgelig er digitale.

Vi er også klar over, at pengene måske ikke hænger på træerne for en nyuddannet, og derfor er det måske en væsentlig detalje, at Akademikernes A-kasse faktisk er blandt Danmarks billigste a-kasser. Prisen for et fuldtidsmedlem er 484 kr. pr. måned.  Så du er sikret den bedste service til den bedste pris.

Vi håber naturligvis, at du hurtigt kommer i job, men du skal vide, at vi er der for dig, hvis din jobsituation ændrer sig.

Endnu ikke medlem?

Er du ikke allerede medlem, så læs mere og meld dig ind her.