Taler du tech? Få en enkel intro til 10 af fremtidens begreber

Den teknologiske udvikling går stærkt! Generationen, der først brugte en computer i starten af deres tyvere, arbejder nu sammen med digitale indfødte, der nærmest blev født med en tablet i hånden. Her kan du få styr på ti af de tech-begreber, der kommer til at præge fremtidens arbejdsmarked.

 

 

Af Lotte Refnov Foto Getty

 

3D-print

3D-print betyder, at et objekt bliver printet tredimensionelt. Når vi 3D-printer, tilføjer vi det nødvendige i stedet for at fjerne overskydende materiale, som vi typisk ser i mange andre produktioner.

Inden for medicinalindustrien bliver der allerede i dag printet patientspecifikke knogler, implantater og proteser, og til byggeriet er det for eksempel muligt at printe betonblokke. Læg dertil høreapparater, tandbøjler, biler, kunst, møbler og mode.

Algoritmer

Helt enkelt kan algoritmer forstås som en kort instruks i, hvad computeren skal gøre med data for at fremskaffe et resultat. Det kan for eksempel være en proces for at finde svaret, når du vil vide, hvem der spiller hovedrollen i den næste James Bond-film eller har lyst til at kende afstanden til Frankrig. Algoritmer bruges for eksempel i AI-systemer og til at målrette online annoncering.

AI – Artificial Intelligence eller kunstig intelligens

AI er digitale systemer, hvor algoritmer indsamler data og ud fra en given opgave sammensætter en masse forskellige løsningsmuligheder, hvorfra den bedst mulige kan vælges. Et eksempel: I sommeren 2022 bevilgede Kræftens Bekæmpelse 4,5 millioner til et system, der ved hjælp af målinger af vitale tal med sensorer bedre kunne overvåge patienter efter en kræftoperation.

Kendte eksempler på brug af AI i hjemmet er Siri og Alexa, som kan genkende tale og for eksempel finde musik eller styre belysning og andre kompatible systemer i boligen. På din smartphone er det kunstig intelligens, der genkender billeder og giver dig filtre på sociale medier.

IoT – Internet of Things

Teknologien dækker over fysiske, elektroniske enheder, der via internettet kan indsamle information og sende den videre samt modtage information og reagere på det. Med den elektroniske enhed kan du for eksempel bede kaffemaskinen om at sætte morgenkaffen over (fra sengen), du kan tracke din søvn og træning med et smartwatch, og du kan følge el-, vand- og varmeforbrug via en gadget. I lidt større perspektiv kan vindmøller optimeres baseret på indsamlet data, patienter kan overvåges hjemmefra, og transportindustrien kan styre skibe, lastbiler, fly og tog ud fra målinger af vind og vejr.

Bots og chatbots

Ordene kommer af robot og er en betegnelse for softwareprogrammer, der kan løse simple opgaver – tit markant hurtigere end medarbejdere af kød og blod. Det kan være at foretage søgninger i et omfattende materiale på nettet eller i en virksomheds arkiv eller database.

Chatbots er for eksempel den funktion på hjemmesider, der kan svare på dine spørgsmål om åbningstider og ordrestatus.

RPA – Robotics Process Automation

RPA er et stykke software, der kan efterligne en medarbejders arbejde og handlinger på en computer; åbne programmer, sende mails, logge ind og så videre. Som en ny virtuel medarbejder kan RPA udføre rutineopgaver på lige fod med en medarbejder, når for eksempel valutakurser ugentligt skal sættes i virksomhedens ERP-system, konkurrenternes priser jævnligt skal tjekkes, eller en ny medarbejder skal oprettes i diverse systemer.

Big Data

Big Data er en betegnelse for evnen til at indsamle, håndtere og analysere enorme mængder data. Boligportalen Boliga bruger eksempelvis Big Data, når de indsamler og kombinerer data fra forskellige offentlige registre, billedsider og ejendomsmæglere, så brugerne får et helhedsbillede af de huse, der er til salg.

AR – Augmentet Reality

AR er en teknologi, der lægger et digitalt lag, for eksempel grafik og lyd, oven på den virkelige verden. IKEA har eksempelvis udviklet en app, så du med AR kan ”se”, hvordan deres møbler vil se ud i din stue. Du kan også gå på husjagt eller museumsbesøg fra sofaen, brugermanualer kan gøres mere intuitive, og det bliver let at træne forskellige situationer i simulationer.

VR – Virtual Reality

VR er en teknologi, der foregår i en virtuel verden. Det er allerede brugt i stort omfang i byggebranchen, hvor bygninger og tilbygninger visualiseres, så de involverede både kan vurdere det æstetiske udtryk og estimere det forventede materialeforbrug. Teknologien bruges også til at træne fagfolk i håndtering af brand, skader og andre scenarier.

Metaverse

Et metaverse er en betegnelse for et fælles, digitalt miljø – et netværk af virtuelle 3D-verdener, der ligger som et lag over den virkelige verden. Visionen er, at du på længere sigt vil kunne ”bo og leve” i virtuelle verdener. 

Store anerkendte virksomheder har allerede varemærkeregistreret deres produkter samt gjort sig klar til at sælge virtuelle varer, og spilindustrien står selvsagt klar til at indtage metaverset.

 

 

 

knap - Bliv medlem

 

 

Søger du nye kompetencer?

Som medlem har du adgang til en lang række online kurser. Udover adgang til kurser, der kan hjælpe dig i din jobsøgning, har du også mulighed for at udvikle dine kompetencer indenfor fx Excel, InDesign, Photoshop, og områder som fjernledelse, mødeledelse og præsentationsteknik.

Bliv klogere på fremtidens arbejdsmarked

Vi afholder løbende events, hvor du kan møde erhvervslivet, få inspiration til at tage det næste skridt i arbejdslivet eller høre om tendenser på arbejdsmarkedet.

Gå til siden Tech