Kan ChatGPT hjælpe dig med at lande drømmejobbet?

ChatGPT kan være en hjælpende hånd, når du skriver første udkast til en jobansøgning. Men det personlige touch udebliver, og det er centralt, at du faktatjekker efterfølgende, for kunstig intelligens er godt, men ægte intelligens er bedre. Og så er der formentlig nogle grupper, der kan have mere gavn af den end andre.

 

At ChatGPT har infiltreret og stadig i stigende grad trænger ind i vores (arbejds)liv er for mange ikke længere en nyhed.  Faktisk har millioner af mennesker verden over brugt den som ghostwriter i adskillige sammenhænge siden lanceringen i november 2022.

Men alligevel kan det overraske, når ChatGPT gang på gang bevæger sig ind på områder, vi troede, var vores enemærker. For eksempel evnen til at skrive en god jobansøgning – vel og mærket en, der er så god, at den kan løfte os videre til en jobsamtale.

Men netop ordet ”løfte” er centralt her. For skal jobansøgningen hæve sig yderligere og flyve, skal der mere til, mener Kim Voss Jensen, der er chef for Job & karriere-afdelingen i Akademikernes A-kasse.

- På mange måder kan ChatGPT være et gavnligt værktøj, når man skal skrive en god jobansøgning. Den kan udgøre en del af forberedelsen, men det er helt centralt at holde sig for øje, at det bud, den kommer med, ikke nødvendigvis er sandheden. Kunstig intelligens er fin, men ægte intelligens er bedre, siger han.

Særligt gavnlig for utrænede jobansøgere

De ansøgninger, ChatGPT kan fremtrylle, bliver ofte kritiseret for at være upersonlige, og den kritik kan Kim Voss Jensen godt følge.

- ChatGPT kan ikke decideret tolke noget ud fra dit cv, så den kan ikke få nuancer om dig som person med eller bruge de personlige formuleringer, der i nogle job kan være med til at vise, at du har, hvad der skal til.

Kim Voss Jensen mener, at ChatGPT især er gavnlig, hvis man har siddet i en stilling i rigtig mange år og trænger til at få pudset evnen til at formulere en jobansøgning af. Det samme gælder, hvis man er nyuddannet og ikke har den store erfaring i at opliste sine meritter på en måde, der fremstår professionel.

Ud over, at der formentlig er visse grupper, der kan have mere gavn af den end andre, vurderer Kim Voss Jensen også, at ChatGPT kan være mere relevant i visse typer af stillinger:

- Hvis vi snakker tekniske stillinger, hvor man for eksempel skal kunne opliste diverse certifikater, eller godkendelser, vil jeg tro, den er væsentligt bedre, end hvis du skal skrive dig ind i en stilling, hvor din personlighed udgør en vigtig del. ChatGPT har ikke lært at tolke eller vurdere og går kun op i det, nogen har fyldt på den. Men når det er sagt, kan den frembringe et udmærket udkast.

Ikke et alternativ til karriererådgivning

Selvom ChatGPT vinder frem som jobsøgningsmakker, kan den på ingen måde udgøre et alternativ til den rådgivning om jobsøgning og karriere, du får hos et menneske med ekspertise på feltet, understreger Kim Voss Jensen.

- Men en ansøgning skrevet af ChatGPT kan måske være et stykke forarbejde, som man kan tale ud fra, når man taler med en, der rådgiver om job og karriere, siger han.

Når det er sagt, peger Kim Voss Jensen også på, at vores viden om ChatGPT og jobansøgninger ikke er udtømt.

- I dag er ChatGPT veludviklet, men vi får også mere og mere erfaring i det og berøring med medlemmer, som bringer emnet med ind i samtalerne. Med alt det vi allerede ved, kan vi godt konkludere, at ChatGPT kan være god til at åbne døre, men der er heller ingen tvivl om, at det er det, du kan, og den, du er, der i sidste ende skaffer dig jobbet.

Her kan du prøve ChatGPT.

Hvilke muligheder giver ChatGPT dig?

  • Kompetenceafklaring på baggrund af kvalifikationer
  • Generering af jobtitler og karriereveje
  • Research på virksomheder
  • Afkode stillingsopslag og udpege fokusområder
  • Optimering af CV, ansøgning, LinkedIn
  • Udforme udkast til ansøgningsmateriale
  • Forberedelse til jobsamtaler, hjælp til typiske spørgsmål

Hvad er ChatGPT´s begrænsninger?

  • Manglende forståelse for jobindhold
  • Risiko for skabelonansøgninger og standardiseret ansøgning
  • Risiko for fejl: Robotten kan lave faktuelle fejl
    (i værste fald lyve)
  • Du kan få forslag til job, du kan søge og relevante
    kurser mv., som reelt er urealistiske/forkerte


Kilde: Job- og Karriereafdelingen, Akademikernes A-kasse

Læs også

"AI kommer til at ændre alt". I denne artikel vil du møde menneskelig intelligens, der vil hjælpe os til at forstå dens kunstige modpart.

 

 

knap - Bliv medlem

 

 

Kursus i digitalt samarbejde og effektivitet

Vores kursus i digitalt samarbejde og effektivitet klæder dig på ift. de mange apps, der kan hjælpe dig i din hverdag på arbejdspladsen.

Bliv klogere på fremtidens arbejdsmarked

Vi afholder løbende events, hvor du kan møde erhvervslivet, få inspiration til at tage det næste skridt i arbejdslivet eller høre om tendenser på arbejdsmarkedet.

Gå til siden Tech