Peter Lund Madsen: “Du får de bedste ideer i badet”

Du har sikkert prøvet at sidde på arbejdet og grave forgæves efter den gode idé, og så er det først på cykelturen hjem eller under den varme bruser, at den opstår. Det er der en rigtig god grund til, forklarer hjerneforsker Peter Lund Madsen. Her fortæller han, hvordan du kan hjælpe de gode idéer på vej.

 

Lyt via Apple Podcasts
Lyt via Spotify


I podcasten Succesfuld? uddyber læge og hjerneforsker Peter Lund Madsen sine råd til at give din hjerne pauser og kreativt frirum. Han fortæller også, hvordan arbejdsfællesskaber kan få os til at tænke mere firkantet, og om hvordan en god nattesøvn kan være både over- og undervurderet. Vil du blive klogere på din hjerne, så lyt med her.

 

Tekst af Lene Roe Rasmussen Podcast tilrettelagt og produceret af Pernille Brunse Foto Klaus Rudbæk

 

60.000 år – så længe har vores hjerne eksisteret i det design, den har nu. Med andre ord render vi mennesker altså rundt med en hjerne, som er magen til stenaldermenneskets, og det vel næppe for meget at påstå, at der er sket en hel del i måden, vi tænker, handler og lever på siden dengang. Derfor har journalist Pernille Brunse sat læge og hjerneforsker Peter Lund Madsen i stævne i podcasten ‘Succesfuld?’ og spurgt, hvorvidt vores hjerner overhovedet er skabt til at få succes med moderne kontorarbejde, og om vi aktivt kan gøre noget for at få den til at præstere bedre i vores arbejdsliv.

 

Din hjerne har brug for pauser

Svaret på begge spørgsmål er ’ja’, men det kræver en uddybelse, siger Peter Lund Madsen:

”I stenalderen havde man mere tid, og med jævne mellemrum blev man tvunget til at kede sig. Det gav hjernen mulighed for at være i en afslappet tilstand, hvor den kunne arbejde på sine egne præmisser. Nutidens arbejdsmarked kræver derimod i langt de fleste tilfælde et fokuseret og målrettet arbejde, og det udfordrer vores hjerner.”

 

”Din hjerne tømmes ikke for indhold, fordi du slapper af – den arbejder bare frit”

Peter Lund Madsen, hjerneforsker

 

Det kan nok mange af os nok godt relatere til, men ifølge Peter Lund Madsen peger forskning på, at hjernen er på konstant arbejde, uanset om du slapper af eller løser komplekse opgaver – så hvori er det lige, at forskellen ligger?

”Din hjerne tømmes ikke for indhold, fordi du slapper af – den arbejder bare frit. Tankerne får lov til at flyde rundt. Modsat forholder det sig, når du er på arbejde, for der bliver din hjerne udefra forlangt at være fokuseret på typisk ét eller ganske få områder,” forklarer Peter Lund Madsen.

 

Giv tankerne frit spil

Når du arbejder koncentreret på en opgave, er det de samme hjernevindinger, som er på højtryk gennem længere tid, og det udtrætter hjernen totalt og sætter af den grund en stopper for de gode ideer, forklarer han. Faktisk kan du sammenligne det med, at din krop værker, hvis du har lavet de samme træningsøvelser igen og igen.

 

“Nutidens arbejdsmarked kræver derimod i langt de fleste tilfælde et fokuseret og målrettet arbejde, og det udfordrer vores hjerner”

Peter Lund Madsen, hjerneforsker

 

Så hvis du vil præstere bedre med din “stenalderhjerne” på nutidens arbejdsplads, er opfordringen fra Peter Lund Madsen klar:

”De gode ideer og løsninger kommer, hvis du giver din hjerne en pause flere gange dagligt og giver dine tanker frit spil.”

Forlad storrumskontoret for en stund, eller husk måske bare at kigge ud af vinduet i stedet for at tjekke mobilen, når du kører i tog, råder han.

 

Andre podcasts i serien

 

 

knap - Bliv medlem

 

 

Kursus i mindfulness

På dette kursus får du en kort introduktion til begrebet mindfulness, og du vil efter kurset være klædt på til selv at kunne give dig i kast med at implementere det i din hverdag.

Workshop i mindfulness

Få inspiration til en hverdag med mere ro på vores workshop. På workshoppen får du:

  • Grundlæggende viden om mindfulness
  • Mindfulness-teknikker du kan anvende i din jobsøgning/hverdag
  • Introduktion til mindfulness-meditation
Gå til siden (Selv-)udvikling