Hvad er vigtigt for din neurodivergente kollega?

Med Generation Z på vej ind på arbejdsmarkedet vil du muligvis møde flere nye kolleger med diagnoser. Så hvis du ikke allerede har orienteret dig om, hvordan du bedst muligt viser hensyn, er her seks gode råd fra Eline Sanders, der arbejder hos Specialisterne og selv er neurodivergent.

 

Af Kirstine Thye Skovhøj

Neurodivergent er en betegnelse, man kan bruge om mennesker med for eksempel diagnoser inden for autismespektret eller adhd. Og som kollega til eller chef til en neurodivergent er det en god ide at sætte sig ind i deres behov. Hvis du ikke allerede har gjort det, kan du gøre det nu, for med Generation Z’s indtræden på arbejdsmarkedet, kan din næste unge kollega være neurodivergent.

 

Arbejdet skal give mening
Uden motivation dur helten ikke! Og derfor skal arbejdet give mening. For mange neurodivergente er det vigtigt at vide hvordan og hvorfor deres arbejdsindsats er vigtig og giver mening. Uden den mening mangler den neurodivergente medarbejder motivation til at udføre arbejdet. 

 

Klar forventningsafstemning
Vær tydelig omkring, hvad der forventes af din neurodivergente kollega. Her går tilgangen ”det finder vi ud af i løbet af dagen” ikke. Det er godt at have et konkret arbejdsfelt med tydelige mål og kvalitetsparametre. 

 

Struktur og forudsigelighed
Struktur og forudsigelighed i arbejdsdagen er gavnligt for mange neurodivergente. Det betyder, at man ved, hvad man møder ind til, hvad forventningerne er, både til arbejdet men også til det sociale og det fysiske. Nogle neurodivergente med en ADHD-profil er til gengæld glade for det uforudsigelige og trives i intense og omskiftelige job som sygeplejerske, pædagog eller redder. 

 

Fleksibilitet
Fleksibilitet for neurodivergente betyder: mulighed for at arbejde hjemme fra nogle dage om ugen, nedsat arbejdstid, evt. uden at det går ud over lønnen, fordi man leverer det, man kan forvente af en fuldtidsstilling på lidt færre timer. Med de rette rammer kan neurodivergente løse bestemte typer opgaver meget effektivt. 

Fleksibilitet er også, at det er okay at vælge sociale aktiviteter på arbejdspladsen til og fra, for eksempel frokostpauser, fester og fredagsbarer. Og at dresscoden er mere uformel.

For ansatte med ADHD betyder fleksibilitet også, at det er muligt at få hjælp til de opgaver, de har svært ved, som for eksempel dokumentation eller administrative opgaver.

Læs også: Det skal være normalt at være anderledes på arbejdspladsen

 

Social elastik og rummelighed 
Rummelighed handler i høj grad om, at virksomheden/afdelingen er bevidst om de uudtalte sociale konventioner på en arbejdsplads. Hvordan går man klædt? Hvad taler man om til frokosten? Er det ok at drikke sig i hegnet til fredagsbaren? Og så videre. Rummeligheden handler om, at det er okay, at der er ansatte, der ikke er interesserede i at passe ind i den kultur. 

Nogle neurodivergente begår små subtile fejl, som neurotypiske aldrig ville begå. De siger for eksempel deres ærlige mening, når de bliver spurgt om en kollegas nye frisure, eller de sætter kritisk spørgsmålstegn ved om virksomhed nu også lever op til sit eget værdisæt. Med andre ord: De siger det højt, som neurotypiske tænker, men holder for sig selv.  

De små subtile fejl kan gøre, at kollegaerne trækker sig og undgår dem. Sker det vil din neurodivergente kollega ofte få en følelse af stress, for det er stressende hele tiden at opleve at fejle i sociale situationer. 

Nogle neurodivergente for eksempel autister er bedre til en-til-en-kontakt og for mange vil det være rarest kun at have en lille gruppe mennesker at skulle forholde sig til. 

 

Tag hensyn til sanserne
Mange neurodivergente sanser verden anderledes. For at tage hensyn til det på arbejdspladsen, kan man gøre det normalt at have lyddæmpende høretelefoner på, at have et roligt sted at spise frokost, at have muligheder for at "stimme" (mildt stress-reducerende aktivitet som for eksempel at vippe med fødderne, nulre hår, flappe med hænderne, rokke med kroppen, red.). Mulighed for ”stille-lokaler” at arbejde koncentreret i, hvor man ikke bliver forstyrret hele tiden. Mulighed for at tage en kort stillestund eller lur i løbet af dagen.

 

Kilde: Eline Sanders

 

Læs om dagpenge og opsigelse

 

 

knap - Bliv medlem

 

 

Jobsøgningsstrategier

Der kan være mange veje til drømmejobbet. Vi har samlet forskellige strategier for jobsøgning, så du kan finde netop den strategi, der passer dig.

Læs mere om virksomhedsforståelse, kompetenceafklaring, uopfordret kontakt, netværk og livet som iværksætter

Startup-tilbud

Går du selv rundt med en iværksætter i maven? Eller er du bare nysgerrig på, hvad det betyder at være selvstændig?

Gå til siden (Selv-)udvikling