Er du en quitter?

Flere og flere siger jobbet op for at forfølge nye drømme, for at vælge et arbejdsliv i overensstemmelse med egne værdier – eller fordi de har fået nok. Tendensen går under betegnelsen ‘The Big Quit’ og handler både om tilvalg og om fravalg. Og den smitter! 

 

Af Lotte Refnov Foto Getty

 

Drømmer du om flere dage på hjemmekontoret, en anden chef og en 4-dages arbejdsuge? Eller savner du en arbejdsplads, der giver tilbage til samfundet, skaber tydelig værdi for kunderne eller har en bæredygtig profil? Og endnu mere afgørende: Fylder dine drømme eller dit savn efterhånden så meget, at du seriøst overvejer at smide håndklædet i ringen og finde ind til kernen af det, du gerne vil bruge dit liv på – væk fra din nuværende arbejdsplads?  

Så er der en god sandsynlighed for, at du er en del af en voksende tendens: ‘The Big Quit’. Tendensen, der også går under navnet ‘The Great Resignation’, er opstået i USA, hvor et stigende antal ansatte i 2021 simpelthen sagde op. Alene i november måned 2021 forlod svimlende fire millioner mennesker deres arbejdsplads. Samme udvikling ses i andre lande – inklusive Danmark. Faktisk viser en undersøgelse fra Microsoft, at hele 40 procent af befolkningerne i over tredive lande overvejer at sige op, og i Kandidatanalysen 2022, udarbejdet af konsulenthuset Ballisager, kan man læse, at 27 procent af danskerne har søgt nyt job, alene inden for det seneste år.  

 

Leve for at arbejde eller arbejde for at leve  

På bagkanten af corona er der blevet rusket godt og grundigt op i vores opfattelse af “at gå på arbejde”. Vi har fået smag for fleksibilitet og fået øjnene op for værdier, som et 9-17-på-kontoret-job ikke levner meget plads til. Det har medført, at mange har taget deres arbejdsliv op til revision. Nogle vil noget andet, nogle vil noget mere og nogle har lyst til helt at stige af ræset i den branche, de er en del af.  

Det er nok de færreste, der vil påstå, at de lever for deres arbejde, ligesom der forhåbentlig heller ikke er mange, der arbejder alene for at leve. Sandheden om arbejdslivet ligger et sted midt i mellem, for ‘The Big Quit’ er nemlig sprunget ud med en idé om, at jobbet skal give mening, og at der skal være en balance.

 

En forsmag på fremtidens arbejdsstyrke    

Allerede i 2018 udgav ledelses- og forretningsrådgiver Alexandra Krautwald bogen ‘Unge generationer på arbejde’, der gav os en helt klar melding om, hvad fremtidens arbejdsliv skal imødekomme: For de unge er, hvem man er, vigtigere, end hvad man er. Værdier får en helt anden vægt, når det rigtige og meningsfulde job skal findes, og de unge, der allerede er på arbejdsmarkedet eller er ved at være færdige med deres uddannelser, vil med al sandsynlighed få en helt anden tilgang til arbejdslivet, end de ældre generationer har. De vil i langt højere grad se på jobbet som et middel til at udleve deres drømme. De vil have fleksibilitet og fællesskab – og de er ikke bundet af nedarvede ”vi plejer”-normer.  

‘The Big Quit’ handler om at stille krav. Krav til virksomheder, til ledere, til arbejdsforholdene og til dig selv om at blive skarp på, hvad du vil med dit arbejdsliv. Og arbejdsstyrken vil være at finde dér, hvor det interessante arbejde, der opfylder kravene til fleksibilitet og værdier, er. Det kan ultimativt efterlade medarbejderne med magten på arbejdsmarkedet. 

 

 

 

knap - Bliv medlem

 

 

Kursus i digital samarbejde og effektivitet

Vores kursus i digitalt samarbejde og effektivitet klæder dig på ift. de mange apps, der kan hjælpe dig i din hverdag på arbejdspladsen.

Gå til siden (Selv-)udvikling