Af Lauritz Korfix Schultz
Det er de senere år blevet stadig mere populært at tage arbejdet med sig ud i verden og leve som digital nomade. Det anslås, at antallet af digitale nomader på verdensplan nåede 40 millioner i 2023 og vil stige til 60 millioner i 2030.
Læs undersøgelsen om stigningen i antallet af digitale nomader
Jobportalen for remote arbejde, Arbejdsmartere.dk, anslår, at omtrent 10.000 danskere arbejder som digitale nomader, og der er ingen grund til at tro, at det tal ikke vil stige, siger fremtidsforsker og partner i Universal Futurist, Anne Skare Nielsen. Og man kan godt antage, at en stor del af de danske digitale nomader har akademisk baggrund, mener hun.
Arbejdsformen handler ikke kun om at udskifte kontoret med en strand på Bali eller et coworking-space i en portugisisk kystby. At være digital nomade er en grundlæggende ændring i måden, man tænker arbejdsliv på, hvor en bevidst prioritering af fleksibilitet, livskvalitet og frihed er vigtigere end et fast lønarbejde.
Akademikere søger ofte frihed, fleksibilitet og muligheden for at fordybe sig i projekter uden bureaukratiske begrænsninger.
Anne Skare Nielsen, fremtidsforsker
Men hvad driver egentlig valget – og hvilke krav stiller det til en selv? Hvordan ser hverdagen ud, når arbejdet kan udføres fra et soveværelse i Tbilisi, en forstad til Barcelona eller fra et hotel på Maldiverne? Og hvordan påvirker det arbejdslivet?
Vidensarbejdet flytter med
Den typiske danske digitale nomade arbejder med noget, der kan udføres online og uden fysisk fremmøde. Jobtyperne spænder vidt, fortæller Anne Skare Nielsen:
"Typiske erhverv for digitale nomader inkluderer IT-udviklere, designere, marketingfolk, konsulenter, undervisere, revisorer og freelancere. Fællesnævneren er, at det er vidensarbejde," siger hun.
Og det er ikke længere kun unge freelancere med laptop og rygsæk, der arbejder som digitale nomader. Også erfarne akademikere og specialister i 50’erne og 60’erne vælger denne livsstil, forklarer Anne Skare Nielsen.
"De vil maksimere deres økonomiske frihed og leve det gode liv i nuet i stedet for at skubbe det foran sig til pensionen."
Mød tre danske akademikere, der lever som digitale nomader
Arbejdet bliver tilpasset livet, ikke omvendt
En central drivkraft for mange digitale nomader er ønsket om selv at kunne styre sin tid, for det giver en mere fleksibel og personlig tilgang til hverdagen, forklarer Anne Skare Nielsen.
"De arbejder ofte asynkront og tilpasser arbejdstiden efter deres egne rytmer og deres kunders tidszoner," siger hun og forklarer, at arbejdstiden for de fleste bliver placeret der, hvor mange fastansatte normalt ikke er på pinden:
"Mange foretrækker at arbejde tidligt om morgenen eller sent om aftenen for at udnytte dagslyset til oplevelser. Fleksibiliteten er nøglen – arbejdet bliver tilpasset livet, ikke omvendt. De udfører deres opgaver der, hvor der er gode forhold for remote arbejde. Det vigtigste er en stabil internetforbindelse: om det så er fra et coworking-space i Bali, en café i Lissabon eller sommerhuse i Danmark," siger hun.
En friere måde at være akademiker på
Men hvad betyder det for fagligheden og det akademiske arbejdsliv? Ifølge Anne Skare Nielsen handler livet som digital nomade i høj grad om at arbejde mere meningsfuldt og effektivt:
"Akademikere søger ofte frihed, fleksibilitet og muligheden for at fordybe sig i projekter uden bureaukratiske begrænsninger. De ønsker at kombinere deres faglige passion med en livsstil, der giver plads til globale oplevelser."
At vælge livet som digital nomade er ikke en flugt fra ansvar, men en bevidst beslutning om at tage ansvar for eget liv og arbejde.
Anne Skare Nielsen, fremtidsforsker
Og som mange måske tror, behøver man ikke at være på farten hele tiden for at være digital nomade, understreger hun.
"Nogle flytter hver måned, mens andre bliver i samme område i længere perioder for at opbygge relationer og rutiner. Det handler ikke om konstant bevægelse, men om at finde den rette balance mellem arbejde og oplevelser."
Det bedste og det værste fra begge verdener
Fordelene ved at være digital nomade er ifølge Anne Skare Nielsen mange. Udover friheden til at vælge arbejdssted og -tid og muligheden for at opleve nye kulturer og miljøer, handler det også om personlig vækst og udvikling.
"Hvis det går godt, kan man få det bedste fra begge verdener – fast arbejde og selvstændighed – med god løn og mulighed for at lave det, man brænder for," siger hun.
På overfladen kan det virke som det rene paradis at være digital nomade, men den livsstil kan også være forbundet med en række ulemper.
"Der kan være ensomme perioder, og mange lider også under ikke at have et socialt netværk," siger Anne Skare Nielsen.
Også den økonomiske og arbejdsmæssige uforudsigelighed kan være en udfordring:
"Hvis det går dårligt, får man det værste fra begge verdener – lever fra hånden til munden og laver mest rugbrødsarbejde."
Derudover mener hun, at det for nogle kan være svært at opretholde rutiner og struktur i sin arbejdsdag. For at få livsstilen til at fungere i praksis er det derfor nødvendigt at kunne navigere i en hverdag uden fast struktur.
Ifølge Anne Skare Nielsen er det derfor afgørende at kunne sætte grænser.
"De fleste digitale nomader lærer at sætte grænser og skabe struktur i en fleksibel hverdag. Det kræver disciplin at adskille arbejde og fritid, men mange udvikler strategier for at opretholde balance, såsom faste arbejdstider og dedikerede arbejdsområder," siger hun.
For Anne Skare Nielsen handler nomadelivet i sidste ende ikke om at slippe væk, men om at tage sit liv og arbejdsliv alvorligt.
"At vælge livet som digital nomade er ikke en flugt fra ansvar, men en bevidst beslutning om at tage ansvar for eget liv og arbejde. Det handler om at skabe en hverdag, der er meningsfuld, fleksibel og i overensstemmelse med ens værdier," siger hun.
Seks råd til dig, der overvejer – eller lever som – digital nomade
1. Overvej, hvad du trives bedst i
Inderst inde er de fleste mennesker enten nomader eller fastliggere. Der har altid været dem, der føler sig mest trygge, når de ved, hvor skabet står og kollegaerne sidder. Og dem, der får udlængsel og kedsommelighedskløe over, at alt hele tiden skal være det samme.
2. Du skal være rigtig god til noget, andre vil betale for – uanset hvor du er
Dygtighed er din jobsikkerhed. Og dygtige mennesker vil i stigende grad søge at arbejde sammen med andre dygtige mennesker. Så det gælder både om at dykke ned i nørdedybet og komme op på overfladen og spejde efter din næste nye kompetence.
3. Du er sjældent bedre end din sidste opgave
Få word of mouth og sociale medier til at arbejde for dig, så det er tydeligt for andre at forstå, hvad du laver – og at du er nem at finde. Hvis du har lange kontrakter for mere etablerede firmaer, så dyrk dem, du arbejder for og med, som var de rockstjerner.
4. Vær en god gæst dér, hvor du er
Lad være med at sidde og spytte i den samme mocktail i fire timer – de lokale skal også have deres forretning til at køre. Digitale nomader kan være med til at løfte en region – eller dræne den. Vær venlig, nysgerrig, giv noget tilbage, lær sproget, køb lokalt, og vis verden, at en akademiker er fantastisk at få på besøg.
5. Opdag hvilken plante du er
Trivsel er den nye vækst. Vi rejser ud for at komme hjem til os selv, så “dit arbejde” er også at lave en optimal social kontrakt med dig selv. Er du en ananas, der elsker sol og larm og ballade? Eller mere en champignon med kæmpe netværk og brug for ro og fordybelse? Rejser du sammen med andre, så lav også en social kontrakt med dem, så arbejde ikke flyder over i alt – for det er ikke trivsel.
6. Det er en fase – og du har mange hjælpelinjer
Nomadelivet behøver ikke være for evigt. For mange er det en pause, der giver ny energi og aktiverer forbedringsparathed. Når det går i ged, så ræk ud til andre nomader. Dem, der har modet til at tage dette kæmpe ansvar for eget arbejdsliv og slippe det velkendte – de elsker at hjælpe hinanden.
Kilde: Anne Skare Nielsen, fremtidsforsker og partner i Universal Futurist