Gå videre til hovedindhold

Bliver diversitet og inklusion også snart fyord herhjemme? Her er eksperternes bud

Donald Trump og resten af den amerikanske administration har blæst til kamp mod diversitet, inklusion og alt, hvad der kan sættes i forbindelse med ’woke’ - ikke mindst ude på arbejdspladserne. Eksperter tvivler dog stærkt på, at danske virksomheder kommer til at trække sig fra diversitetsdagsordenen.

11. april 2025

Af Morten Bjerregaard

I flere år har ord som diversitet og inklusion været buzzwords, som virksomheder i stigende grad har indlejret i deres personalepolitikker og samtidig brugt til at brande sig selv for at positionere sig og tiltrække nye medarbejdere.

Men et skifte kan være på vej. Og som så meget andet kommer tendensen fra USA. 

For siden Donald Trump for anden gang indtog Det Hvide Hus har han blæst til kamp mod det, han kalder ’ulovlig og amoralsk diskrimination’, hvilket omhandler virksomheders såkaldte DEI-indsatser. 

DEI står for ’diversity, equity, inclusion’ og kan oversættes til ’diversitet, lighed og inklusion’. Det dækker over opstillede målsætninger for et ønske om eksempelvis at favne minoriteter på arbejdspladserne og få flere kvinder i ledelse. 

Donald Trumps modvilje mod ’woke-kultur’ og mangfoldighedstiltag har allerede fået flere store amerikanske virksomheder til helt at afvikle deres DEI-initiativer. Det gælder blandt andet giganter som Meta, Mastercard, Ford og Walmart. 

Og udviklingen har også ramt Danmark. For danske virksomheder med forbindelser til USA er begyndt at justere deres kommunikation og strategier for at undgå potentielle problemer på det amerikanske marked. Et af de mest markante eksempler er LEGO. Her er ord som ’LGBTQ’, ’people of color’ og ’diversity’ forsvundet fra selskabets seneste års- og bæredygtighedsrapport. Det er et markant skifte fra tidligere år, hvor netop LEGO stolt promoverede sit arbejde med inklusion og diversitet. 

I en skriftlig udtalelse til dr.dk skriver LEGO blandt andet: “Hvert år gennemgår og tilpasser vi vores rapportering for at sikre, at den overholder de nyeste krav og afspejler vores planer og resultater” og “Vi er fuldt engagerede i vores initiativer for diversitet og inklusion og i at skabe en imødekommende og inkluderende arbejdsplads for alle.”

Talent kommer i mange former, og hvis vi vil sikre fortsat vækst og innovation, skal vi fortsætte med at arbejde med diversitet.

Ellen Marie Friis Johansen, Corporate Social Responsibility-chef hos Dansk Erhverv

Ydermere har Dansk Industri og Dansk Erhverv været i medierne og fortælle, at danske virksomheder har modtaget direkte henvendelser fra den amerikanske ambassade, hvor de bliver bedt om at bekræfte, at de ikke har programmer og initiativer, der tilgodeser minoriteter på en måde, der kan stride mod amerikansk lovgivning.

Diversitet har forskellige betydninger i USA og Danmark

Den politiske udvikling i USA bliver fulgt tæt af Ellen Marie Friis Johansen, der er Corporate Social Responsibility-chef hos Dansk Erhverv, som repræsenterer 18.000 medlemmer på tværs af brancher – fra små virksomheder med få ansatte til store, børsnoterede selskaber. 

Hun mener, at man er nødt til at skelne mellem tilgangen til diversitet i henholdsvis USA og Danmark, da der er store forskelle. 

”I USA er DEI en politisk kampplads primært på grund af begrebet ’Equity’, hvor man forsøger at give bestemte grupper en fordel for at skabe lighed. Men for danske virksomheder handler diversitetsspørgsmålet i høj grad om, at vi har brug for mere arbejdskraft. Derfor skal vi være åbne for at se talenter, hvor vi sædvanligvis ikke ser dem. Det er et andet syn på diversitet end det, amerikanerne har,” siger Ellen Marie Friis Johansen. 

Vi mangler arbejdskraft i mange brancher, og derfor forbliver arbejdet essentielt, hvis vi vil sikre, at vores virksomheder er konkurrencedygtige og kan tiltrække de bedste mennesker.

Charlotte Kirkegaard, DEI for Change

Også Charlotte Kirkegaard, der er uddannet jurist og driver virksomheden DEI for Change, holder skarpt øje med, hvad der sker ovre på den anden side af Atlanten. Hun påpeger, at debatten i USA har taget en drejning, hvor det er vanskeligt at skelne mellem ideologi og forretning.

”I USA bliver DEI i stigende grad trukket ind i en ideologisk kontekst i stedet for at blive betragtet som en forretningsmæssig strategi. Det betyder, at al professionalisme fjernes fra arbejdet, som i virkeligheden handler om at skabe lige vilkår på arbejdsmarkedet og sikre, at alle talenter kommer i spil,” siger Charlotte Kirkegaard.

Diversitet og inklusion skaber reel værdi

Der er ifølge Ellen Marie Friis Johansen ingen tvivl om, at danske virksomheder også følger den amerikanske udvikling tæt, og at debatten kan være med til at skabe en vis forsigtighed og ændrede ordvalg. 

Men hun har endnu ikke set nogen tegn på, at danske virksomheder vil ændre deres grundlæggende DEI-politikker. Og det skyldes, at det simpelthen er en god forretning for virksomheder at tænke i diversitet, lighed og inklusion. 

”Vi ser ikke, at danske virksomheder trækker sig fra diversitetsdagsordenen. Måske ændrer man sin kommunikation en smule, men i praksis vil arbejdet fortsætte. Diversitet handler ikke kun om at gøre det rigtige, men også om at skabe værdi for virksomhederne. Og det er der ingen tvivl om, at det gør. Talent kommer i mange former, og hvis vi vil sikre fortsat vækst og innovation, skal vi fortsætte med at arbejde med diversitet,” siger Ellen Marie Friis Johansen.

Hendes udtalelser bliver bakket op af blandt andre World Economic Forum, der i tidligere undersøgelser har påvist, at virksomheder med en divers sammensat bestyrelse klarer sig bedre i krisetider. Det er også bredt anerkendt, at diversitet giver flere perspektiver på problemstillinger og dermed også skaber et grundlag for bedre beslutningsprocesser. 

Amerikanske tilstande vil ikke brede sig

Charlotte Kirkegaards håb er, at vi i Danmark vil gå i den modsatte retning og styrke DEI-arbejdet på et strategisk niveau. 

Men selvom USA har stor indflydelse på dansk erhvervsliv, så frygter Charlotte Kirkegaard ikke, at danske virksomheder i stor stil vil vende ryggen til arbejdet med diversitet og inklusion.

”EU har en klar dagsorden, hvor DEI er en integreret del af diverse bæredygtighedsstrategier. Og vi har allerede EU-reguleringer, der eksempelvis kræver øget løngennemsigtighed og professionelle rekrutteringsprocesser. Det kan danske virksomheder ikke ignorere,” siger hun. 

Og ligesom Ellen Marie Friis Johansen påpeger Charlotte Kirkegaard, at det ud fra et forretningsmæssigt synspunkt giver mening at tænke i diversitet og inklusion. 

”Hvis du stopper arbejdet med at fjerne forskelsbehandling, risikerer du at gå glip af de bedste talenter. Vi mangler arbejdskraft i mange brancher, og derfor forbliver diversitetsarbejdet essentielt, hvis vi vil sikre, at vores virksomheder er konkurrencedygtige og kan tiltrække de bedste mennesker. Det handler ikke om ideologi, men om at drive en sund forretning,” lyder det fra Charlotte Kirkegaard. 

Fem gode grunde til at arbejde med DEI 

Øget innovation og konkurrenceevne:

En strategisk DEI-indsats fremmer mangfoldigheden af perspektiver og erfaringer, hvilket kan lede til mere innovative løsninger og en skarpere konkurrenceevne. Forskning viser, at teams med højere diversitet ofte træffer bedre beslutninger og er mere agile i forhold til markedets forandringer.

Talenttiltrækning og fastholdelse:

Virksomheder, der aktivt arbejder med DEI, tiltrækker et bredere spektrum af talenter. En inkluderende kultur gør det lettere at fastholde medarbejdere, hvilket mindsker omkostningerne forbundet med høj personaleomsætning og styrker virksomhedens employer-brand.

Styrket medarbejderengagement og produktivitet:

Når medarbejdere føler sig værdsatte og inkluderede, stiger engagementet. Dette resulterer i højere produktivitet, bedre samarbejde og en kultur, hvor alle arbejder mod fælles mål, hvilket direkte påvirker bundlinjen.

Risikostyring og overholdelse af lovgivning:

Ved at integrere DEI som en del af den strategiske plan kan virksomheder proaktivt håndtere risici forbundet med diskrimination og udelukkelse. Dette mindsker potentielle juridiske og omdømmemæssige risici, da virksomheden sikrer, at de altid lever op til både nuværende og fremtidige lovkrav og samfundsmæssige forventninger.

Langsigtet bæredygtighed og vækst:

En strategisk tilgang til DEI er ikke blot et ’nice-to-have’, men en investering i virksomhedens fremtid. Ved at skabe en kultur, der værdsætter mangfoldighed og inklusion, positioneres virksomheden til at håndtere globaliseringens udfordringer og udnytte nye markedsmuligheder, hvilket understøtter en bæredygtig vækst.

Kilde: Charlotte Kirkegaard, DEI for Change