7. feb. 2021

Studiestart: Hold motivationen oppe derhjemme ved skærmen

Studievejledere fra RUC og Aarhus Universitet giver deres bud på, hvordan du får det bedste ud af en studiestart, hvor det meste foregår hjemme foran laptoppen.

Af Martin Ellermann (mae@aka.dk)  

Vi spurgte studievejledere fra RUC og Aarhus Universitet, hvordan du kommer godt i gang med studiet, nu hvor størstedelen foregår online.

Hvordan holder man motivationen/humøret oppe, når man studerer hjemmefra og ikke ser sine medstuderende?

”Vi anbefaler blandt andet vores studerende, at de holde fast i deres projektgruppe for at bibeholde den sociale interaktion og eventuelt sætter noget ekstra tid af til at socialisere før og efter gruppemøderne,” fortæller Patrick Jim Hedensted, som er AC studie- og karrierevejleder på RUC.

Jesper Sølund Hansen, som er afsnitsleder i Vejledning og Studieinformation på fakultetet Arts ved Aarhus Universitet supplerer:

”Få lavet en fast rytme, hvor studietid og fritid er rammesat. På den måde flyder det ikke sammen, og man kan bedre tillade sig at holde fri. Derudover opfordrer vi vores studerende til at holde fast i deres læsegrupper og snakke både fagligt og socialt – om det så er virtuelt eller i form af en gåtur udendørs med passende afstand.”

Har du gode råd til hjemmekontoret/studiepladsen?

”Glem midlertidigheden. Spørg dig selv: ’Hvad ville jeg have gjort, hvis corona aldrig forsvandt?’, og indret dig derefter, så du har de bedst mulige løsninger, indtil samfundet vender tilbage til normalen. Hvis du bliver ved med at sidde med en halvdårlig studiepladsløsning, så vil du uvægerligt begynde at opleve fysiske problemer på et eller andet tidspunkt,” forklarer Patrick Jim Hedensted fra RUC.

Jesper Sølund Hansen fra Aarhus Universitet er enig.

”Ergonomien er naturligvis vigtig. Det må samtidig gerne være hyggeligt, men derudover er det en god idé at arrangere sig, så man undgår distraktioner så vidt muligt. Det må gerne føles, som om man sætter sig på en læseplads eller en plads i auditoriet, når man sætter sig ved computeren,” fortæller han.

Patrick Jim Hedensted understreger, at du udover det rent studiepraktiske også tidligt bør forholde dig til dit mentale velvære.

”Hvis du bliver ved med at vente med at genoptage din hobby, og hvis du bliver ved med at springe over de virtuelle fredagsbarer med en forventning om, at denne her situation snart er overstået og bare bider i det sure æble og sidder helt alene sammen med din hamster imens, så kommer ensomheden også snigende og vil fylde mere og mere i takt med, at restriktionerne bliver forlænget,” fortæller han.

Hvilken struktur eller plan skal man have på plads for at få det bedste ud af det virtuelle studie?

”Sørg for at læse al den information, du får tilsendt af din nye uddannelse – grundigt. Prioritér din studiestart, og tænk på den som en del af din uddannelse, da du her kommer til at arbejde med dine nye studievaner og danne relationer med nye mennesker,” fortæller Stine Amanda Sørensen, AC studievejleder ved RUC. 

Hun anbefaler samtidig, at du er 100 procent til stede i undervisningen.

”Find et godt og stille sted at sidde, hvor du kan deltage med både lyd og billede. Bidrag aktivt ind i din studiestart, og meld dig på banen i øvelser. Det der med at deltage i studiet fra stillezonen i toget holder ikke, hverken for dig eller dine undervisere.”

Jesper Sølund Hansen fra Aarhus Universitet mener, at det handler om at få skabt en fast ramme om, hvornår man studerer, og hvornår man holder fri. 

”Vi opfordrer til, at man følger det program, der er blevet lagt på uddannelsen. Både den faglige del og den sociale del. Det er selvfølgelig ikke optimalt at skulle gøre det virtuelt, men jo bedre, man falder til i starten, jo lettere bliver det at indhente især de sociale relationer senere. Hvis éns universitet – som vi gør på AU – fx tilbyder kurser i studieteknik, oplæg om det at være virtuel studerende eller generelle introduktioner til studielivet, så er det også en rigtig god idé at gøre brug af de tilbud,” fortæller han.