25. jun. 2021

Studiejobbet er begyndelsen på din karriere

Det rigtige studiejob kan øge din markedsværdi markant og sikre dig din første fuldtidsstilling. 

Det rigtige studiejob kan gøre forskellen. Flere undersøgelser peger på, at et studierelevant job øger dine chancer for at lande en fast stilling efter studiet. Men det kræver overskud at tænke karriere og cv, allerede mens man er under uddannelse.

Trine Riis studerer politisk kommunikation og ledelse og er godt i gang med specialet. Hun har studiejob hos DI Rådgiverne og er Head of Marketing hos studenterorganisationen Female Leadership Academy, og derudover har hun været i praktik i Kongehusets kommunikationsafdeling. Hun har været meget bevidst om at bruge sine studiejob til at tegne hendes profil.

”Gennem min studietid har jeg fokuseret meget på at opbygge et personligt brand, så personerne i min branche har kendskab til mig og mine kompetencer,” fortæller hun.

Udover den praktiske erfaring, mener Trine Riis, at det største udbytte ved studiearbejdet har været det netværk, det har givet hende.

”Jeg har været en del af flere organisationer, og hvert sted har jeg lært nye personer at kende, som har hjulpet mig på forskellige måder i min karriere med anbefalinger og lignende … Dertil har mine studiejobs også givet mig muligheden for at finde vinklen på min karriere og prøve tingene af. Jeg har arbejdet med forskellige fagområder og arbejdsopgaver, og på denne måde har jeg fundet ud af, hvad jeg synes er interessant og sjovt at arbejde med,” forklarer hun.

Skrev bog om vejen til studiejob

Jacob F. H. Petersen har været lige så dedikeret under studiet som Trine Riis. Han er er cand. mag. i international virksomhedskommunikation og ejer kommunikationsvirksomheden Scribus.dk og har derudover skrevet bogen ”Vejen til det gode studiejob”. Jacob udfører blandt andet kommunikationsopgaver for Normal, vikarbureauet BlueCollar og rekrutteringshuset GML-HR.

Han byggede langsomt sit cv op under studiet via flere skribentjobs – blandt andet på en freelanceportal for tekstforfattere og på et cykelmedie, og han fik efterhånden flere opgaver, som han beviste sit værd.

”Jeg fik nogle freelanceopgaver hist og her for nogle andre virksomheder, indtil jeg på baggrund af mit nu styrkede cv landede mit første rigtige studiejob som sprogmedarbejder hos en stor ordbogsvirksomhed,” forklarer han.

Og studiejobbet gav ham noget, han ikke kunne få på sin uddannelse.

”Praktisk erfaring. At lære hvordan en virksomhed er bygget op, og hvad opgaverne reelt kan være. Hvordan et samspil med chefer, kollegaer og fagpersoner, der ved meget mere end dig selv, fungerer,” fortæller han.

Jacob Petersen mener, at studiejoberfaringerne har hjulpet ham på vej mod den karriere, han har i dag.

”Det har lært mig, hvor høje krav der er til et færdigt stykke arbejde, når der er penge på højkant. At virksomheder ikke betaler penge for noget, medmindre der er en tydelig værdi i arbejdet.”
 
”Det gav mig en ydmyghed og selvfølgelig en faglig ballast, der var fuldstændig uundværlig, da jeg startede min konsulentforretning,” slutter han.

Skal du finde et studiejob? 3 ting at tænke over

  • Tænk over, hvor stor en fordel den praktiske erfaring giver dig efter studiet.
  • Mange nyuddannede har en periode som ledige, og et relevant studiejob kan gøre, at du hurtigere lander et job. 
  • Søg jobbet, selvom du måske ikke føler, du har nok at byde ind med. Virksomhederne forventer sjældent, at du kan det hele fra start.