3. mar. 2021

Husk pausen: Sådan skaber du pusterum fra tankemylderet som ledig

Som jobsøgende kan det føles, som om dine pligter aldrig holder op. Så meget desto vigtigere er det at holde pauser. Her er seks gode råd til at skabe pusterum i hverdagen.

Der er altid en ny jobannonce, en ekstra søgning på Jobindex, et cv, der skal finpudses, en kompetence, der skal genopfriskes. Kurser, telefonopkald, kaffeaftaler.

Få job er hårdere end hverdagen som jobsøgende - måske fordi dagene flyder ud, og kravene aldrig hører op. I en sådan situation er det helt afgørende at skabe plads til pauser. Det mener Mie Glud Pedersen, der er psykomotorisk terapeut og mindfulnesslærer med speciale i stressreduktion i arbejdslivet.

“For os mennesker er vekselvirkningen mellem aktivitet og hvile afgørende for, at vi kan fungere. Vi har brug for pauserne for at kunne klare os – og for ikke at ende med en kronisk stressreaktion, hvor hjernen lukker ned,” siger hun.

Som ledig er der mange potentielle stressfaktorer, forklarer hun.

“Kroppens stressfunktion stammer fra en tid, hvor truslen var en bjørn i skoven, der skulle håndteres akut. Men i dag er truslerne mere abstrakte og holder aldrig rigtig op. Det kan være mangel på kontrol, økonomiske problemer, usikkerhed om fremtiden og en masse andre udfordringer, man ofte står over for som ledig. Derfor er det særligt vigtigt at skabe rum til pauser, hvor man kobler fra.”

6 gode råd til at skabe pauser i hverdagen

Mie Glud Pedersen har seks gode råd til at få taget de nødvendige pauser som ledig.

1. Sæt pauserne i på todo-listen

Når du er jobsøgende, har du ikke længere nogen leder eller mødetider, der kan strukturere dagen for dig. Derfor må du være en god leder for dig selv og indlægge faste pauser i løbet af dagen.

Skriv frokostpausen ind i kalenderen. Skriv også gerne formiddags- og eftermiddagspauser på todo-listen. Pauserne er lige så vigtige som dine andre opgaver.

En anden mulighed er at sætte et ur, der ringer hver halve time, hvorefter du holder en kort pause på fem minutter – den såkaldte Pomodoro-teknik.

2. Planlæg en tur ud af huset.

Det er altid en god idé at få brugt kroppen, når du skal koble fra. Gå en tur, eller dyrk motion – hvad end du nyder mest.

Gør dig umage med ikke at gruble videre over dine ansøgninger. Hvis du går en tur, så vær opmærksom på naturen omkring. Se rundt, mærk kroppen. Bladene er ved at skifte farver, du svinger armene, fodsålerne træder mod underlaget i støvlerne, vinden hyler, solens stråler i ansigtet, regnen mod huden.

Ved at fokusere din opmærksomhed på sanseindtrykkene, slipper du den hektiske tankestrøm af bekymringer, du kan have – om ikke andet bare for en stund.

3. Hold pauser med andre

Mennesket er et socialt væsen, der har brug for kontakt til andre. Men som ledig har du ingen kolleger, og det kan være ensomt at komme igennem en hel dag selv.

Pauserne er en god anledning til at søge den sociale kontakt, hvor du kan dele dine tanker om det, du sidder med.

Lav frokostaftaler med dine bekendte, gerne over Zoom. Det kan være med venner og familie, tidligere kolleger eller andre ledige. Det kan også være te- og kaffepauser og behøver ikke vare længe - de skal bare skrives ind i kalenderen, så du får det gjort.

4. Guidet meditation

Mindfulness-øvelser og guidede meditationer er en oplagt pauseaktivitet. Det kan vare fra 5 minutter til en time – det afhænger helt af, hvad du selv foretrækker.

Det vil træne dig i at blive bevidst om egne tanker. At det er noget, man kan distancere sig fra. Det sætter et andet perspektiv, som fører til en ro, både kropsligt og mentalt. Det lærer dig at sige: Ah ja, nu er der igen de her tanker, der stresser mig – dem vil jeg lægge væk.

Mie Glud Pedersens har tre gratis guidede meditationer, du kan prøve.

5. Pauser er det, der fokuserer din opmærksomhed

En pause kan imidlertid være mange ting og behøver ikke gøres til en øvelse. Det kan være at lave en kop te, at åbne vinduet og kigge ud, at lave mad eller læse en roman, der trækker din ind i et andet univers. Lav noget, der er meningsfuldt for dig.

6. Mærk dit åndedræt

En god rutine at få ind i hverdagen er korte vejtrækningsøvelser, der hjælper dig til at spænde af og give kroppen ro.

Tag fem dybe åndedrag, og mærke efter, hvordan det føles. Lad udåndingen vare længere end indåndingen. Fokus din opmærksomhed på det, der sker i den situation. Det giver en ekstra ro og kan gøres kort.