Bettina Frederiksen har en mission. Hun vil gøre jobsøgning mere fornuftig og mindre opslidende. Derfor skrev HR-chefen fra Ingram Micro i sit seneste jobopslag, at hun ikke behøvede en skriftlig ansøgning. I stedet skulle jobansøgerne blot sende et cv med et kort resumé af, hvem de er, og hvad de kan bidrage med i jobbet.
”Jeg får måske læst 30 procent af ansøgningerne. I resten af tilfældene fanger cv’et mig ikke, og så har jeg ikke tid eller behov for at læse mere. Derfor er der heller ingen grund til, at jeg får en masse folk til at bruge en masse tid på noget, der ikke giver mening for nogen af os,” siger Bettina Frederiksen, HR-chef i Ingram Micro Danmark.
Bettina inviterede 8-10 ansøgere ind til et kort interview på 20 minutter. Her var målet at få et første indtryk af ansøgerne som person, og hvad de kunne bidrage med. 2-4 gik videre til den klassiske og mere uddybende jobsamtale, hvorefter én blev tilbudt jobbet. Samtlige ansøgere, der ikke kom gennem nåleøjet, fik svar senest syv dage efter, de sendte ansøgningen.
”Det handler ikke om, at vi selv skal spare tid. Det handler om at have respekt for de mennesker, der sidder på den anden side og bruger tid på os. Alle skal have en god oplevelse – også dem der ikke får jobbet denne gang,” siger Bettina Frederiksen.
En stille trend
Det er en spirende trend, at arbejdsgivere ikke længer ønsker skriftlige ansøgninger som svar på jobslag. Det siger Morten Ballisager fra rekrutteringsvirksomheden Ballisager.
”Jeg kan helt klart genkende tendensen. For arbejdsgiverne er ansøgningen ikke længere det vigtige. Det er cv’et,” siger han.
”Mit bud er, at vi om fem år vil se, at over halvdelen af alle jobopslag ikke kræver en skriftlig ansøgning. Det vil nok særligt slå igennem i kreative erhverv som reklame og kommunikation, mens en mere konservativ branche som finanssektoren vil være noget senere til det,” sige Morten Ballisager.
Vurderingen bygger han på Ballisagers årlige rekrutteringsanalyse, hvor cirka 2.000 virksomheder bliver spurgt om, hvordan de rekrutterer nye medarbejdere. Den viser to interessante ting:
80 procent af arbejdsgiverne læser cv’et først. Og halvdelen læser ikke den skriftlige ansøgning, hvis ikke cv’et var interessant i sig selv.
Problemet med skriftlige ansøgninger er nemlig, at de sjældent giver arbejdsgiverne ny, troværdig information, som gør dem klogere på, hvem de skal ansætte, siger Morten Ballisager.
”Ansøgningerne er blevet dræbende kedelige at læse, fordi ansøgerne typisk skriver for at berettige sig selv. Se, hvor god jeg er! Men målet med en ansøgning er snarere, at kandidaten kigger fremad og skriver sig selv ind i den opgave, som virksomheden står over for. Og hvis den opgave ikke bliver løst i de fleste ansøgninger, så mister den sin betydning,” siger han.
Over de seneste 20 år er der sket et skifte hos virksomhederne. De leder ikke længere efter dem, der kan noget. De leder efter dem, der vil noget, siger Morten Ballisager.
”Motivationen er blevet det vigtigste i dag. Derfor er ansøgernes vigtigste opgave at overbevise arbejdsgiver om, at de virkelig vil det her. Det kunne man med tiden forestille sig som en integreret del af ens cv ved at lave et afsnit om ansøgerens motivation øverst på papiret,” siger han.
Dén tilgang er HR-chef Bettina Frederiksen enig i.
”Hvis man kun sender sit cv, er det til gengæld vigtigt at skrive et resumé, hvor du oversætter dine kvalifikationer til de konkrete opgaver, vi har brug for hjælp til – og hvor vi kan fornemme mennesket bag,” forklarer hun.