20. apr. 2021

Fremtidens arbejdsmarked med sporskifte og kortere ansættelser er her allerede

Man behøver ikke gå 10-20 år frem for at tale om fremtidens arbejdsmarked. Forandringerne er her allerede, og ifølge karrierecoach står vi midt i en brydningstid.

Af Martin Ellermann (mae@aka.dk)

Ulla Schade er kommunikationsrådgiver, karrierecoach og forfatter. Hun mener, at forandringerne på arbejdsmarkedet er blevet speedet kraftigt op de seneste år.

”Forandringerne sker med rivende hast, og det vil de blive ved med. Brancher og fag forsvinder, og nye kommer til – ikke mindst på grund af teknologisk udvikling, kunstig intelligens og senest også en pandemi,” siger hun.

Ifølge karrierecoachen er det, at du får en akademisk uddannelse ikke længere en garanti for, at du lander en fastansættelse. Det er nødvendigt at videreuddanne og udvikle dig gennem hele arbejdslivet. Og tempoet er blevet så højt, at mange føler sig sat af.

”Mange af dem, jeg taler med, som kun er i 40’erne eller 50’erne, føler sig kørt agterud. Og det er jo tidligt, hvis man har mere end 20 år tilbage på arbejdsmarkedet. De oplever, at der konstant dukker ny viden op, som gør deres egen forældet,” siger Ulla Schade.

Du kan så enten vælge at halse efter udviklingen inden for dit fag eller måske skifte spor, men begge dele kræver ifølge karrierecoachen aktiv handling.

”Man kan ikke tænke sig til karriereforandring. Successen afhænger helt af, hvor villige folk er til at handle i forhold til at komme videre i arbejdslivet. Konstant udforskning og handling er et must i et sporskifte. Det kan dog være en længerevarende proces, og man står ofte meget alene med projektet,” forklarer hun.

Mere hjælp til opkvalificering, løstansatte og sporskifte

En anden tendens som Ulla Schade fremhæver er, at flere bliver løstansatte. Nogle vælger selv et mere fleksibelt arbejdsliv, mens andre bliver tvunget ud i det, da stadig flere arbejdsgivere foretrækker at tilknytte folk i kortere perioder. Også det kan drive nogle til at overveje et sporskifte, som ifølge karrierecoachen kræver både mod og energi.

”Når man står som voksen i job og vil skifte spor, er man meget på egen hånd. Det er tabubelagt og svært at tale med kolleger og andre om det. Det er heller ikke altid nemt at søge hjælp hos sin fagforening, som jo kan miste et medlem,” forklarer hun.

Karrierecoachen mener, at fagforeninger og a-kasser skal blive bedre til at støtte og styrke deres medlemmer i karriereovergange. En times telefonvejledning er ikke nok.

”Arbejdslivet skal ikke længere ses som en karrierestige men snarere en rutschebane, hvor man bevæger sig ind, ud og sidelæns. Og her bør det ikke være et problem, at man har huller på cv’et,” forklarer Ulla Schade.

Hun anbefaler, at a-kasser og fagforeninger vejleder og hjælper med vilkår for både løstansatte og medlemmer, der ønsker et sporskifte. Hun fremhæver, at hun det seneste år er blevet interviewet flere gange om det modne karriereskift, blandt andet til Ældre Sagens medlemsmagasin, og hun ser et øget behov for vejledning til seniorgruppen, så de i højere grad kan matche egne ønsker til arbejdslivet med virksomhedernes behov.

”Arbejdsgiverne i dag forventer jo ikke, at folk bliver hos dem mere end 3-5 år. De er slet ikke gearet til 25-års jubilarer. Med de mange skift bliver det mere almindeligt, at man holder nogle pauser undervejs i arbejdslivet. Man kan måske også forestille sig at tænke pension på en ny måde, så dele af den kan bruges under pauserne – fx til at tage en ny uddannelse og opkvalificere sig,” slutter hun.