21. apr. 2021

Fremtidens arbejdsmarked: Der bliver vendt op og ned på dit arbejdsliv

Det er svært at ruste sig til fremtidens arbejdsmarked, da fremtiden af gode grunde er ukendt. Men der kommer til at ske voldsomme ændringer, mener forfatter.

Af Martin Ellermann (mae@aka.dk)

Soulaima Gourani er virksomhedsrådgiver, forfatter, iværksætter og stifter af Happioh, en tech virksomhed i Palo Alto, USA. Hun mener, at vi kan gøre mere for at ruste os til femtidens arbejdsmarked.

”Hvilke kompetencer har du lige nu, som er relevant ti år fra nu? Ved du det ikke, så er det på tide at du tager skeen i den anden hånd, og begynder at læse op på trends og tendenser, der vil påvirke din geografiske lokation, din industri, erhverv, job og uddannelse,” siger hun.

Ifølge forfatteren er vi en del af et lineært samfund, hvor du forventes at passe ned i én af kasserne: 
 
• Ledig /ansat
• Fuld tid/deltid
• Rask/sygemeldt 
• Offentlig ansat/privat ansat/selvstændig 
 
Men faktum er, at vi er mere end blot disse fastlåste kategorier. Soulaima Gourani mener, at fagforeninger og a-kasser skal blive bedre til at bryde med den tankegang, hvor mennesker defineres ud fra få kriterier. I fremtiden vil flere befinde sig i gråzoner eller drive rundt mellem de forskellige kasser.

For fremtidens arbejdsmarked er af gode grunde ukendt, og Soulaima Gourani understreger, at det ikke er så let at forberede sig på det ukendte.

”Din skole og uddannelsesinstitution kan ikke forberede dig på fremtiden, med det pensum de underviser i nu. Skolers pensum er bagudrettet og ikke fremadrettet. Skolen har ikke været udsat for seriøs disruption de sidste 30 år. Coronapandemien viste tydeligt, hvor håbløs bagud vi er teknologisk til at kunne undervise, motivere, måle og teste elever online,” fortæller hun.
 
Og hun spørger: ”Når skolen ikke kan forberede dig på fremtiden, kan din chef eller fagforening så?”

Og svaret er ifølge Solaima Gourani:

”Nej, for ingen af dem har været i fremtiden selv. Vi får jobs baseret på teknologier, der endnu ikke er opfundet, for at løse problemer, som vi endnu ikke kender,” forklarer hun.

Soulaima Gourani mener, at dem, der designer og repræsenterer landets love og arbejdsmarked, er nødt til at have en finger på pulsen. Nye tider kræver nye måder at arbejde, tænke og leve på. Hun ser det som den danske fagbevægelses store udfordring er at omstille sig til et helt nyt arbejdsmarked, hvor fx automatisering og kunstig intelligens bliver hverdag for deres medlemmer.

”Fremtiden vender også op og ned på, hvem der er en såkaldt ekspert på et område. Du kan derfor i dag sagtens møde en 19-årig, der allerede har 12 års erfaring. Hvor meget kan du selv påvirke din markedsværdi langt ind i fremtiden?” siger hun.

Og hun fortsætter:

”De tre største magter på planeten lige nu er treenigheden teknologi, globalisering, og klimaforandring, og de accelererer alle på samme tid. Vi er derfor nødsaget til at gentolke mange aspekter af samfundet, arbejdsmarkedet, og vores geopolitik. De forandringer, der sker for øjnene af os, er så markante, at de forskellige ingredienser og magter i spil vil ende med at skabe noget helt og aldeles nyt,” slutter hun.