12. apr. 2021

Anmeldelser af arbejdspladser: Brug dem, når du søger job

På Jobindex.dk kan du give og læse anmeldelser af arbejdspladser. Det kan være et vigtigt researchredskab, når du skal søge job – ikke mindst til samtalen. Men vær kildekritisk, advarer jobkonsulent.

På nettet kan du give stjerner og skrive anmeldelser om alt fra film, sommerhuse og tvivlsom elektronik sendt fra Kina.

Nu kan du også anmelde arbejdspladser. Jobindex, der er landets største jobsite, har nemlig gjort det muligt at evaluere arbejdspladser.

Tidligere og nuværende ansatte kan evaluere virksomheder give karakterer og skrive kommentarer på samme måde, som man kender det fra Tripadvisor og Trustpilot.

Og det kan være et nyttigt redskab i jobsøgningen, mener forfatter og underviser Steen Kræmer Rasmussen, der har skrevet bøgerne Hit med jobbet og Scor jobbet til samtalen. Han har igennem 14 år undervist i bl.a. gode jobansøgninger, jobsamtaler og personlig branding.

”Det er en oplagt mulighed for bedre at forstå virksomheden og på den måde komme det mulehår foran de andre kandidater i jobsøgningen,” siger Steen Kræmer Rasmussen. 

”Og så er det jo lige så vigtigt for dig selv, fordi du kan fravælge de arbejdspladser som ikke er noget for dig, for eksempel hvis arbejdsmiljøet halter.”

Brug det til at vælge rigtigt

Steen Kræmer Rasmussen anbefaler, at du ikke kun lægger vægt på, hvor mange stjerner en virksomhed har fået, men primært nærlæser kommentarerne.

”Et tal kan du ikke bruge til det helt store. Men kommentarerne kan være guld værd. Det er her, du kan finde ud af, hvad du skal vide mere om, når du researcher på virksomheden,” siger han.

Han fremhæver en tostjernet anmeldelse af kommunal arbejdsplads som et godt eksempel. Her lyder teksten: ”Der er i min afdeling kun ringe mulighed for deltagelse i kurser og lignende og stort set ingen løntillæg for kvalifikationer.”

Her skal du slå antennerne ud, mener Steen Kræmer Rasmussen.

”Hvis jeg som jobsøgende ikke bare tænker på at få det første det bedste job, så skal den oplysning for mig til at stoppe op. For hvad betyder det for min fremtidige karriere, hvis jeg ikke kan komme på efteruddannelse? Det er et faresignal, der giver anledning til overvejelse”, siger han.

”Det betyder ikke, at du uden videre skal tage anmeldelsen for gode varer. Men det er et tegn på, at det er værd at undersøge nærmere. Så er det bare ud at tale med nuværende eller tidligere medarbejdere,” siger han.

En anden virksomhed på Jobindex.dk scorer lavt på arbejdsmiljø. ”Der er plads til forbedring i forhold til det psykiske arbejdsmiljø. Konflikter bliver ikke løst”, lyder det fra én bruger, mens en anden beretter om ”dårlig og ikke særlig synlig ledelse. Alt for topstyret”.

Igen et vigtigt punkt at være opmærksom på i jobsøgningen.

”Hvis jeg er en, der har oplevet stress tidligere, så er det et sted, jeg skal undersøge nærmere, enten inden jeg søger eller inden jeg kommer til samtale,” siger Steen Kræmer Rasmussen.

”Det gælder om at se: Hvordan stemmer det her overens med mine værdier og behov? Læs kommentarerne grundigt, og prøv at tænke: Passer det med det, jeg gerne vil?”

Brug det til at blive valgt

Det er dog vigtigt at huske, at en enkelt sur kommentar ikke nødvendigvis er udtryk for et generelt problem. Et enkelt negativt udsagn – eller positivt for den sags skyld – skal ikke i sig selv tages for gode varer.

”Vi skal altid huske at tage de her anmeldelser med et gran salt. En enkelt kommentar siger ikke noget i sig selv. Undersøg, undersøg, undersøg,” siger Steen Kræmer Rasmussen.

”Hvad ligger der egentlig bag ved de der evalueringer, der er kommet. Som akademiker er du jo også uddannet til at lave analyser og finde svar på spørgsmål. Til at grave dig ned,” siger han.

Med andre ord er anmeldelserne blot en krog til at undersøge områder, hvor du som kandidat kan hjælpe virksomheden med at løse vigtige udfordringer, pointerer Steen Kræmer Rasmussen.

”Når du researcher på virksomheder, du vil søge job hos, er er det vigtigt at finde områder, der kan blive bedre, hvis de ansætter dig. Du skal give dem løsningerne på deres udfordringer,” siger han.

Derfor er det oplagt at tage fat i anmeldelserne til en eventuel samtale, så længe du gør det nysgerrigt og konstruktivt.

”Det kan klart være en god idé at tage det op til samtalen, som man har læst. ’Hvis jeg skal være helt ærlig, så har jeg selvfølgelig researchet på jer som virksomhed, og jeg kan se, der er nogle kommentarer om det her.

Hvordan passer det ind i jeres billede af virksomheden?”

Sådan bliver virksomhederne bedømt

Virksomhederne på Jobindex bliver bedømt som arbejdsplads på syv kriterier:

• Samlet vurdering
• Ledelse
• Kultur, værdier og meningen i arbejdet
• Karrieremuligheder
• Belønning og anerkendelse
• Arbejdsmiljø og work-life-balance.
• Samarbejde og relationer

Her kan du også finde vurderinger af arbejdspladser

Du kan supplere anmeldelserne på Jobindex.dk med oplysninger fra andre sites:

• Hvad siger kunderne på Trustpilot?
• Hvad viser Arbejdstilsynets smileyordning?
• Hvad skriver folk på Facebook og LinkedIn?
• Hvad siger arbejdspladsens tilfredshedsundersøgelser? (hvis du søger job i det offentlige)