13. sep. 2021

Akademikerprisen 2021: Pitchede sig til job og styrkede nyt forretningsområde

Merkur Gardiner baserede tidligere deres salg næsten udelukkende på deres netværk. Men et match med den kommunikationsuddannede Mette Ditmarsen, der pitchede, hvordan de kunne styrke deres digitale tilstedeværelse, har fået dem til at dyrke en helt ny målgruppe. Derfor er Merkur Gardiner nu nomineret til Akademikerprisen 2021.

Af Camilla Zuleger

Merkur Gardiner er indstillet til regionsfinalen af Akademikerprisen 2021. Akademikerprisen er en erhvervspris, hvor vi hylder de små og mellemstore virksomheder (SMV), som med ansættelsen af akademikere har skabt resultater.

I de 67 år den lille fynske virksomhed Merkur Gardiner har eksisteret, har deres primære salgskanal været gennem deres netværk og anbefalinger. Merkur Gardiner er en af de største leverandører af gardinløsninger. Og man vil have kunnet se deres arbejde, hvis man har besøgt det nye Ottilia Hotel i København, Carlsbergs nye hovedkvarter, Marienborg og endda det nye fængsel på Lolland-Falster.

Gearet til generationsskifte

Nok er de små, men de er bestemt ikke ukendte. Alligevel så direktør Kenneth Birkkjær en mulighed i at afsøge et nyt forretningsområde ved at styrke deres digitale tilstedeværelse og tale mere direkte til deres kunder.

“Vi står over for et generationsskifte, og der har jeg jo også en forpligtelse til at sørge for, at virksomheden orienteret mod fremtiden – og også gerne lidt længere end bare de næste 10 år,” fortæller Kenneth Birkkjær.

Derfor havde han netop valgt at se nærmere på, hvordan de kunne styrke deres salg frem mod en overdragelse af firmaet, og her fik han øje på en målgruppe, som de tidligere ikke havde tænkt så meget over: De helt almindelige mennesker, der har brug for gardiner for vinduerne og markiser på terrassen.

Derfor deltog Merkur Gardiner i Camp Future, hvor de blev matchet med Mette Ditmarsen, som har en kandidat i virksomhedskommunikation. Seks uger senere pitchede hun sig til et fuldtidsjob.

“Hendes case gav en øjenåbner af, at vi går glip af en forretningsmulighed. Så vi ansatte Mette på fuldtid, så hun kunne gå i gang med at fortsætte det arbejde. Vi oprettede en marketingafdeling på én person,” siger Kenneth Birkkjær.

Bolde bliver kastet på en ny måde

Mette Ditmarsen, der har en bachelor i engelsk og en kandidatgrad i virksomhedskommunikation, har nu været ene kvinde i marketingafdelingen hos Merkur Gardiner siden december. Det er på papiret en kort periode, men allerede nu har hun fået sat mange nye projekter i søen.

Merkur Gardiners website, der ikke var blevet opdateret i flere år, og den manglende tilstedeværelse på sociale medier er bare to af de digitale transformationer, som hun har gennemført på den korte tid.

“Vi er kendte i branchen, men Mette gør en forskel i forhold til at vise mere om, hvad vi kan, og hvad vi står for,” fortæller Kenneth Birkkjær, der dog godt er klar over, at de store ændringer ikke kommer over natten. Men alle tal bevæger sig kun i én retning, og det er opad, så i ledelsen hos Merkur Gardiner er man fortrøstningsfuld om, at resultaterne nok skal komme.

“Det har været meget positivt at få Mette med ombord. Vi oplever, at der er nogle bolde, der bliver kastet op i luften på en hel ny måde,” siger Kenneth Birkkjær

Erfaring serveret på et sølvfad 

Mens Mette Ditmarsen var studerende, havde hun ikke overvejet, at man kunne pitche sig til et job, sådan som hun gjorde. Og faktisk havde hun heller ikke været klar over, hvor mange små- og mellemstore virksomheder som Merkur Gardiner, der findes, som har brug for kompetencer som hende. Men hun er utroligt glad over at have fået netop den mulighed.

“Jeg får det hele serveret på et sølvfad, for jeg har fået lov og plads til at skabe min egen stilling. Det har været sjovt at være her, for jeg får lov til at bruge alle aspekter af min uddannelse, som er enormt bred. Det har givet mig mere praktisk erfaring med store dele af min uddannelse, som jeg ikke tror, at jeg havde fået lige så hurtigt et andet sted,” siger Mette Ditmarsen.

Hun har også kun oplevet at få positiv respons på, at hun har fået netop det job på lige netop dén måde.

“Mange synes faktisk, at det er ret sejt, at jeg har pitchet mig til et job,” fortæller hun.

Teori fungerer i den virkelige verden

Det er et travlt forår, Mette kan se tilbage på, hvor hun har nået mange store milepæle for den traditionelle virksomhed, der var alt andet end hjemmevant på de digitale flader.

“De havde godt nok en Facebookside, da jeg kom, men de havde ikke postet noget som helst siden 2014. I dag vokser vi både på eksponering og stigningsrate,” forklarer hun.

Som et marketingteam på én person er der ikke nogen at dele ansvaret eller opgaverne med. Og selvom hun godt engang imellem kunne have ønsket sig én at sparre med på kontoret, så ser hun det primært som en fordel.

“Jeg synes, at det er fedt at have soloansvar og se, at det man akademisk er blevet undervist i, fungerer i den virkelige verden. Det at få omsat noget teoretisk til noget praktisk og få den tillid, det er en ret stor åbning,” siger hun.

Når hun ser tilbage i dag, ville hun da også have grebet sin jobsøgning anderledes an.

“Som humanist tror jeg ikke, at vi skal være bange for, om vi har uddannet os til arbejdsløshed, for der er rigtig mange små- og mellemstore virksomheder, der har brug for vores kompetencer. Men hvis jeg skulle gøre noget om i dag, havde jeg nok kigget lidt mere på Google Maps i industriområderne og fundet virksomheder som Merkur Gardiner.”

“Det handler om ikke være så fastbesluttet på, at det skulle være en opslået stilling, og at det skulle være 37 timer. Det kan godt gøres anderledes,” lyder opfordringen fra Mette Ditmarsen.