Af Camilla Zuleger
Kobots er indstillet til regionsfinalen af Akademikerprisen 2021. Akademikerprisen er en erhvervspris, hvor vi hylder de små og mellemstore virksomheder (SMV), som med ansættelsen af akademikere har skabt resultater. |
Hos Kobots har der altid været højtspecialiserede mennesker ansat, der med deres forskellige kompetencer har spillet en central rolle i udviklingen af virksomhedens robotter, der kan udføre skærearbejde på en byggeplads.
Men i krydsfeltet mellem robotingeniører, softwareudvikling og teknologi finder vi også samarbejdet med håndværket. For uden de værdifulde indsigter fra den tømrer, som skal bruge robotten hver dag, ville den ikke være lige så god til at møde deres behov.
Kobots er stadigvæk et relativt nyt firma, der blev etableret tilbage i 2018. Som så mange andre virksomheder blev de slået gevaldigt tilbage i 2020, da Danmark lukkede ned. Den krise krævede noget helt særligt af ledelsen.
Christina har en baggrund i erhvervsjura og var kun lige akkurat blevet ansat, da Coronapandemien skyllede ind over den unge virksomhed. Med et stærkt og tillidsfuldt samarbejde har de på rekordfart kæmpet sig tilbage til det momentum, de havde, da den første lockdown og de mange aflysninger ramte.
Mødtes i IKEA
Peter Hartvigsen, der er direktør i Kobots, havde fået hvisket Christinas navn i øret til en ny stilling inden for fundraising. Hos Kobots var man i gang med at indrette et nyt kontor, og caféen i IKEA blev derfor et nemt sted for de to at mødes.
“Det var et livsændrende møde, for jeg kunne mærke, at vi havde nogle værdier tilfælles, som handler om mennesker og troen på, at man kan udvikle sig i en organisation. Det betyder meget, at min arbejdsplads er et sted, hvor der plads til at udvikle sig,” fortæller Christina Grigoriou Dalsgaard.
Stillingen, Christina blev tilbudt, var som fundraiser – et område, som hun allerede havde meget erfaring med. Men fra første minut var hun ærlig omkring sine ambitioner, og at hun så sig selv som meget mere end det, stillingen indebar. I januar 2020 blev hun ansat, og i dag er hun Vice President, del af ejerkredsen og ansvarlig for den daglige drift af Kobots.
“Peters og mit samarbejde er vanvittigt godt. Det er blevet et meget tillidsfuldt samarbejde. Peter kan se potentialet i andre mennesker og giver muligheder, når han ser det,” siger Christina Grigoriou Dalsgaard.
Kulturen er vigtig
Med sin baggrund i erhvervsjura er Christina stærk i forhandling og god til at tænke strategisk. Men det hun selv fremhæver, hvor hun for alvor har gjort en forskel i Kobots, er hendes evne til virkelig at se og forstå mennesker.
“Jeg er ikke i tvivl om, at det har stor betydning, og det betyder alt i forhold til at skabe en god virksomhedskultur,” siger hun.
Netop kulturen spiller en stor rolle i Kobots’ succes, fortæller hun, for det er nødvendigt at få mange forskellige kompetencer til at spille sammen. Hos Kobots er der meget forskelligartede kompetencer til stede i alle processer – fra salg og marketing til det meget tekniske, robotingeniører, softwareudvikling og ingeniører. Men det er i høj grad tømrere, som de henvender sig til og designer for.
“Lige nøjagtig dér er kulturen vigtigt, for det er vores kultur, der afgør, at mødet mellem tømrer og robotingeniør lykkes. Det kunne lige så godt være rigtig svært. Men vi prioriterer, at man kender hinanden godt og har samme forståelse for vores fælles mål. Kulturen kan holde hånden under, at man kan arbejde sammen, selvom man har forskellige baggrund.”
Når Christina bliver bedt om at sætte et par ord på deres kultur, bruger hun gloser som inspirerende, professionel, ambitiøs og varm.
“Vi holder hånden under hinanden og støtter hinanden. Vi er en lille familie i vækst og samtidig dybt seriøse mennesker, der stiller krav til hinanden og går højt op i at gøre vores bedste hver dag,” siger hun.
Troen på projektet
Da Corona kom, ramte det Kobots meget hårdt. I ledelsesteamet havde de netop lavet en salgsstrategi for 2020, og den byggede primært på, at de skulle besøge en lang række messer i løbet af året med deres nylancerede produkt.
65 messer havde de planlagt, og med den globale lockdown gik hele deres salgsstrategi op i røg på et splitsekund. De blev tvunget til at afskedige halvdelen af deres medarbejdere og skære ind til virksomhedens absolutte kerne. Siden da har de bygget organisationen op igen fra næsten ingenting.
“Vi skulle bygge op fra bunden igen og starte forfra. Men i dag er vi tilbage, vi har hul igennem til markedet og meget glade kunder. Det kan gøre mig vanvittigt stolt at tænke på. Men det har vi kun kunnet gøre, fordi vi har været sammen om det. Det har krævet en stærk ledelse fra vores side, og vi har været i stand til at træffe de rigtige, men ikke altid nemme valg.”
Man må sige, at de har kæmpet sig tilbage. I dag er de 21 ansatte på kontoret, de har lanceret deres første to produkter, og de står over for at begynde at eksportere deres produkter.
Høje ambitioner, men først og fremmest en stor tro på projektet var essentielle ingredienser i deres opskrift på succes, afslutter Christina Grigoriou Dalsgaard.
“Jeg tror enormt meget på projektet og på virksomheden. Og jeg er topmotiveret for at flytte Kobots til noget meget større, end det var, da jeg trådte ind ad døren!”