26. aug. 2021

Akademikerprisen 2021: Akademikere spotter nye væksthorisonter hos robotvirksomhed

Hos robotvirksomheden Technicon A/S arbejder akademikere side om side med både faglærte og andre fagligheder om at udvikle netop den teknologiske løsning, der løser ikke bare ét, men gerne flere af kundens problemer. Her bidrager det akademiske blik med at identificere nye løsninger og sætte dem ind i et bredere perspektiv. Og det kan mærkes på bundlinjen, fortæller virksomheden.

Af Camilla Zuleger

Tecnicon er indstillet til regionsfinalen af Akademikerprisen 2021. Akademikerprisen er en erhvervspris, hvor vi hylder de små og mellemstore virksomheder (SMV), som med ansættelsen af akademikere har skabt resultater.

Den specialiserede robotvirksomhed Technicon har samlet mange forskellige fagligheder under ét tag. Tværfagligheden i teams bliver fremdyrket, og evnen til at se en udfordring fra forskellige vinkler ser de som en styrke. Det var derfor et godt match, da Thomas Kibæk Bo Heltzen som færdiguddannet MSc i Teknologibaseret Forretningsudvikling og senere diplomingeniør i Maskinteknik blev ansat.

Hans akademiske baggrund, der gør ham i stand til at identificere, analysere og ikke mindst perspektivere udfordringer og deres mulige løsninger, har gjort ham til en central spiller i dagligdagen på kontoret i Hobro. Hans blik gør nemlig, at de hos Technicon kan spotte nye muligheder og ikke mindst nye vækstmuligheder. Og det har de kunnet observere fra første parket flere gange.

Overfører teknologi fra én branche til andre

Mads Eskelund Kristensen er ressource- og kompetencechef hos Technicon og plejer at bruge LEGO som metafor til at forklare, hvad de er for en virksomhed: Hos Technicon producerer de ikke selv de enkelte klodser, men de kaster dem alle sammen ud på gulvet og leder efter nye måder at sætte dem sammen på.

De enkelte komponenter hos Technicon er dog ikke små, firkantede plastikklodser, men derimod teknologiske enkeltdele, de bruger til at designe og udvikle forskellige robotter, som løser komplekse problemer i store virksomheder og fabrikker.

Det er de processer, som Thomas Kibæk Bo Heltzen, der i dag er projektchef, er ansat til at facilitere og styre.

Ressource- og kompetencechefen fremhæver især et resultat, hvor Thomas var en afgørende grund til succes – ikke bare på den korte, men også den helt lange bane:

En virksomhed skaber et særligt kompositmateriale, der bliver brugt til at producere fly, der vejer mindre end dem af aluminium. De kan dermed flyve længere på literen, og det fører til et mærkbart nedsat forbrug af brændstof. Problemet var bare, at materialet blev fremstillet manuelt, og det var både tidskrævende og opslidende for medarbejderne.

Her hjalp Technicon og Thomas med at udvikle en robot, der ved hjælp af 80 sugekopper kunne overtage den opgave. Dét i sig selv var en succes, men akademikeren fra Technicon var senere hen i stand til at analysere den færdige løsning og finde frem til måder, hvorpå den nye teknologi kan blive overført til andre industrier, fx i produktionen af vindmøller.

“Akademikere kan netop bidrage med det perspektiverende overblik, der er gør os i stand til at identificere nye væksthorisonter som denne,” siger Mads Eskelund Kristensen.

Skabt et nyt sprog

Thomas har med sin uddannelsesmæssige baggrund en faglighed, der er helt i top. Men det er ikke den eneste grund til, at Mads Eskelund Kristensen oplever, at han skaber værdi for robotvirksomheden. For med hans akademiske baggrund får de også en sproglig mangfoldighed, som kan have væsentlig betydning i mødet med deres kunder.

"Du får lige pludselig én ind, som udvider vokabulariet og kan finde en samtalepartner, frem for udelukkende at have ingeniører til at sidde og nørde i hvert sit hjørne,” siger Mads Eskelund Kristensen. 

Thomas har været i stand til at indgå i mange forskellige samtaler og sammenhænge – fra de helt tekniske til de mere overordnede, der kræver overblik og resultatfokus. Sådan kan han knytte bånd med kunden på den anden side af forhandlingsbordet, forklarer ressource- og kompetencechefen.

Netop relationer er afgørende for Technicons arbejde. For det er altid en risiko, at en relation går tabt, hvis en medarbejder skifter job – derfor er det godt, at de som hold har mulighed for at stille med flere fagligheder, der matcher kundens.

“Desto flere relationer en virksomhed har til en kunde, desto mere loyal og langvarig bliver den relation,” understreger Mads Eskelund Kristensen.

Resultatfokus er alfa omega

På bare syv år er Technicon vokset fra at være fire grundlæggere på et lejet loft til i dag at være godt 60 medarbejdere. Inden året er omme, regner de med, at det tal er steget til 80. En del af dem er akademikere. Men når akademikeren træder ind ad døren hos Technicon, sker der også en ‘afakademisering’, som Mads Eskelund Kristensen selv kalder det:

“Det handler om, at man skal gøre sit analyseapparat endnu skarpere, så resultatet bliver fuldstændig spot-on. Der skal være handling og målrettethed bag den indsats. For os er resultatfokus hos akademikeren alfa omega: De skal kunne gå direkte ind og løse en problemstilling. Sådan får vi akademikere ind, der bidrager med vækst.”

Men det betyder selvfølgelig ikke, at akademikeren er overladt til sig selv og sin egen tilpasningsevne. Snarere betyder det, at Technicon som virksomhed har fokus på at sammensætte teams, så de udnytter de mange forskellige kompetencer, der er til stede, på den mest optimale måde. Og den proces forsøger de at forfine hver eneste dag.

“Det tværfaglige samarbejde er rigtig tæt, og alt arbejde foregår i teams. Vi arbejder hver dag på at skabe nogle forbedringer i det, vi gør – det gælder også i samarbejdskulturen. Det fungerer, aldrig 100 procent, men vi stræber hele tiden efter at gøre det bedre,” slutter Mads Eskelund Kristensen.