13. aug. 2020

Råd til nye studerende: Lad ikke karaktererne definere dig

Pas på med egne og andres forventninger, og sørg for at være studerende på din egen måde, fortæller en specialestuderende til den nye 2020-årgang.

Line Rasmussen er ved at skrive speciale, og hun er dermed snart færdig med sin kandidat på CBS. Når hun tænker tilbage til starten på studietiden, er der mange ting, hun ville ønske, at hun havde vidst og gjort anderledes.

”Jeg var slet ikke klædt på til at starte på universitetet. Jeg er den første i mine familie til at tage en videregående uddannelse, så jeg kunne ikke få hjælp og gode råd med hjemmefra,” siger hun.

Line forklarer, at det var svært at være ung og lige flyttet hjemmefra. Især det første halve år var hårdt, og hun vil gerne være med til at hjælpe andre nystartede studerende til at få en bedre start på studiet.

”Mit bedste råd er, at man skal være studerende på sin egen måde. Der er mange, der tror, det udelukkende handler om at få 12-taller, men der er mange andre måder at få et godt studieliv på,” fortæller hun.

Ifølge Line Rasmussen fokuserer medierne meget på de såkaldte 12-tals-piger. Men hun synes, det er ærgerligt, at der ofte er et voldsomt karakterræs på studierne.

”Min frygt var, at man ikke kan de samme ting uden gode karakterer. Men jeg har erfaret, at livet ikke stopper bare fordi, man er en 7-tals-pige. Du behøver ikke bruge al din energi på at jage karakterer. Du kan også lære uden for bøgerne,” siger hun.

 

Et liv uden for bøgerne

Den kommende CBC-kandidat anbefaler, at du i starten af studiet involverer dig i andet end det rent faglige.

”Jeg vil anbefale, at du er aktiv og deltager i det sociale og fx undersøger mulighederne for at lave frivilligt arbejde. Det er en måde at få erfaring og netværk på,” fortæller hun.

Hun understreger samtidig, at du ikke skal miste modet, hvis du kommer lidt skævt fra start. Der er god tid til at indhente det hele.

”Jeg skulle ikke have grædt så meget over dårlige karakterer. Og jeg skulle have haft modet til at sige fra og forlade en studiegruppe, der ikke fungerede. Det er vigtigt at huske, at du jo ikke har fejlet, bare fordi du møder modgang,” siger Line.

Helt konkret vil hun gerne have nye studerende til at tænke over, hvordan de håndterer de første eksaminer.

”Når man har været til eksamen, og folk spørger til, hvordan det gik, er de faktisk sjældent reelt interesseret. De vil bare høre din karakter. Men mærk efter selv, og glem tallet. Hvordan gik det? Lærte jeg noget? Brug oplevelsen i stedet for tallet. Karakteren definerer hverken dig eller din oplevelse,” slutter hun.

Tilbage