Af Troels Kølln
”Der er ingen appelsiner uden turban,” siger Thomas Bigum.
Stifteren af konsulentvirksonheden Bigum & Co. kalder sig selv for en ”marketingmand fra marketingland” og kan godt lide at begynde med noget catchy, som han siger.
”Jobsøgning er som at få en appelsin i sin turban. Det kan godt være, at du skal være heldig for at få jobbet. Men det kræver også, at du har taget turbanen på først. Ellers kan appelsinen ikke lande der. Man må opsøge sit held,” siger han.
Den bedste måde at opsøge sit held som jobsøgende er på de sociale medier. Det er hørt før, erkender Bigum. Men det handler, hvordan du er der. Og hvordan du plejer dit personlige brand.
”Mit råd er ikke, at du går på LinkedIn og siger, hvad du kan og beder om et job. Nej. Du skal vise, hvad du kan,” siger Thomas Bigum.
”Vi lever i en tid, hvor virksomheder er nødt til at lave fortællinger for at være synlige for kunderne. Det er ikke længere nok at have et godt produkt. Der skal også være en historie, som fanger forbrugerne. Det bliver du nødt til at tage højde for som jobsøgende. Når virksomhederne generelt arbejder med historiefortælling, vil det også være en god idé selv at gøre det,” siger Thomas Bigum.
Sådan skaber du den gode historie om dig selv
Det er et klassisk trick fra marketinghåndbogen, at produkter bliver associeret med særlige følelser, hvis de optræder i bestemte sammenhænger. For eksempel køber Coca-Cola gerne sponsorater på nogle festivaler, men ikke nødvendigvis på andre. Det afhænger helt af, hvad de gerne vil associeres med som brand.
Den marketingtanke kan du bruge som jobsøgende. Her er målet at blive associeret med de kompetencer, du vil profilere dig på. Og den nemmeste måde at gøre det på, er ved at dele information om dit felt og diskutere det med andre på sociale medier, mener Thomas Bigum.
”På den korte bane er det bare en diskussion. Men på den lange bane er det udtryk for, at det her er noget, hun brænder for, har passion for – og så ved hun nok også en masse om det, tænker man så,” siger Thomas Bigum.
”Andre forventer, at de, som deler links, har læst artiklerne først og derfor ved noget om emnet. Det er jo ikke nødvendigvis sådan, men hjernen laver automatisk springet alligevel,” siger han.
Er du uddannet inden for ældreområdet, så snak om det. Tag stilling til dit felt, og del dine vurderinger og meninger med andre. Det udstråler passion, motivation og kompetence, når du tager stilling til de ting, der sker inden for dit felt, mener han.
Du kan også tage på biblioteket og låne to-tre gode bøger om dit fagområde. Læs dem, og skriv så om det, du har læst på de sociale medier, mens du lægger en selfie op med dig selv og bøgerne, siger Thomas Bigum.
”Jeg er ikke så naiv, at der kommer job dumpende ned fra himlen, fordi man gør sådan noget. Men måske er det den slags, der kan blive de afgørende procenter i ræset mod de to andre kandidater, der er kommet videre til sidste samtale” siger han.
”Ansættelsesudvalget googler kandidaterne og tjekker de sociale medier. Skal de finde ingenting om dig? Eller skal de finde en stribe opslag med faglige diskussionen og engagement? Det sidste giver dig et bedre brand.”
LÆS OGSÅ: Har du styr på din Google-faktor?