Der er færre jobopslag for tiden på grund af covid-19-situationen. Og flere oplever, at de har svært ved at komme i kontakt med virksomhederne. Men det er vigtigt at fastholde noget struktur i din hverdag, så måske du kan give din jobsøgningsstrategi et eftersyn, opdatere og udbygge din LinkedIn-profil eller kortlægge dit netværk. Så er du klar, når virksomhederne åbner igen.
LÆS OGSÅ: Den perfekte storm: Ledig under covid-19-krisen
”Som jobsøgende kan det være rigtig svært at skabe en klar struktur i en hverdag, hvor dagene nemt flyder sammen i ét. Du bestemmer selv om vækkeuret skal stilles, og hvor mange ansøgninger, du skal have fra hånden i ugens løb,” fortæller Ann Cecilie Bjørnsten, karriererådgiver i Akademikernes A-kasse.
Netop manglen på struktur kan resultere i, at du føler dig forpligtiget til at søge jobs 24-7 eller bliver verdensmester i overspringshandlinger. Derfor er det ifølge Ann Cecilie Bjørnsten en rigtig god ide at få lagt en klar og effektiv plan for jobsøgningen, så du kan holde fri med god samvittighed og sove uforstyrret om natten. Hun giver her nogle bud på, hvordan du skaber mere struktur og fremdrift i jobsøgningsprocessen
Skemalæg dine aktiviteter, og opsæt klare mål
”En af de største udfordringer som ledig er fraværet af en slutdato. Du ved reelt ikke, hvor længe du er ledig, kun at jobsøgningen hviler på egne skuldre,” siger Ann Cecilie Bjørnsten.
Som karriererådgiver i Akademikernes A-kasse taler hun løbende med ledige medlemmer, som føler, at jobsøgningen er kørt af sporet.
”Jeg plejer at anbefale, at jobsøgningen sidestilles med et job eller en større eksamensopgave, hvor fastsatte opgaver skal løses, og der arbejdes hen imod en given deadline. Helt lavpraktisk kan det fx være en god idé at arbejde med ugeskemaer, hvor både jobsøgning og fritid skemalægges og prioriteres,” fortæller hun.
Lav en Plan A og plan B
Der er flere veje til dit mål, og det er en god idé at tænke i flere jobsøgningsspor og alternative muligheder, som kan klæde dig på i forhold til dine fremtidige karriereønsker, forklarer Ann Cecilie Bjørnsten.
”Brug netværket, tænk i uopfordret søgning og alternativer, som kan give dig relevant erfaring og kvalificere dig yderligere til ønskejobbet. Som nyuddannet kan det fx være en rigtig god idé at tænke i frivilligt arbejde eller praktikker,” siger hun og tilføjer, at man heller ikke skal undervurdere den positive psykologiske effekt i hele tiden at have flere snører ude.
Gentænk din strategi, og opsøg sparring
Hvis resultaterne udebliver, trods ihærdig indsats, og du føler, at du løber panden mod en mur, er det en rigtig god ide at få lavet et realitetstjek.
”Der kan være mange grunde til, at du ikke lykkes med din jobsøgningsstrategi. Det kan fx være, at du søger over- eller under niveau, og derfor har svært ved at komme i betragtning til de jobs, du søger. Måske er du uddannet inden for et meget snævert felt, hvor der kan være behov for at tænke dine kompetencer ind i nye sammenhænge. Eller måske får du ikke solgt dine kompetencer ind hos potentielle arbejdsgivere,” siger Ann Cecilie Bjørnsten.
Hun anbefaler derfor, at du benytter dig af a-kassens tilbud om personlig sparring og online kurser/webinarer, så dine udfordringer bliver identificeret, og strategien justeret derefter.
Skab mentale åndehuller
Jobsøgningsprocessen er flere steder beskrevet som verdens hårdeste job. Og med god grund. Institut for Lykkeforskning har tidligere lavet en undersøgelse af, hvilke faktorer der påvirker vores bruttonationale lykke, og her nævnes arbejde, penge og fællesskab ikke overraskende som helt centrale for lykkefølelsen.
”Du er ikke længere en del af et arbejds- eller studiefællesskab. Du ved ikke, hvornår du kan forvente at lande et arbejde, og hvis du kommer fra et velbetalt job, rammes du tilmed også på pengepungen. Derudover giver ledigheden typisk et hak i selvtilliden. For hvorfor er der ikke nogen, der får øjnene op for dine åbenlyse kvaliteter?” siger Ann Cecilie Bjørnsten.
Hun anbefaler derfor, at du meget bevidst dyrker sociale- og faglige fællesskaber online og laver en liste med aktiviteter, som giver glæde og overskud, så du hele tiden har noget at se frem til.