15. dec. 2020

Det bedste og værste ved at skrive speciale

Vi spurgte en ekspert i specialeskrivning, hvad der er det bedste og værste ved at skrive speciale.

Vibeke Ankersborg er cand.phil. og special(e)konsulent / Master’s Thesis Counsellor ved Copenhagen Business School. Hun er Danmarks måske mest erfarne ekspert på området, og hun er blandt andet forfatter til bogen ”Specialeprocessen: Tag magten over dit speciale!”

Vi stillede hende 3 skarpe spørgsmål om specialeprocessen.

Hvad er det værste og bedste ved at skrive speciale?

Det bedste er, at man arbejder selvstændigt; ejer sit eget speciale, oplever, at man selv kan skabe viden på komplekst niveau og kan mærke, at man bliver klogere. Det værste afhænger af, hvem man er. Alene på CBS er der 3000 specialestuderende om året. Hvad hver enkelt studerende oplever som det værste, kan være meget forskelligt.

Hvad er det, der oftest går galt for folk i specialeprocessen?

At der er for mange ting, der kæmper om opmærksomheden. Erkendelsesprocesserne i et speciale kræver tid og ro og mentalt overskud og en accept af, at læring kommer forskudt i tid. I den forstand gav lockdown i foråret gode betingelser for specialeskrivere.

Hvad er dit bedste råd til at komme godt gennem specielskrivningen?

At nyde det. For de fleste er det den eneste gang i livet, de får lov til at lave noget fagligt med så meget fordybelse på egne betingelser. Og dermed i forlængelse af ovenstående at skrue ned for alt andet på nær motion og nære relationer. Og så at læse min bog Specialeprocessen. De fleste råd virker godt for nogle studerende og dårligt for andre. Specialeprocessen forklarer hvorfor.