6. maj 2019

Slip tanken om et kæmpe netværk

Skru ned for netværksarrangementer og elevatortaler. Hvis du skal bruge dit netværk i jobsøgningen, skal du starte med dem, du kender i forvejen. Og du skal sætte mennesket før jobbet, siger ekspert.

6 ud af 10 arbejdsgivere brugte deres netværk, sidste gang de skulle finde en ny medarbejder – typisk ved at spørge, om nogen kendte nogen. Det viste Rekrutteringsanalysen 2018 fra Ballisager.

Som jobsøgende er det altså svært at komme uden om networking. Desværre er det også et af de mest trættende begreber i junglen af jobsøgning.

”For nogle år siden rejste der sig en modstand mod networking. Det er helt naturligt. Der er ikke noget værre end alle de netværksmøder, hvor en bunke mere eller mindre tilfældige mennesker render rundt og lirer hver deres elevatortale af, som de har fået at vide på jobcenteret. Det er ikke bare tidsspilde, det er også drønhårdt,” siger Simone Lemming.

Hun har i årevis undervist og skrevet om networking – blandt andet bestselleren The Networking Book – men har nu skiftet fokus, når hun holder foredrag om netværk.

”Jeg taler ikke længere om networking. Jeg taler om at skabe relationer. For det er det, det handler om. I stedet for at tænke så voldsomt meget i at rende til netværksmøder og arrangementer i ét væk, så kan man øve sig at blive bedre til at skabe gode relationer til andre mennesker,” siger Simone Lemming.

Bed aldrig om et job

Simone Lemming foreslår en anden tilgang, når man som jobsøger skal have gang i netværket.

”Tænk over, hvad det er, du gerne vil opnå, og hvem du kender, som kan hjælpe dig i den retning. Hvad er det helt præcist, jeg gerne vil? Og hvilke 2-5 mennesker kan hjælpe mig i retning?” siger hun.

Humlen er først at bruge tid på at gøre sig helt klart, hvad man gerne vil, forklarer Simone Lemming. Jo mere konkret, du bliver, des nemmere ved du, hvem du skal tage kontakt til.

”Det kan være gamle studiekammerater, venner, kolleger, folk du har mødt på kurser, ekskærester… Dyk i første omgang ned i det netværk, du allerede har. Det vil næsten altid vise sig, at du allerede kender de rigtige folk og måske bare skal have frisket relationen op.”

Men, advarer Simone Lemming, du skal gøre det på den rette måde.

”Alt for mange jobsøgende går for direkte til værks og spørger: Kan du skaffe mig et job? Det er den værst tænkelige tilgang, man kan have som jobsøgende. Der er ikke nogen, der orker at sætte himmel og hav i bevægelse for at hjælpe nogen, der bare kommer med hatten i hånden,” siger Simone Lemming.

Regel nummer ét: Det handler ikke kun om dig

”Man er nødt til at øve sig i at komme væk fra den tanke, at man bare skal have et job. Sæt mennesket før jobbet, og vær oprigtigt interesseret i den person, du taler med. Stil spørgsmål. Hvad er vigtigt for dem?” siger Simone Lemming.

”Det er vigtigt at være nysgerrig, fordi det viser, at du finder deres viden værdifuld og er interesseret i deres liv – og så får de lyst til at dele ud. Det får dem til at føle sig godt tilpas, og på den måde skaber du relationer, der ikke bare handler om at få det næste job, men som kan holde hele livet.”