Af Troels Kølln
PLING! En ny mail tikker ind på telefonen. Du sætter den på lydløs. Du har en vigtig opgave, du skal have gjort færdig. Så begynder den at lyse. En besked på Messenger. Du lægger telefonen i lommen. Den begynder at vibrere…
Det har aldrig været sværere at holde fokus. Ligegyldige forstyrrelser står på spring og fjerner tid og energi fra det, der faktisk er vigtigt. Risikoen er, at vi lever et liv, der ikke er i balance – hvad end det er på studiet, arbejdet eller derhjemme.
Det er udgangspunktet for et af AKA’s mest populære kurser nogensinde, siger underviseren Mathias Bruhn. Han er uddannet erhvervspsykolog og arbejder med præsentationsteknik, selvudvikling og personlig kommunikation.
”Det er enormt vigtigt at have balance i hverdagen, fordi det betyder, at vi når mere af det, vi gerne vil, og at vi har det bedre undervejs. Men det er svært i en tid, hvor vi har så mange distraktioner,” siger Mathias Bruhn.
Løsningen er at gøre sig bevidst om, hvad der er vigtigt for en i livet og så tage konkrete valg om at fokusere på det. Det hele kan koges ned til fem grundlæggende valg, siger Mathias Bruhn.
”Det her handler ikke om, at vi altid skal jage mere selvudvikling, men tværtimod om, at man skal kunne hvile i sig selv. Med de her fem valg får man redskaberne til at gøre det på en god måde. Det handler helt enkelt om planlægning, opmærksomhed og den rette energi,” siger Mathias Brun.
Kurset baserer sig på bogen De 5 valg – vejen til ekstraordinær produktivitet, der udspringer af Franklin Coveys verdenskendte klassiker, 7 gode vaner.
De fem valg er:
1. Agér på det vigtigste – reagér ikke på det, der haster
”Der er forskel på opgaver, der er vigtige, og opgaver der haster. Du skal lære at kende forskel og prioritere ud fra det.
Alle har prøvet, at en kollega har spurgt, om man ikke lige hurtigt kan hjælpe med en lille ting. Men måske er det slet ikke vigtigt for dig at gøre lige nu. Måske er der vigtigere ting at tage sig til.
Ved at vælge det vigtige frem for det, der bare haster, undgår du at blive overrumplet af en masse ting, der egentlig ikke betyder noget for det, du gerne vil opnå.”
2. Stræb efter det ekstraordinære – nøjes ikke med det ordinære
”Det ordinære er at lade sig glide gennem livet uden at nå sine mål – eller måske uden at vide, hvad der egentlig betyder noget for en. I dag er det ekstraordinære at holde fokus på sine mål.
Det kræver, at du er klar over, hvilke roller i dit liv, der er vigtigst. Hvor har du lyst til at investere din energi? Det kunne for eksempel være, at du finder det vigtigt at være en god forælder, studerende og ven.
Sæt dig ned og tænk over: Hvordan klarer jeg mig på de her områder? Det er udgangspunktet for at ændre på indsatsen og sætte konkrete mål for, hvad du gerne vil ændre.”
3. Planlæg de store sten – sorter ikke grus
”Vi bruger alt for meget tid på uvæsentlige småopgaver, som tager energi fra det væsentlige.
Forestil dig, at du har en tom skål, der skal fyldes med både grus og store sten. Hvis du starter med at fylde den grus, vil det lægger sig i bunden, og der er ikke er plads til alle de store sten. Men hvis du starter med de store sten og bagefter hælder gruset ned i skålen, vil det lægge sig imellem stenene.
Samme princip gælder for de opgaver, du har i løbet af en dag. Hvis du starter med de små ting – tjekke Facebook, svare på mails, læse nyheder på nettet – så har du mindre energi til det, der egentlig betyder noget.”
4. Styr din teknologi – lad ikke teknologien styre dig
Der er i dag uendelige mængder af forstyrrelser. Sociale medier og notifikationer på telefonen er noget af det mest forstyrrende for vores produktivitet. Derfor bør man lave nogle systemer, der gør, at man ikke bliver overvældet af teknologien.
Der er mange måder at gøre det på. Måske vælger du kun at læse og svare på mails fra 15 til 16 hver dag. Måske lukker du din Facebook-profil. Eller måske slår du alle notifikationer fra på din telefon, fordi det forstyrrer mere, end det gavner.
5. Hold gang i ilden – brænd ikke ud
”Det er ikke alle aktiviteter, der giver os lige meget energi. Sørg for at bruger tiden på det, der lader dig op. Det er sådan, du fastholder dit engagement og balancen i hverdagen.
Rent fysisk er det vigtigt at sove godt om natten, dyrke motion og spise sundt. Men der er også mange andre ting, der giver energi. Det kan være at brug tid med venner og familie eller blive hjemme og læse en god bog. Tænk over de ting, du gør. Se ét afsnit af din yndlingsserie på Netflix i stede for at binge 10 på én aften.”