Kathrine Skovgaard Kjærulff har en kandidatgrad i fødevareinnovation fra Københavns Universitet. Da hun blev færdig med studiet måtte hun ligesom mange andre erkende, at der ikke er mange job at få som nyuddannet.
Det tog 11 måneder, før hun fandt jobbet, og hun råder andre til at tage imod hjælp så tidligt som muligt.
”I de 11 måneder jeg har været ledig, har jeg brugt Akademikernes A-kasse meget. Det gælder især deres workshops og telefonisk karriererådgivning, hvor jeg fik sparring på mine jobansøgninger og cv,” fortæller hun.
Kathrine husker især et råd, som hun fik efter et par måneders frustrerende jobsøgning.
”Det bedste input fik jeg fra en konsulent i a-kassen, som sagde, at hvis du ikke kommer til jobsamtaler i løbet af de første 3 måneder, så må du lave din strategi om,” siger hun.
Telefonen åbnede døre
Rådet blev startskuddet på en ny tilgang til jobsøgning. Kathrine blev via workshops og vejledning bedre til den afgørende elevatortale, hvor du helt kort fortæller din historie. Og hun gik derefter i gang med at søge uopfordret og ringe rundt til potentielle arbejdsgivere for at præsentere sig selv og sine kompetencer.
”Jeg blev mere tryg ved at kontakte folk, jeg ikke kendte. Det gjorde, at jeg kom til 9 samtaler, og jeg var også blandt de 2 sidste et par gange. Jeg søgte både uopfordret og på opslag, men det virkede især godt at ringe til virksomhederne, og det var faktisk det, der til sidst skaffede mig jobbet,” siger hun.
Kathrine arbejder i dag som produktudvikler hos Stryhns. Hun anbefaler, at man får input fra flere forskellige sider, så man hele tiden udvikler sig i sin jobsøgning.
”Jeg er glad for den sparring, jeg fik fra a-kassens konsulenter, men jeg synes også, det er vigtigt at høre erfaringer fra andre end de professionelle. Du kan lære meget og få gode råd fra mennesker, som har stået i samme situation som dig selv,” slutter hun.
Læs mere om fordelene ved at blive medlem af Akademikernes A-kasse