6. jun. 2019

Jobsøgning: Bør du råbe om hjælp på LinkedIn?

LinkedIn kan være et vigtigt værktøj i jobsøgningen, men langt fra alle bruger platformen på en konstruktiv måde. Vi tog en snak med en LinkedIn-ekspert om mulighederne på det sociale medie.

Af Martin Ellermann (mae@aka.dk)

Måske du kender det fra dit eget LinkedIn-feed. Ind imellem fejringerne og lykønskningerne, når folk skifter job, ser man af og til opslag med råb om hjælp fra en ledig, der desperat søger arbejde. Men virker metoden efter hensigten?

Morten Vium er LinkedIn-specialist og partner i Netværksakademiet. Han mener, der er bedre måder at række ud på LinkedIn end ved blot at spørge, om nogen kan hjælpe med et job.  

”Man skal bevare roen. Lav aldrig desperate opslag – heller ikke når du er ved at løbe tør for dagpenge eller lignende. Det er lidt, som hvis du på en date siger, at du ikke har fået sex i to år,” forklarer han.

En af de største misforståelser, Morten Vium støder på vedrørende LinkedIn, er, at folk lægger al fokus på, at de søger job og nye udfordringer.

”I overskriften skal du have fokus på, det du kan og ikke den situation, du står i. Virksomhederne leder ikke efter nogen, der mangler job. De vil høre om dine kompetencer,” siger han.

Brug kræfterne rigtigt

Morten Vium anbefaler, at du er meget aktiv på LinkedIn, hvis du er jobsøgende.

”Men det vigtigste er, hvordan du er aktiv. Jeg skelner skarpt imellem, om du reelt snakker med nogen. Hvis du bare liker og endorcer, har du ingen dialog med nogen. Mulighederne kommer, når du skriver beskeder og kommenterer. Det skaber relationer, men det kræver mere af dig – også tidsmæssigt. Og det kan virke grænseoverskrivende,” forklarer han.

En afgørende pointe vedrørende LinkedIn er, at du bør søge gode råd og ikke blot spørge efter et ledigt job. Det sidste kan folk typisk ikke hjælpe dig med.

”Vær proaktiv, og skriv til nogen, der er tæt på det job, du gerne vil have. Skriv ’hej’, og sig du gerne vil connecte – spørg til, hvordan man kommer i den retning,” siger LinkedIn-eksperten.

Det er ikke Morten Viums erfaring, at folk bliver negative over den type henvendelser. Hvis du søger råd, svarer folk som regel. Folk vi gerne hjælpe, men de kan sjældent hjælpe med et konkret job.

Vær opsøgende

En anden misforståelse på LinkedIn er, at mange bruger for meget tid på at optimere deres profil.

”En gennemarbejdet profil er ingen garanti for, at du bliver fundet. Du skal også lave proaktivt netværksarbejde – både på LinkedIn og i den virkelige verden. Det vil sige supplere med kaffemøder og telefonopkald. At opdatere på LinkedIn er ikke nok,” fortæller Morten Vium.  

Han uddyber, at folk er blevet bedre til at bruge LinkedIn på den rigtige måde de sidste år. Men langt størstedelen af befolkningen bruger ikke platformen særlig bevidst.

”Du kan sagtens skrive, at du er jobsøgende. Men det skal ikke være dit hovedfokus. Det er ikke det, de kigger efter. Det skader dog ikke at nævne det i en bisætning. Det kan jo være, at de andre kandidater ikke kan starte så hurtigt som dig, så der får du en fordel,” forklarer han.

Men han understreger, at hovedfokus altid skal være på, hvad du kan.

”Det andet svarer til at indrykke en reklame, hvor du blot skriver, at du gerne vil sælge noget,” slutter han.