6. mar. 2018

Træn dig udadvendt

Har du svært ved at komme ud af din skal til jobsamtaler og netværksmøder? Du kan træne dig bedre ved at kaste dig ud i de situationer, du frygter mest.

Af Vera Kirchner (vki@aka.dk)

At være introvert er ikke en diagnose, men en foretrukken adfærd. Du kan derfor udvikle din præstation ved at træne. Ifølge seniorkonsulent i Akademikernes A-kasse, Anna Lørup, er der måder at blive mere udadvendt på. Det kræver blot forberedelse.

Hun oplever, at mange grubler over, hvad de helt konkret skal gøre for at netværke, hvad de skal sige, og hvordan de bliver mere synlige.

Hun anbefaler, at du forbereder dig grundigt. 

”Forbered hvilke emner, du kan tale om: Vejret, maden, arrangementet og så videre. Du kan også forberede dit kropssprog, måden du står på, og måden du bruger dine hænder,” forklarer hun.

Når du er i en forsamling og bliver usikker, er der en fare for, at du trækker dig og falder tilbage ind i dig selv. Det kræver øvelse at holde fast. Begrebet introverthed bruges i flæng, men ifølge Anna Lørup er det en foretrukken adfærd, som du kan kombinere med en mere udadvendt adfærd. Det er vigtigt, at du ikke begrænser dig selv med sådanne udtryk.

Myter om introverte

Introverthed er svært at sætte ord på, da det ifølge Anna Lørup kan opleves på helt forskellige måder.

Adam Grant, som er professor i psykologi ved University of Pennsylvania, har forsøgt at afkræfte nogle af myterne om introverte . Det drejer sig blandt andet om forestillingen om, at alle introverte er bange for at tale i store forsamlinger, skal tanke energi alene, er dårligere ledere, sælgere og netværkere.

Anna Lørup understreger, at som du som introvert sagtens kan være:

  • en god netværker, der via tålmodig og dybere kommunikation skaber vedvarende relationer.
  • en god taler, der via en grundig forberedelse kan levere klare og tydelige budskaber til dit publikum.
  • En fremragende sælger eller rådgiver, idet du formår at lytte til kundens behov og stille de rigtige spørgsmål.

 

Der kan med andre ord sagtens ligge positive egenskaber i en introvert adfærd. Og det handler derfor om, at du arbejder med det, du har svært ved – uanset om det er at fungere i sociale sammenhænge eller at kunne trænge igennem med din personlighed og kompetencer til en jobsamtale.

Gode råd

  1. Forbered dine svar og spørgsmål hjemmefra, så du kan være hurtigere i dialogen, når du er i en samtalesituation
  2. Hold pauser før eller efter et arrangement, hvor du skal være på – hold fri og brug tiden på at lade op og forberede dig
  3. Kom ind i kampen og fortæl, hvordan du kan skabe værdi for en virksomhed med det, du har i bagagen

 

Ifølge Anna Lørup handler det om at lære dine styrker og svagheder at kende og fokusere på netop dine kompetencer.

Husk, at introverthed i mange tilfælde kan være en fordel.