23. nov. 2018

Sådan udvider du dine kompetencer som klinisk diætist

Her får du fem tips til, hvordan du kan udvide dine kompetencer uden for jobbet – uden nødvendigvis at have et langt cv bag dig.

I dag skal man som klinisk diætist være så meget mere end ’bare’ diætist, hvis man vil have de bedste kort på hånden i jobsøgningen. Ikke mindst den erfaring, man får i mødet med mennesker uden for jobbet. Det vurderer foreningen af Kliniske Diætister.

”Udover en hardcore faglig viden om ernæring og sundhed kræver diætist-arbejdet en vis mængde menneskelig indsigt, empati og pædagogik. Man skal kunne arbejde med og motivere alle slags mennesker – unge og ældre, tykke og tynde, skæve og normale. Derfor er den menneskelige erfaring rigtig vigtig for kliniske diætister – uanset hvor du så får erfaringen fra,” siger Randi Tobberup, der er klinisk diætist, bestyrelsesmedlem i Foreningen af Kliniske Diætister og ph.d.-studerende ved Aalborg Universitetshospital.

Hun giver her sine bedste råd til alternative måder, hvorpå du som diætist kan udvide dine kompetencer og gøre din profil bredere. 

1. Skab dine egne events

”Du kan med fordel mase dig ind alle de steder, hvor du kan lave dine egne oplæg og arrangementer. Det er især oplagt i lokalmiljøet. Biblioteker, ældreklubber og frivillige foreninger vil meget ofte være interesserede i et oplæg om ernæring – og du er jo ekspert på området som klinisk diætist. Det er en oplagt måde at få erfaring med både undervisning, kommunikation og foredrag,” siger Randi Tobberup.

2. Bestyrelsesarbejde kan åbne nye døre

”Bestyrelsesarbejde er en rigtig god måde at lære noget nyt på og samtidig få sit navn ud. En

muligheder at være med i bestyrelsen i fagforeningen – der plejer jo ikke ligefrem at være rift om pladserne – men det kunne også være så mange andre foreninger, der har din interesse. Selvfølgelig koster det timer, men du får også noget igen i den anden ende. Foruden bestyrelsesarbejdet kan du også udvikle dig på andre måder, for eksempel i arbejdet med de Kliniske Retningslinjer og deltage i diskussionspaneler.”

3. Vær ikke bange for alternativt arbejde

”Hvis du ikke har noget job nu, så gå efter det job, du kan få, også selv om det er lidt perifært i forhold til faget.  Om du arbejder i hjemmeplejen eller i en skolekantine betyder ikke så meget – så længe du kan komme ud og arbejde med andre mennesker. Du ved aldrig, hvad du kan lære af det, eller hvilke mennesker du møder, og du bliver uanset en bedre diætist end ved at vente på drømmejobbet.”

4. Duk op til de faglige møder

”Det kan godt føles lidt ubehageligt at dukke alene op til et møde, hvor du ikke kender nogen – men det giver så meget, at man alligevel bør gøre det, både faglig viden og nye personlige relationer,” siger Randi Tobberup.

Men man bør tage aktiv del, der hvor man kan. Dansk Selskab for Klinisk Ernæring, Foreningen af Kliniske Diætister og Landbrug og Fødevarer har alle en del gratis kurser og fyraftensmøder.

5. Bidrag til fagmiljøet

”Jeg kan klart anbefale, at man forsøger at bidrage aktivt til det fagmiljø, man gerne vil arbejde inden for. Det kunne være ved at skrive en artikel til fagbladet, deltage aktivt i et fagligt netværk og måske selv være med til at planlægge møder. Det styrker dit netværk og giver dig erfaring med fx kommunikation og organisering. Det kan også være via de sociale medier på nogle af de mange diætistgrupper på Facebook og LinkedIn.