8. feb. 2018

Nyt optjeningskrav rammer arbejdende danskere i udlandet helt urimeligt

Nye regler spænder ben for danskere, som vil dygtiggøre sig i udlandet.

Af Jes Flatau, forsikringschef i Akademikernes A-kasse

Indtil videre er dette en politisk aftale, som endnu ikke er vedtaget i Folketinget.

Den vil derfor tidligst kunne træde i kraft i januar 2019.

Vi kan derfor ikke vejlede om de konkrete regler, da de endnu ikke er på plads.

Mvh.  Akademikernes A-kasse

Rigtig mange danskere med lange uddannelser - ingeniører, mejerister, økonomer, listen er lang - har verden som deres arbejdsplads. De er enten udstationerede for danske virksomheder eller arbejder i udenlandske virksomheder i perioder.

Alene blandt medlemmerne af Akademikernes A-kasse er det flere tusinde personer, der vil blive ramt på sikkerheden.

De river teltpælene op og drager ud i verden - mange med familie og børn - for at jagte lykken, for at blive dygtigere og for at skabe en stærk karrierevej. Alt det vi som samfund gerne vil have dem til. Og mange af dem kommer hjem igen - klogere, inspirerede af nye ideer og til gavn for dansk erhvervsliv.

International udvikling straffes

Alligevel straffer regeringen dem nu i den nye skatteaftale med et optjeningskrav, som betyder, at man skal have opholdt sig i Danmark i syv ud af de seneste otte år for at kunne få dagpenge. Uanset om man betaler til en a-kasse alle årene.

Det er et problem. Både for dem, som allerede er ude og for dem, som overvejer det.

Det er jo ikke sikkert, at en beslutning om at flytte hjem igen sker frivilligt, og det er ikke sikkert, der er et job at komme hjem til. Derfor beholder mange deres medlemskab af a-kassen, mens de er ude. Men med de nye regler kan de nu ikke få dagpenge alligevel, når de kommer hjem. Det er ikke muligt at arbejde få år i Mellemøsten som mejerist og samtidig opfylde de nye krav.

Konsekvensen af indgrebet vil blive, at færre danskere tager ud i verden. Og dem som allerede er ude, bliver muligvis også ramt urimeligt hårdt ramt, det ved vi ikke endnu. For danske virksomheder er det et tab. For danske arbejdstagere er det urimeligt. Og for regeringen bør det være en ommer.