23. aug. 2018

Ny aftale om forenklet beskæftigelsesindsats – hvad betyder det for dig?

Beskæftigelsesministeriet har i dag offentliggjort en ny aftale om en forenklet beskæftigelsesindsats. Aftalen åbner op for en mere fleksibel håndtering af beskæftigelsesindsatsen i jobcentrene, og lægger op til at a-kasserne kan overtage ansvaret for beskæftigelsesindsatsen for visse medlemmer i en periode.

En væsentlig ændring i den nye aftale er, at reglen om at du skal søge arbejde og joblogge, når du skal starte i et arbejde indenfor 6 uger og derfor er omfattet af en mindre intensiv indsats, bliver afskaffet.

Her kan du få et overblik over, hvad det i øvrigt kan betyde for dig som ledig, når aftalen efter hensigten træder i kraft 1. juli næste år. Det er en bred politisk aftale, hvor kun Alternativet og Enhedslisten står udenfor.

I hovedtræk er det nye:

  • Alle dagpengemodtagere skal have ét ret- og pligttilbud efter senest 6 måneder og herefter efter behov.
  • Særreglerne om fremrykket aktivering for dagpengemodtagere under 30 år og over 50 år afskaffes.
  • Du skal ikke længere registrere dig mindst hver 7. dag på Jobnet.
  • Reglen om mindre intensiv indsats udvides til at omfatte alle relevante målgrupper. Det vil sige, at udover ledige, er også personer på arbejdsfordeling og hjemsendte omfattet af reglen.


Herudover forenkles og harmoniseres reglerne om løntilskud, virksomhedspraktik og voksenlærlingeordningen på tværs af grupper, og virksomhedernes ansøgninger på disse områder automatiseres.

Mere ansvar til din a-kasse

Det er også aftalt, at udvalgte a-kasser i en 4-årig periode får tildelt ansvaret for kontaktforløbet i opsigelsesperioden og de første 3 måneder af ledigheden.

Først til september bliver kriterierne for, hvilke a-kasser, som udvælges til dette, fastsat, men hos Akademikernes A-kasse er vi klar til at påtage os opgaven og vi ser frem til nye muligheder for at bistå vores medlemmer bedst muligt.

 Læs hele aftalen her.