Katja Brandt, 32 Senior Talent & Engagement Consultant, IBM
Du er uddannet psykolog. Hvad laver du i dag?
Nogle bygger IT, andre skal bruge det – jeg er den, der stiller sig i midten og oversætter. Mit job er at sætte mig ind i hovedet på kunderne og deres kunder. Det er sådan noget med at rode med plancher og post-its i flere dage for at finde frem til, hvad der driver og motiverer mennesker.
Hvorfor ikke arbejde som klinisk psykolog?
Allerede da jeg var i praktik under studiet, fandt jeg ud af, at jeg ikke havde roen til at sidde i det der meget intime rum og bare lytte. Jeg ville gerne gøre, og her var det opgaven at lade ske. Mange af klienterne ville helst se bagud, og som person vil jeg hellere se fremad. IT-verdenen er om noget et sted, der ser frem.
Hvordan kom du ind i den branche?
Jeg blev uddannet på et tidspunkt med høj arbejdsløshed og kunne hurtigt se, at jeg blev nødt til at differentiere mig fra de andre. Jeg begyndte at se på mig selv som mere end min titel. Jeg havde ikke kun kompetencer fra psykologien, men også en stor teknologisk interesse og godt blik for at tænke frem i tiden. Derfor søgte jeg job i virksomheder, hvor jeg kunne kombinere de to aspekter af mig selv.
Har du et godt råd til andre psykologer, der gerne vil brede deres jobsøgning ud?
En ting, der var en hurdle for mig selv, var den udbredte idé om, at den eneste rigtige karrierebane er mod autorisationen. Men det giver ikke mening for os alle. Det er ok ikke at følge den slagne vej. Find din egen.
Da jeg selv søgte job hos virksomheder, der ikke normalt ansætter psykologer, lærte jeg hurtigt at lægge mit fagsprog fra mig. Vi psykologer taler om paradigmeskifter og forskellige diagnoser, og det kan man ikke forvente, at andre forstår. Sæt dig ind i, hvordan man taler i den branche, du er interesseret i. Selv stoppede jeg med at tale om teknikker fra terapien og sagde i stedet, at jeg havde forfinet evnen til at sætte mig ind i andre menneskers sted.
Christian Harpelund, 48 Selvstændig konsulent og serie-iværksætter
Du er uddannet psykolog. Hvad laver du i dag?
Jeg har været selvstændig siden 2002 og har prøvet en masse forskelligt af. Lige nu er jeg medejer og stifter af en række selskaber. Min største indtægt kommer fra klassiske konsulentydelser, bl.a. ledelsestræning for internationale virksomheder. Så har jeg startuppen Onboarding Group, hvor vi benchmarker virksomheders evne til at onboarde, og Trivial Business, der laver spil til onboarding. Og så er der Lead Learning Games, som laver spil til ledelsesudvikling.
Hvorfor ikke arbejde som klinisk psykolog?
Fordi jeg er bedst til at designe koncepter og få dem op at køre. Det er et forsøg på bevidst at bruge den passion i mit arbejde. For mig ligger der nogle andre håb og aspirationer i det end et klassisk lønmodtagerjob.
Hvordan fandt du ud af, at du hellere ville være selvstændig?
Efter studiet begyndte jeg i et job som organisationspsykolog, hvor jeg med tiden kom til at arbejde med konceptudvikling. På et tidspunkt udviklede vi så et undervisningskoncept, der blev solgt til Deloitte – jeg tror faktisk, det er det mest spillede rollespil i Danmark– og så gik jeg selvstændig. Med tiden har jeg så lært, at jeg elsker eksperimenterne. Dem får jeg ved at starte mine egne virksomheder.
Har du et godt råd til andre psykologer, der gerne vil brede deres jobsøgning ud?
Jeg kan klart anbefale at tage et job i en startup. Der er måske ikke den mest fantastiske løn i starten, og det kan være frustrerende og svært. Til gengæld får du en hel masse frihed og kæmpe indflydelse – og du får hurtigt en masse erfaringer, der kan få dig derhen, hvor du vil.