22. jun. 2018

Mød to nyuddannede JA’ere: Sådan fik vi job

Landskabsarkitekt Frederikke Møller og agrobiolog Mikkel Jørgensen havde én ting til fælles, da de søgte job efter studiet: De vidste præcis, hvad de ville – og alligevel kom jobbet fra en helt uventet side.

”Jeg tror meget på, at man bare skal spørge”

Frederikke Fossum Thurø Møller Landskabsarkitekt hos 1:1 landskab

Frederikke Fossum Thurø Møller blev færdiguddannet i oktober, havde korte ansættelser i november-december og blev så fastansat som landskabsarkitekt hos tegnestuen 1:1 landskab i februar.

Frederikke, hvordan greb du jobsøgningen an?

Noget af det første, jeg gjorde, var at tage fat i alle dem, jeg kendte. Både dem fra studiet, som var færdige og havde været på arbejdsmarkedet i nogle år – blandt andet min tidligere rusvejleder og mine praktiksteder. Havde de nogen gode råd? Hvordan var situationen i deres virksomhed? Mange var også søde til at give feedback på mine ansøgninger og portfolio.

Jeg søgte også alle de jobopslag, hvor de manglede landskabsarkitekter, men dem var der ikke mange af – udover dem, hvor man skulle have 10 års erfaring.

Og hvad gjorde så udslaget? Hvordan fik du dit første job?

Jeg havde fulgt en masse tegnestuer på LinkedIn og så, at 1:1 landskab havde skrevet halvanden linje i en status. Hej, vi søger en forholdsvis nyuddannet, er det dig, så send en mail.

Mere stod der ikke, så jeg ringede jeg til dem for at høre, hvad de mere konkret søgte og havde brug for hjælp til. De havde sindssygt travlt – det var jo også derfor, de søgte nogen – så det var en meget hurtig telefonsamtale, hvor de bare sagde, at jeg skulle sende noget.  En halv time efter, jeg havde gjort det, inviterede de mig til samtale.

Der var god kemi og de kunne godt lide de ting, jeg havde lavet. I første omgang fik jeg en projektansættelse på tre måneder, men efter halvanden måned blev jeg tilbudt en fast stilling.

Har du et godt råd andre nyuddannede, der gerne vil hurtigt i job efter endt uddannelse?

Bare tag kontakt. Både til virksomhederne og til dit netværk. Kender du nogen, der arbejder et sted, du også gerne vil hen, så ring til dem først og spørg, hvordan du skal gribe det an Uanset hvem du kontakter, så husk, at du højest kan få et nej, og så har du ikke tabt noget på det. Jeg tror meget på, at man bare skal spørge.

”Forbered dig på, at det handler meget om tilfældigheder”

Mikkel Møller Jørgensen Agrobiolog og konsulent hos Seges

Mikkel Møller Jørgensen blev færdiguddannet i juli, kom i virksomhedspraktik i december og blev ansat i en et-årig projektstilling hos Seges til februar.

Mikkel, havde du en særlig strategi for jobsøgningen, da du blev færdig på studiet?

Jeg vidste fra starten, at jeg gerne ville arbejde i Seges, fordi det er et intermediat mellem forskerverdenen og den praktiske verden, hvor jeg kan nørde uden at blive overdrevet specialiseret i én lille ting.

Så jeg ringede allerede i sommerferien til en kontakt, jeg havde i økonomiafdelingen i Seges. Hun ville gerne have mit cv og sende det rundt i organisationen. Jeg kom da også til jobsamtale i hendes afdeling, men det gav ikke frugt i første omgang.

Så begyndte jeg i bund og grund bare at søge job vidt og bredt.

Hvordan gik det?

Jeg havde måske forventet at kunne få job lige efter sommerferien - og jo længere tid, der gik, jo mere pessimistisk blev jeg. Men virksomhedspraktikken, jeg kom i efter seks måneder, var virkelig god. Det gav mig en dagligdag, så jeg havde noget at stå op til – udover at give mere erfaring og netværk.

Det var også under virksomhedspraktikken, jeg blev kaldt ind til to samtaler, og endte med et job i en anden afdeling af Seges end den, jeg havde søgt i til at starte med. Det havde jeg egentlig ikke forventet, men jeg tror, det var mit cv, der gjorde arbejdet for mig.

Har du et godt råd til andre nyuddannede, der skal søge job?

Tilfældigheder er et godt ord, synes jeg. Hvordan det lige spiller ud i sidste ende, det afhænger af alt muligt, som i høj grad er tilfældigt, og i mellemtiden skal man bare klø på for, at der sker så mange tilfældigheder som overhovedet muligt. Der skal nok dukke noget op – men det kommer måske fra en retning, du slet ikke havde tænkt.