Af Martin Ellermann (mae@aka.dk)
Mange er usikre på, hvordan man søger uopfordret og tager kontakt til de virksomheder, man drømmer om at arbejde for. Ifølge Ina Nettelbladt, der er karriererådgiver i Akademikernes A-kasse, er det vigtigste at have modet til at starte en dialog og så se, hvor det bærer hen.
”Du skal konkretisere et problem eller en udfordring, som virksomheden har, og så sætte dig selv i spil som en der kan løse det,” forklarer hun.
Helt konkret anbefaler hun, at du starter med at sende dit cv og en kort skræddersyet ansøgning med de opgaver, du mener, du kan være med til at løse. Men når du søger uopfordret, skal du altid følge din mail op med et telefonopkald.
”Sørg for at researche virksomheden. Brug blandt andet Børsen og Berlingske til at undersøge, hvilke projekter de har lige nu. Når du ringer og starter din dialog med dem, skal du være klædeligt nysgerrig. Ingen forventer jo, at du er en ekspert, der kan løse alle virksomhedens problemer,” sige hun.
Kaffe kan føre til viden
Inas kollega, karriererådgiver Mette Bagger, understreger, at du som nyuddannet har en opdateret faglig værktøjskasse at tilbyde.
”Ofte kan det være en god hjælp at søge sparring i forhold til, hvordan dine kompetencer kan bringes i spil og skabe konkret værdi hos virksomhederne,” forklarer hun.
Hun erkender, at det kan være grænseoverskridende at ringe og spørge om et af de kaffemøder, der efterhånden er blevet en vigtig del af jobsøgningen. Men hun mener også, at mange misforstår konceptet.
”Succeskriteriet for et kaffemøde er ikke nødvendigvis at lande et job. Det er blot startskuddet til en dialog, hvor du kan indhente nyttig inspiration til jobsøgningen og en mulighed for at udvide dit professionelle netværk og skabe ringe i vandet,” fortæller karriererådgiveren.
Magien i det personlige møde
Både Ina og Mette understreger, at kaffemøder kan give muligheder, som du ikke ville få via de opslåede stillinger i jobdatabaserne. Nøglen er at finde en vinkel eller anledning til at kontakte de relevante personer.
”Find folk, der har samme faglighed eller interesser som dig. Ring til dem og spørg, hvordan de fandt jobbet. Det vil sige, du skal være interesseret i dem og spørge til deres vej frem mod den karriere, de har i dag,” siger Ina.
Ifølge Mette Bagger er kemi mellem mennesker ofte en afgørende faktor. Så derfor er det vigtigt, at du kommer ud af din komfortzone og tænker kaffemøder ind som en del af din jobsøgning. Du har kort sagt brug for at komme ud og møde folk og netværke.
”Start en samtale med folk, hvor du kan se mulighed for gensidig synergi, eller hvor du kan hente inspiration til din videre jobsøgningsfærd. Brug sociale og faglige netværk, alumnegrupper med mere. Vis hvem du er, og hvad du kan bidrage med,” slutter hun.
* * *
Karriererådgivernes huskeliste til uopfordret jobsøgning
Forarbejdet
- Opret en LinkedIn-profil – jo før jo bedre. Virksomhederne bruger dem hele tiden, og de skal kunne læse om dig før og efter et kaffemøde
- Sæt en dag i ugen af til at sende (korte) uopfordrede ansøgninger og dit cv – og ring et par dage efter for at følge op / invitér dig selv på kaffemøde
- Orientér dig om virksomhedernes problemer og udfordringer. Brug bl.a. Børsen og Berlingske. Find en krog til dit kaffemøde
- Følg de virksomheder og personer, du er interesseret i, på LinkedIn. Mange jobopslag og muligheder bliver kun nævnt her
- Husk at skrive i din mail, at virksomheden må gemme din uopfordrede ansøgning og dit cv. Ellers skal de ifølge GDPR-loven smide dem ud
Til kaffemødet
- Vær nysgerrig, men spørg kun om ting, personen kan opfylde. Dvs. spørg ikke blot, om du kan få et job. Spørg om deres vej til jobbet
- Stil kun spørgsmål, hvis du er interesseret i svarene. Foregiv ikke interesse, og hav altid fokus på, hvilken værdi du kan skabe for dem
- Pas på med at melde lønønsker ud for tidligt – og vær realistisk
- Gør dig selv nem at ansætte. Det betyder fx at være åben over for projektansættelse eller arbejdstid på 20 timer om ugen. Stå ikke stejlt på vilkår tidligt i processen