21. nov. 2018

Jobsøgning: Sådan spotter du den gode tandklinik

Det er én ting at finde et nyt job – noget helt andet at finde et job et sted, hvor du bliver glad for at arbejde. Årets arbejdsplads deler ud af de bedste fifs til at spotte den gode tandklinik.

Af Troels Kølln

Da Mette Krusell startede på Vestsjællands Tandlægecenter for 10 år siden, havde hun egentlig besluttet sig for at stoppe som tandlæge. Men hun gav det en sidste chance, og helt uventet fik hun glæden ved hvervet tilbage igen. 

Årsagen? En fantastisk arbejdsplads, der giver plads til både faglig og personlig udvikling, og hvor ”vi vægter værdier som sjov, tryghed og integritet højt,” forklarer hun.

Mette Krusell er ansat som tandlæge på Vestsjællands Tandlægecenter, der i 2018 vandt en pris for årets arbejdsplads i tandlægebranchen, og hun har siden været med til at ansætte nyt personale til klinikken. 

Her får du hendes bedste råd til, hvordan du som jobsøgende tandlæge kan spotte den arbejdsplads, der gør dig glad for at gå på arbejde.

1. Sæt fokus på kulturen

”Vi får ofte faktuelle spørgsmål fra jobansøgere: Hvad laver I? Hvordan gør I det? Det er også fint – men meget få spørger ind til det, der egentlig er afgørende for, om en god arbejdsplads er et godt sted at være: Værdierne og kulturen.

Prøv derfor også at spørge ind til de bløde værdier, der betyder noget for dig. Hvordan er dagligdagen hos jer? Hvordan samarbejder I? Hvilke tilgang har I til feedback og oplæring?”

2. Hold øje med ledelsesstrukturen

”God ledelse er helt afgørende for, om det er en rar arbejdsplads, så prøv at få en fornemmelse for ledelsesstrukturen. Er der et fladt hierarki, eller er det mere topstyret? Og hvad fungerer du selv bedst under?

Jeg har været steder, hvor lederen var konfliktsky, og jeg har også oplevet de mere diktatoriske typer. For mig fungerer det bedst med en flad ledelsesstruktur, hvor alle faggrupper bliver hørt og bidrager til klinikkens udvikling.”

3. Tjek hjemmesiden - det er en sladrehank

”Langt de fleste klinikker har i dag en opdateret hjemmeside. Her kan du få en hurtig idé om, hvad man vægter højt – ikke bare deres tandtekniske specialer, men også måde at kommunikere på og grundlæggende filosofi. Brug tid på at studere den, lidt som til en eksamen, så du ved, hvad du skal holde øje med til en samtale.”

4. Husk efteruddannelsen

”Da jeg blev uddannet tandlæge, fik vi at vide på skolen, at vi var de bedste i verden, fordi vi havde den nyeste viden. Men uanset hvor meget ny teori, du har med dig, vil du altid have brug for at holde dig opdateret – det gør dig både dygtigere og gladere. 

Derfor er det vigtigt at holde sig for øje, om der er gode muligheder for efteruddannelse på din kommende arbejdsplads. Det siger også meget om tandklinikken. Står den stille, eller sørger den for at udvikle sig?”

5. Flyt dig selv

”Hvis man er villig til at flytte sig efter job, så er der nogle rigtig gode tandklinikker rundt omkring i landet. Vi kan jo ikke alle sammen være inde i København eller Aarhus. Der er gode muligheder, hvis man tænker lidt strategisk.”

6. Skab selv den arbejdsplads, du ønsker

”Du er selv med til at skabe den kultur, der er på arbejdspladsen. Så vær ikke bange for at byde ind med det, du finder vigtigt.

Som akademiker har du nogle faglige muligheder, som chefen kan drage fordel af – også i forhold til ledelsesopgaver. Gør opmærksom på det. Som min chef sagde en dag: Der er ensomt på toppen af pyramiden, så jeg bliver kun glad, hvis du vil være med.”

7. Vent ikke på at blive fyret

”Du kan aldrig være sikker på, om kulturen er rigtig for dig, før du står på tandklinikken og i gang med arbejdet. Så hvis man ender i en stilling, hvor man ikke trives, er det bedre at være aktiv frem for at afvente, at der sker noget fra chefens side.

Når jeg ser tilbage, kunne jeg ønske, at jeg selv havde været mere proaktiv omkring mit arbejdsliv og ikke havde ventet så længe med at søge videre.”