16. apr. 2018

Jobsamtalen: Dit kropssprog overdøver det, du siger

Dine ord kan let falde til jorden, hvis dit håndtryk er slattent, dine øjne flakker, og du glemmer at smile

Af Martin Ellermann (mae@aka.dk 

Hvis du vil undgå at skabe tvivl om dine kvaliteter til en jobsamtale, så er dit kropssprog en afgørende faktor. Ifølge Madeleine Burry fra karrieresiden ’The Balance’ er et for kort håndtryk, manglende øjenkontakt og nervøse hænder den direkte vej til nej-bunken.

Mediet Business Insider har i den forbindelse opstillet en række ting, du bør have fokus på, når du sidder til samtalen. 

SE OGSÅ: Ekspert i kropssprog Jesper Bergstrøm fortæller om jobsamtalen.

1) Hold øjenkontakt

Se som udgangspunkt intervieweren i øjnene. Men tag korte pauser undervejs. Det er vigtigt, at du ikke stirrer for vedholdende. Konstant øjenkontakt er ubehagelig, og det kan komme til at virke som om, du vil intimidere personen.

2) Ret dig op 

Hvis du læner dig for meget tilbage i stolen, fremstår du uinteresseret i samtalen. Business Insider foreslår, at du forestiller dig, at der er bundet en stram snor mellem loftet og dit hoved, så du på den måde bliver bevidst om din holdning.

3) Læn dig frem

Når du af og til læner dig frem i stolen, signalerer du, at du er engageret i samatalen. Det er en god måde at vise, at du er interesseret, åben og bogstaveligt talt nærmer dig intervieweren.    

4) Nik – og spejl den andens bevægelser

Når du nikker på de rigtige tidspunkter, viser du, at du er indforstået med, hvad der bliver sagt. Du skal dog passe på med at gøre det for meget. Samtidig kan du, når du ikke sidder ret i stolen, med fordel spejle interviewerens bevægelser og position. Det signalerer respekt og enighed.  

5) Hvil dine hænder

Ifølge Business Insider er det en god idé at samle dine hænders fingerspidser, så de former en trekant. Det skulle signalere selvtillid, og så undgår du at gestikulere for meget eller begrave dem i lommerne.