5. mar. 2018

Introvert: Lær at netværke og søge uopfordret

Akademikere har ikke altid let ved at netværke og tage uopfordret kontakt til arbejdsgivere. Men det er vigtigt at udfordre sig selv, hvis ikke du vil gå glip af gyldne jobmuligheder.

Af Martin Ellermann (mae@aka.dk)

Mange jobs bliver ikke slået op. De bliver besat via netværk og uopfordrede henvendelser. Så der er et usynligt marked, hvor du bør lægge nogle af dine jobsøgningskræfter.

Men ifølge karriererådgiver i Akademikernes A-kasse, Karen Lundby Nordenbo, finder de fleste mennesker det grænseoverskridende at ringe til eller opsøge fremmede mennesker. Og det kan give udfordringer, for hun oplever, at arbejdsgivere ikke kun er interesseret i din faglighed – men ofte mere i din motivation, engagement og personlighed.

”Nogle har ikke lyst til at bruge sig selv. Men det er en fejl. Vi plejer at sige, at det kan være en god øvelse i en periode at bruge op til 80 procent af din jobsøgningstid på netværk og uopfordret kontakt,” siger hun.

Spørg en ekstrovert

Karen anbefaler, at du for at få en god start tager fat i dem, du kender, som er stærke netværkere. De bruger nemlig ikke meget energi på at opsøge andre og kan måske hjælpe dig i gang.

”De kan fx anbefale dig til folk, de kender, eller I kan tale om, hvad du konkret kan gøre i mødet med andre mennesker. Forberedelse er afgørende og kan give ro i maven. For du skal nok være indstillet på at give mere af dig selv, end det falder dig naturligt,” fortæller hun.

Generelt hjælper det at være konkret. Og karriererådgiveren understreger, at du kan finde tryghed i researchen.

Træn dig selv 

Det er også vigtigt at være tydelig på hvilke arbejdsopgaver, du gerne vil løse. Du skal også turde sige højt, at du er ledig, og hvad du leder efter.

”Når man først er kommet i gang, er det ikke så slemt. Det er den første barriere, der er svær. Så du skal ikke kun ringe ud eller tage til netværksarrangementer nogle få gange. Det kræver træning,” forklarer Karen. Og ifølge hende kan du øve dig alle steder.

”Du skal lære at tænke muligheder ind – også når du fx taler med andre forældre i børnehaven. Netværk foregår hele tiden – hver gang du er i en social sammenhæng,” slutter hun. 

Karens kollega, karriererådgiveren Anna Lørup, har opstillet 3 hurtige råd til at komme i gang med den opsøgende relationsdannelse.

Networking for introverte

1. Accepter, at det er energikrævende at netværke, og at det kræver forberedelse

2. Udnyt blødere kanaler, som fx LinkedIn, hvor du kan starte dialogen på dine præmisser

3. Prioriter dine aktiviteter, og mål effekten af din indsats. Men husk, at hvis ikke du siger noget højt, er der ingen, der hører det.