Mange uddannede dyrlæger er enten offentligt ansatte eller arbejder i en praksis. Men faktisk er hver syvende dyrlæge ansat i en privat virksomhed uden for praksis. Dyrlæger er nemlig eftertragtede i det private erhvervsliv.
”De arbejder ofte med at udvikle, sælge eller rådgive om lægemidler eller som projektledere og administrative medarbejdere inden for mange andre brancher… ja, de beskæftiger sig med stort set alle former for akademisk arbejde,” siger karrierevejleder Hanne Jensen fra Den Danske Dyrlægeforening.
”Dyrlægers kæmpe force er, at de har en biologisk forståelse for det hele dyr, som ingen andre faggrupper har. Deres store faglige viden om patologi, mikrobiologi, immunologi, farmakologi og toksikologi gør, at de er oplagte kandidater til en lang række jobs,” siger hun.
Der er særligt to områder, hvor dyrlæger og veterinærer er eftertragtede, vurderer Hanne Jensen:
- Udvikling og forskning i life science (bl.a. inden for bioteknologi, medico, pharma og fødevarer)
- Interesseorganisationer inden for landbrug og fødevarer
For at blive attraktiv for arbejdsgivere i det private kræver det imidlertid, at man lægger ordet ”dyrlæge” fra sig, mener karrierevejleder Hanne Jensen.
”Glem ordet dyrlæge. Du er cand.med.vet., kandidat i veterinærmedicin. Det handler om at gå væk fra det, der sender tankerne hen mod kæledyr, og i stedet fokusere på din akademiske, natur- og sundhedsvidenskabelige uddannelse og kompetence. Og det er godt at være bevidst om, at man sagtens kan søge stillinger, selv om ordet dyrlæge ikke indgår i stillingsopslaget,” siger Hanne Jensen.
Hun har fire gode råd til veterinærer, der gerne vil søge job på det private arbejdsmarked
1. Lav en liste over alt, hvad du kan
Skriv dine faglige og personlige kompetencer ned. Hvis det er svært, så tænk over, hvilke opgaver du løser til hverdag, og hvordan du gør. Det er dine kompetencer – altså det, du kan bidrage med i en virksomhed.
Det kan være nødvendigt at ”oversætte” din liste, så den bliver forståelig af andre uden for dyrlægeverden. Måske har du tidligere arbejdet med borgerbetjening i det offentlige, hvor det i det private ville kundeservice. Kontakt a-kassen eller fagforeningen, hvis du vil have sparring.
2. Find de interessante virksomheder
Der er ganske få stillinger i det private, hvor arbejdsgiverne specifikt søger en veterinær eller dyrlæge – ganske enkelt fordi, de ikke ved, hvad de leder efter, siger Hanne Jensen.
Derfor kan det ved første blik være svært at gennemskue, hvor du egentlig kan søge job henne. Den Danske Dyrlægeforening har imidlertid en liste over alle virksomheder, der har ansat veterinærer. Og Akademikernes A-kasse har en virksomhedsdatabase, der også kan inspirere.
3. Læs listen med arbejdsgivers øjne
Læs din liste over kompetencer igennem igen, mens du forestiller dig at være en arbejdsgiver, der skal ansætte dig. Hvad ser du, der kan gøre virksomheden bedre?
Hav et konkret stillingsopslag liggende på bordet, mens du gør det. Matcher dine ord dem, der står i jobopslaget?
4. Brug netværket
Tag fat i dem af dine veterinær-bekendte, der arbejder i det felt, du er interesseret, og hør så, hvad jobbet egentlig går ud på, og hvad virksomhederne efterspørger. Og har de mon hørt om nogen, der mangler medarbejdere?
Det er også vigtigt, at du får din en LinkedIn-profil. Det er ganske enkelt der, meget af rekrutteringen foregår i det private i dag, siger Hanne Jensen.